Με πολλές και ειδικές αναφορές στα «περί μπολσεβικισμού και άλλα κωμικά που ακούσαμε» –όπως με σκωπτική διάθεση είπε –ξεκίνησε χθες την ομιλία του ο υπουργός Παιδείας στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων, η οποία επεξεργάζεται το νομοσχέδιο για την ελληνόγλωσση και τη διαπολιτισμική εκπαίδευση. Στη σκιά της σφοδρής αντιπαράθεσης που είχε ξεσπάσει λίγες ώρες νωρίτερα ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση, ο Νίκος Φίλης παρομοίασε την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση που θα διεξαχθεί αμέσως μετά το τέλος των θερινών διακοπών ως «τον αγιασμό της Βουλής για την εκπαίδευση τον Σεπτέμβριο».

Υποστήριξε, εξάλλου, πως η συζήτηση για την παιδεία θα αναδείξει τις μεγάλες και ριζικά διαφορετικές αντιλήψεις για την αναβάθμιση του σχολείου από τη μια κι από την άλλη τη μετατροπή του σε ένα αγοραίο πράγμα. «Πάντοτε θυμόμαστε τη φράση του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι οι μαθητές είναι πελάτες –που ήταν σε γραπτό κείμενο στην ομιλία του στο συνέδριο της ΝΔ –και την υπονόμευση του δημόσιου σχολείου ως σχολείου ισότητας» τόνισε ο υπουργός.

Και δεν ήταν η μοναδική του αναφορά στον πρόεδρο της ΝΔ. Σχεδόν ολόκληρη η πρωτολογία του είχε δομηθεί με τρόπο ώστε να αντικρούσει τις κατηγορίες περί μπολσεβικισμού. «Εχουμε να κάνουμε με ρυθμίσεις που προστατεύουν όχι απλώς εργασιακά δικαιώματα, αλλά την αξιοπιστία των ιδιωτικών σχολείων. Αν οι εκπαιδευτικοί δεν έχουν στοιχειώδη διασφάλιση, το επίπεδο της ιδιωτικής εκπαίδευσης θα καταβαραθρωθεί» είπε ο Νίκος Φίλης και διερωτήθηκε «ποια είναι τα μπολσεβίκικα; Οτι πρέπει να υπάρχει αιτιολογημένη απόλυση; Σήμερα γίνονται κατά κόρον απολύσεις χωρίς αιτιολόγηση». Συμπλήρωσε μάλιστα ότι οι απολύσεις θα κρίνονται από το όργανο που κρίνει την πρόσληψη, δηλαδή τον διευθυντή εκπαίδευσης και το υπηρεσιακό συμβούλιο. Κι αν υπάρχει διαφωνία του σχολάρχη, πρόσθεσε, υπάρχει η Δικαιοσύνη. Ο υπουργός Παιδείας αναφέρθηκε και στην απογευματινή απασχόληση στα ιδιωτικά σχολεία με μια προαναγγελία. Δεν την απαγορεύει κανείς, είπε, αλλά θα πρέπει δηλώνεται και θα φορολογείται.

ΣΦΟΔΡΗ ΚΟΝΤΡΑ ΜΕ ΠΑΣΟΚ. Ο υδράργυρος της πολιτικής αντιπαράθεσης, ωστόσο, σκαρφάλωσε στα ύψη λίγη ώρα αργότερα με αφορμή επεισόδιο που κατήγγειλε χθες το πρωί ο Ανδρέας Λοβέρδος ανάμεσα σε συνεργάτη του τομεάρχη Παιδείας του ΠΑΣΟΚ Δημήτρη Κωνσταντόπουλο και στον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών (ΟΙΕΛΕ) Μιχάλη Κουρουτό. Ο Κωνσταντόπουλος από του βήματος της Γερουσίας κατήγγειλε τον πρόεδρο της ΟΙΕΛΕ για «αήθη και απαράδεκτη συμπεριφορά» εναντίον του συνεργάτη του Πάρη Βεντήρη, καλώντας τον υπουργό να καταδικάσει τους «τραμπουκισμούς».

Ο Νίκος Φίλης υποστήριξε ότι η ανακοίνωση του Πάρη Βεντήρη δεν λέει τίποτα τέτοιο. «Δεν αμφιβάλλω ότι κάποιο επεισόδιο συνέβη, αλλά δεν αναφέρει ούτε “τραμπουκισμός” που λέτε εσείς ούτε “προπηλακισμούς” που λέει ο κ. Λοβέρδος» είπε ο υπουργός κι έστρεψε τα βέλη του κατά των δύο βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, συμπληρώνοντας φανερά εκνευρισμένος πως «λυπάμαι γι’ αυτό το αδίστακτο και κομματικό παιχνίδι». Η φράση του εξόργισε ακόμα περισσότερο τον Δημήτρη Κωσταντόπουλο, ο οποίος όρθιος από τα βουλευτικά έδρανα άρχισε να του φωνάζει: «Να λυπάστε για τον εαυτό σας, όχι για εμάς. Ο Κουρουτός προσπαθούσε με αυτό το παιχνίδι να εξασφαλίσει μια θέση στο ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ».