Στους έντονους ρυθμούς της περασμένης εβδομάδας και στην παράδοση που θέλει να «τακτοποιούνται» όλες οι εκκρεμότητες –συνήθως με τη μορφή τροπολογιών –πριν από το κλείσιμο για τις θερινές διακοπές θα κινηθεί τις επόμενες μέρες η Βουλή. Μια πρόγευση άλλωστε δόθηκε το τελευταίο πενθήμερο, οπότε και σε τρία νομοσχέδια ψηφίστηκαν 24 τροπολογίες –στην πλειονότητά τους άσχετες και εκπρόθεσμες. Μολονότι παρόμοιες τακτικές έχουν ακολουθηθεί στο παρελθόν και από άλλες κυβερνήσεις, ως μια κίνηση χωρίς προηγούμενο θα πρέπει να θεωρηθεί αυτή του υπουργού Εργασίας: Ο Γιώργος Κατρούγκαλος την περασμένη Πέμπτη υπερασπίστηκε στην Ολομέλεια τροπολογία που δεν είχε κατατεθεί!

Ηταν η ρύθμιση για την εφαρμογή αντισταθμιστικών μέτρων για την κατάργηση του ΕΚΑΣ, η οποία κατατέθηκε –εσπευσμένα –λίγες ώρες αργότερα και ψηφίστηκε αμέσως. Η βιασύνη βεβαίως δεν ήταν μόνο του υπουργού, αλλά ολόκληρης της κυβέρνησης, αφού ερμηνεύθηκε ως απέλπιδα προσπάθεια ώστε να τονωθεί το πληγωμένο φιλολαϊκό προφίλ της.

Μεταξύ άλλων τροπολογιών που «στριμώχτηκαν» στα νομοσχέδια της περασμένης εβδομάδας ήταν και αυτές για το λαθρεμπόριο τσιγάρων (προμήθεια με απευθείας ανάθεση ενσήμων ταινιών φορολογίας καπνού), το αγγελιόσημο (μετάθεση του χρόνου κατάργησής του που προβλέπεται στο άρθρο 38 παρ. 9 του Ν. 4387/2016), καθώς και η «διάταξη – ασπίδα» για τους εμπειρογνώμονες του υπερταμείου –μετά τη διοίκηση προστατεύονται πλέον από ποινική και αστική ευθύνη και οι εμπειρογνώμονες που κάνουν εισηγήσεις στην Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας ΑΕ.

ΠΥΚΝΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ. Ετσι, στο κοινοβουλευτικό έργο της τρέχουσας και τελευταίας εβδομάδας έχει προγραμματιστεί να συζητηθούν δύο νομοσχέδια του υπουργείου Οικονομικών –προσαρμογές ευρωπαϊκών οδηγιών. Το ένα αφορά τις «δημόσιες συμβάσεις έργων, προμηθειών και υπηρεσιών» και το δεύτερο την «ανάθεση και εκτέλεση συμβάσεων παραχώρησης». Στο τελευταίο μάλιστα έχουν ήδη κατατεθεί πέντε τροπολογίες –ο αριθμός τους αναμένεται να αυξηθεί μέχρι την ψήφισή του που έχει προγραμματιστεί για την Τετάρτη. Αυτές αφορούν από «επείγουσες ρυθμίσεις αρμοδιότητας του υπουργείου Ναυτιλίας» μέχρι και τις «σχολές εκπαίδευσης και εκπαιδευτές υποψηφίων οδηγών», τον «επανακαθορισμό του νομοθετικού πλαισίου διενέργειας της ιατρικής εξέτασης υποψηφίων οδηγών» ή τη «νέα προθεσμία υποβολής δήλωσης των κεραιοσυστημάτων των ραδιοφωνικών σταθμών και δήλωσης για τη χορήγηση βεβαίωσης χρήσης δευτερεύουσας θέσης εκπομπής».

Ακόμα πιο πυκνό όμως θα είναι το έργο των Επιτροπών της Βουλής, αρχής γενομένης με τη σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων, όπου θα ξεκινήσει η επεξεργασία του νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας με θέμα τις «ρυθμίσεις για την ελληνόγλωσση και τη διαπολιτισμική εκπαίδευση και άλλες διατάξεις».

Επιπλέον, σήμερα θα πραγματοποιηθεί η εναρκτήρια συνεδρίαση της νεοσυσταθείσας Ειδικής Επιτροπής της Βουλής, η οποία θα έχει ως αντικείμενο το περιεχόμενο και τις διαδικασίες σύναψης των διατλαντικών εμπορικών συμφωνιών.

n Αύριο, Τρίτη, με τον Φώτη Μπόμπολα του Πήγασου ξεκινά ένας νέος κύκλος ακροάσεων στην Εξεταστική Επιτροπή που διερευνά τη νομιμότητα της δανειοδότησης κομμάτων και ΜΜΕ. Η Επιτροπή θα συνεδριάσει έως και την Πέμπτη, ενώ σημειώνεται ότι θα συνεχίσει το έργο της και μετά τις διακοπές.

Επίσης την Τρίτη, στην Επιτροπή Δημόσιων Επιχειρήσεων, Τραπεζών, Οργανισμών Κοινής Ωφέλειας και Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης θα πραγματοποιηθεί η ακρόαση του προτεινομένου από τον υπουργό Μεταφορών Χρήστο Σπίρτζη για διορισμό στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της εταιρείας ΣΤΑΣΥ ΑΕ Γεωργίου Θωμόπουλου.