Κλίμα απόλυτης ρήξης χαρακτηρίζει τις σχέσεις κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης παρά τις χαμηλές πολιτικές ταχύτητες του Αυγούστου.

Με το Μαξίμου να καλωσορίζει τις επιθέσεις της Νέας Δημοκρατίας και να τις αποδίδει στην αμηχανία της διότι το σχέδιό της για εκλογές δεν βρίσκει πεδίο εφαρμογής και τη Συγγρού να υιοθετεί την τακτική «μαύρο σε όλα» αναφορικά με το σύνολο των νομοθετικών πρωτοβουλιών της κυβέρνησης. Eίναι ενδεικτικό πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης με επιστολή του προς τον Πρόεδρο της Βουλής ζήτησε προ ημερησίας διάταξης συζήτηση για την Παιδεία κατηγορώντας την κυβέρνηση για ιδεολογική εμμονή στην κομματοκρατία, την αναξιοκρατία και την εξίσωση προς τα κάτω. Αργά χθες το βράδυ πάντως η κυβέρνηση σχολίασε πως η ΝΔ έσπευσε να καταθέσει το σχετικό αίτημα για να προλάβει τον ΣΥΡΙΖΑ που ήδη το είχε ανακοινώσει. Εκανε μάλιστα λόγο για αντανακλαστικά παιδικής χαράς.

Γίνεται σαφές πως η αξιωματική αντιπολίτευση θα επιδιώξει να πιέσει την κυβέρνηση σε όλα τα πεδία εγκαταλείποντας τη μέχρι τώρα περίπου μονοθεματική κριτική στα θέματα της οικονομίας. Η Συγγρού θέλει να φτιάξει κλίμα ενόψει Σεπτεμβρίου, που θεωρεί ότι είναι μία ιδανική περίοδος για ένα επικοινωνιακό restart της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν αποκλείει πολιτικές εξελίξεις ή την πιθανότητα εξαναγκασμού της κυβέρνησης σε πρόωρες εκλογές λόγω της πίεσης που θα υφίσταται από την τρόικα με αιχμή τα εργασιακά αλλά και την αδυναμία των πολιτών να ανταποκριθούν στις φορολογικές τους υποχρεώσεις.

Η κυβερνητική εκπρόσωπος Ολγα Γεροβασίλη απάντησε θετικά στο αίτημα της ΝΔ για προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για θέματα Παιδείας, κάτι που ωστόσο δεν αναμένεται να γίνει πριν από το τέλος Αυγούστου δεδομένου ότι από την ερχόμενη Παρασκευή η Βουλή θα είναι κλειστή. Κύκλοι της αξιωματικής αντιπολίτευσης θεωρούν ότι ο προσδιορισμός της συζήτησης για το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου θα ήταν μία καλή εξέλιξη διότι θα προηγούνταν της έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς που προοιωνίζεται δύσκολη εξαιτίας των κυβερνητικών επιλογών.

ΣΕ ΔΙΑΡΚΗ ΕΠΑΓΡΥΠΝΗΣΗ. Η κυβέρνηση διαπιστώνει την επιθυμία της αξιωματικής αντιπολίτευσης να προκαλέσει γεγονότα και να κερδίσει τις εντυπώσεις έστω και μεσούντος του καλοκαιριού, όμως δεν δείχνει να ανησυχεί πιστεύοντας ότι «όλα αυτά είναι επικοινωνιακά πυροτεχνήματα». Παρά τις παρενέργειες που είχε για το Μαξίμου η διαστρέβλωση των στοιχείων γύρω από την επίσκεψη του Πρωθυπουργού στην Πάρο, κυβερνητικές πηγές εκτιμούν ότι εντέλει ζημιωμένη βγήκε η ΝΔ διότι αποδείχτηκε ότι τίποτε από όλα όσα κατηγορούσε την κυβέρνηση, δηλαδή για πολυτελές τριήμερο στις Κυκλάδες, δεν είχε βάση. Επομένως, οι εντυπώσεις λειτούργησαν εις βάρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Παρ’ όλα αυτά διαπιστώνει ότι απαιτείται διαρκής επαγρύπνηση και προσοχή διότι η αντιπολίτευση στο σύνολό της καραδοκεί και δεν αφήνει τίποτε αναπάντητο. Στο πλαίσιο αυτό το Μαξίμου αναγκάστηκε να απαντήσει χθες στις αιτιάσεις Κουμουτσάκου για την εισβολή των αντιεξουσιαστών στην Μητρόπολη Θεσσαλονίκης συστήνοντας στον εκπρόσωπο της ΝΔ να αφήσει κατά μέρος την επιχείρηση πολιτικοποίησης του θέματος των θρησκευτικών πεποιθήσεων. Ο ΣΥΡΙΖΑ απάντησε ότι το συγκεκριμένο ζήτημα δεν συνιστά αντικείμενο μικροπολιτικών παιχνιδιών και σκοπιμοτήτων.

Ομοίως η Κουμουνδούρου ανεβάζει τους τόνους και στις επιθέσεις που δέχεται για θέματα Υγείας με αφορμή την κριτική για την λειτουργία των νοσοκομείων Σαντορίνης και Τρικάλων και υπενθυμίζει ότι απόφαση της κυβέρνησης είναι η οριστική πάταξη της διαπλοκής και της διαφθοράς και θα υλοποιηθεί όσο κι αν αυτό ενοχλεί.

ΤΑ ΕΚΛΟΓΙΚΑ ΣΕΝΑΡΙΑ. Πάντως, στο Μαξίμου δεν περνούν απαρατήρητα τα σενάρια που αναπαράγουν την πιθανότητα εκλογών τους επόμενους μήνες. Το πρωθυπουργικό επιτελείο πιστεύει ότι πρόκειται για διακίνηση φημών από την αξιωματική αντιπολίτευση προκειμένου να δικαιολογείται το «πρόωρο και ατεκμηρίωτο αίτημα της ΝΔ για εκλογές». Ο Πρόεδρος της Βουλής ωστόσο σχολίασε χθες ότι οι εκλογές δεν μπορεί να αποτελούν πιθανή επιλογή για το επόμενο διάστημα εκφράζοντας την άποψη ότι όλα θα κριθούν στο επίπεδο της οικονομίας οπωσδήποτε μετά το τέλος της τρέχουσας χρονιάς. Εως τότε δηλαδή που η κυβέρνηση θα επιδιώξει να εξασφαλίσει μία απόφαση για το χρέος ποντάροντας στην αυτοκριτική του ΔΝΤ για τα λάθη του απέναντι στο ελληνικό πρόγραμμα και στις εκλογές που θα διενεργηθούν εντός του 2017 σε Γερμανία, Γαλλία αλλά και στην Ολλανδία του Γερούν Ντεϊσελμπλούμ.

ΤΟ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ. Η Νέα Δημοκρατία θα επιμείνει στη σκληρή αντιπολίτευση, κάτι που υποδηλώνει και η πρωτοβουλία 57 βουλευτών της να καταθέσουν χθες επίκαιρη επερώτηση στη Βουλή ζητώντας από την κυβέρνηση να αλλάξει την πολιτική της για το Προσφυγικό – Μεταναστευτικό. Αφορμή αποτέλεσε η ανησυχητική αύξηση των προσφυγικών ροών που παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες μετά την εκδήλωση του αποτυχημένου πραξικοπήματος στην Τουρκία.

Σε ό,τι αφορά το Μεταναστευτικό η κυβέρνηση ανακοίνωσε χθες πως η επιχείρηση για την προκαταγραφή αιτημάτων διεθνούς προστασίας στην ηπειρωτική Ελλάδα έχει τελειώσει. Μέσω αυτής χορηγήθηκε η κάρτα αιτούντος άσυλο σε χιλιάδες πρόσφυγες που τους επιτρέπει να διαμένουν νόμιμα στη χώρα και να έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας και εκπαίδευσης.