Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εμφανίστηκε πιο κάζουαλ, με μπλέιζερ και πουκάμισο. Ο οικοδεσπότης του Γιώργος Καμίνης, πάλι, φορούσε σκούρο κοστούμι με μπορντό γραβάτα. Παρά τις μικρές ενδυματολογικές διαφορές τους, όμως, χθες οι δύο άνδρες συμφώνησαν κατά το ραντεβού που πραγματοποιήθηκε στο δημαρχιακό μέγαρο της Αθήνας ότι το αίσθημα ασφάλειας πρέπει να επιστρέψει στις γειτονιές της Αθήνας. Παρότι ο πρόεδρος της ΝΔ φάνηκε να τονίζει λίγο περισσότερο το δόγμα «νόμος και τάξη».

Στην ημερήσια διάταξη της συζήτησής τους υπήρχαν αρκετά από τα προβλήματα που ταλαιπωρούν την Αθήνα, από τη διακίνηση ναρκωτικών και τις καταλήψεις μέχρι την κατάρρευση των κρατικών δομών πρόνοιας. Ωστόσο για τον πρόεδρο της ΝΔ, όπως άλλωστε έγινε εμφανές και από την επίσημη δήλωσή του μετά το πέρας της συνάντησης, το νούμερο ένα ζήτημα είναι αυτό της ασφάλειας. Εύλογο, αν σκεφτεί κανείς το ακροατήριο στο οποίο επιθυμεί να απευθυνθεί.

Ανάγκη για σχέδιο. «Δυστυχώς τις τελευταίες εβδομάδες τα φαινόμενα ανομίας, ειδικά στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη, πολλαπλασιάζονται επικίνδυνα» είπε ο Μητσοτάκης στην αρχή, για να προσθέσει ότι ανέλυσαν με τον Γιώργο Καμίνη τη «διευρυνόμενη ένταση των φαινομένων ανομίας». Ο τελευταίος τον ενημέρωσε ότι μόνο στον μεγαλύτερο δήμο της χώρας 21 κτίρια τελούν υπό κατάληψη και εκείνος, από την πλευρά του, επανέλαβε όπως δήλωσε on camera, «την αμέριστη στήριξη της Νέας Δημοκρατίας στην επιβολή του νόμου και της τάξης». Φυσικά, έσπευσε να αρπάξει την ευκαιρία για να –sic! –διαβεβαιώσει τους πολίτες ότι «η νέα κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας θα θέσει τα ζητήματα αυτά στην πρώτη γραμμή των πολιτικών της προτεραιοτήτων». Και όπως ήταν αναμενόμενο καταφέρθηκε εναντίον τής –σύμφωνα με τα λεγόμενά του –σιωπηλής ανοχής της κυβέρνησης στην ανομία.

Ο Καμίνης ωστόσο, παρότι όπως τονίζουν συνεργάτες του δεν διαφωνεί πως το θέμα της αστυνόμευσης είναι καίριας σημασίας, επισήμανε στον αρχηγό της ΝΔ ότι σε όσες περιπτώσεις μέχρι τώρα επιχειρήθηκε να λυθούν παρόμοια προβλήματα σε άλλες πόλεις μόνο μέσω καταστολής, τα αποτελέσματα υπήρξαν απογοητευτικά. Σύμφωνα με πληροφορίες πάντως –και παρά τη δημόσια έμφαση στα περί νόμου και τάξης –και ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατανοεί πλήρως την ανάγκη εκπόνησης και εφαρμογής ολοκληρωμένου σχεδίου για τις γειτονιές της Αθήνας όπως τα Εξάρχεια, το οποίο πλην της αστυνόμευσης και της αστικής ανάπλασης θα προβλέπει και δράσεις για την οικονομία αλλά και την πολιτιστική ταυτότητα της κάθε περιοχής. Βέβαια, όπως παραδέχεται σε συνομιλητές του ο Καμίνης καμία κυβέρνηση μέχρι τώρα –και έχουν περάσει αρκετές από τότε που ανέλαβε τα ηνία της πρωτεύουσας –δεν είχε ολοκληρωμένο σχέδιο για την Αθήνα.

Οι καταλήψεις. Ωστόσο και ο δήμαρχος προσήλθε στο ραντεβού έχοντας ψηλά στην ατζέντα του μία σειρά ζητημάτων, τα οποία επιθυμεί να θέσει στο τραπέζι και να προκαλέσει όλους τους πολιτικούς αρχηγούς να συνδράμουν στην επίλυση τους. Ποια είναι αυτά; Η εμπορία και χρήση ναρκωτικών στην Αθήνα, οι άστεγοι, η κατά Καμίνη «νέα γενιά καταλήψεων» –δηλαδή οι «αλληλέγγυοι» που καταλαμβάνουν δημόσια κτίρια για να στεγάσουν εκεί πρόσφυγες και μετανάστες –και ο εκφυλισμός του πανεπιστημιακού ασύλου.

Οπως χαρακτηριστικά δήλωσε, «η ασφάλεια δεν είναι μόνο θέμα αστυνόμευσης και καταστολής. Προϋποθέτει και ένα κράτος το οποίο διαθέτει κοινωνικές δομές ικανές να επιλύσουν προβλήματα, προτού προσλάβουν την παραβατική ή εγκληματική τους μορφή. Αναφέρομαι ειδικότερα στα ναρκωτικά και την αστεγία, που δυστυχώς η έξαρσή τους συνοδεύεται από την κατάρρευση των κρατικών ψυχιατρικών δομών. Πολλοί από τους άστεγους είναι άνθρωποι οι οποίοι προηγουμένωςφιλοξενούνταν σε ψυχιατρικές δομές, οι οποίες έκλεισαν».

Καλό κλίμα. Τι κι αν υπήρχαν λοιπόν κάποιες διαφοροποιήσεις ως προς τη στόχευση; Η συνάντηση αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης και δημάρχου, την οποία ζήτησε ο πρώτος, έγινε σε πολύ καλό κλίμα. Εξάλλου, αυτοί που γνωρίζουν όσα διημείφθησαν χθες επισημαίνουν ότι οι δυο τους όχι μόνο έχουν πολύ καλή χημεία μεταξύ τους αλλά συμφωνούν και στα ουσιώδη. Οι πιο μυημένοι μάλιστα υπενθυμίζουν με νόημα ότι κατά τη διάρκεια της εσωκομματικής αναμέτρησης στη ΝΔ, λίγο πριν από τον πρώτο γύρο, ο Μητσοτάκης είχε επιλέξει στο πλαίσιο του προεκλογικού του αγώνα να επισκεφθεί τον Καμίνη. Ο δήμαρχος ως γνωστόν έχει απήχηση στο γαλάζιο κοινό.