Ο Ιμπραήμ άφησε τη χώρα του για ένα καλύτερο μέλλον. Χωρίς οικογένεια έκανε το επικίνδυνο ταξίδι μέσω Αιγαίου και σήμερα βρίσκεται σε ένα από τα κέντρα φιλοξενίας της Ελλάδας.

Το ανήλικο αγόρι από το Αφγανιστάν είναι ένα από τα συνολικά 2.000 ασυνόδευτα προσφυγόπουλα που βρίσκονται σήμερα στη χώρα μας. Στις οργανωμένες δομές το σύνολο των παιδιών προσφύγων και μεταναστών φτάνει τα 22.000.

Μάλιστα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Υπηρεσίας Ασύλου του υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, από τις 9 Ιουνίου έως και τις 5 Ιουλίου, συνολικά 690 ασυνόδευτα παιδιά πήραν το πράσινο φως για τη διαδικασία ασύλου. Από αυτά, τα περισσότερα είναι αγόρια ενώ παραπάνω από τα μισά –ποσοστό 51% –κατάγονται από το Αφγανιστάν και ακολουθούν προσφυγόπουλα από τη Συρία και το Ιράκ. Τα παιδιά που πέρασαν το πρώτο στάδιο για τη διαδικασία του ασύλου είναι ως επί το πλείστον έφηβοι: το 75% είναι ηλικίας 15-17 ετών, ενώ εκείνα που ηλικιακά βρίσκονται μεταξύ 10-14 ετών αντιπροσωπεύουν το 19%. Μικρότερο είναι το ποσοστό των ασυνόδευτων ηλικίας 2-9 ετών –μόλις 6% -, κι αυτό γιατί, όπως επισημαίνουν ειδικοί, δύσκολα φτάνουν στη χώρα μας παιδιά χωρίς οικογένεια ή κάποιο συγγενικό πρόσωπο σε αυτές τις ηλικίες.

Πάντως, όπως εξηγούν μέλη οργανώσεων που έχουν αναλάβει δράση εδώ και μήνες για το προσφυγικό ζήτημα, η καταγραφή των ασυνόδευτων παιδιών συνεχίζει να γίνεται με δυσκολία. Τα περισσότερα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα που είχαν φτάσει τους προηγούμενους μήνες κυρίως μέσω θαλάσσης από τα τουρκικά παράλια είναι παιδιά που έχασαν τους γονείς τους στον πόλεμο και έφυγαν μόνα τους από την πατρίδα, πραγματοποιώντας το επικίνδυνο ταξίδι της ξενιτιάς. Πρόκειται επίσης για παιδιά που οι ίδιες οι οικογένειες τα «έδιωξαν» από τη χώρα τους, προκειμένου να γλιτώσουν από τον πόλεμο. Πολλές, βέβαια, ήταν και οι περιπτώσεις που συνάντησαν οι μη κυβερνητικές οργανώσεις –ιδίως στα νησιά του ΒΑ Αιγαίου, όπου οι προσφυγικές ροές ήταν μαζικές –με παιδιά που αν και ξεκίνησαν το ταξίδι μαζί με τους γονείς, στη διαδρομή, τους έχασαν σε ναυάγια στο Αιγαίο.

Τα κενά στην καταγραφή και την ταυτοποίηση των ανήλικων παιδιών επιβεβαιώνονται και από την πληθώρα των ιστοριών ασυνόδευτων, μπροστά στις οποίες βρέθηκαν το προηγούμενο διάστημα εθελοντές και μέλη οργανώσεων: κάποια από αυτά –ελλείψει αποδεικτικών στοιχείων –δηλώνουν από μόνα τους μεγαλύτερη ηλικία από αυτή που έχουν, προκειμένου να μπορέσουν ως «ενήλικοι» να έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να συνεχίσουν το ταξίδι προς άλλες ευρωπαϊκές χώρες και να συναντήσουν ενδεχομένως την οικογένεια ή συγγενείς που βρίσκονται εκεί. Κάποια άλλα, πάλι, δηλώνουν πως το ταξίδι από την πατρίδα τους το έχουν πραγματοποιήσει με συγγενικό πρόσωπο, το οποίο στην πραγματικότητα δεν γνωρίζουν καν και πρόκειται απλώς για άτομο με το οποίο βρέθηκαν μαζί στη βάρκα προς τα ελληνικά νησιά.

Τι γίνεται στη χώρα μας

22.000προσφυγόπουλα βρίσκονται σήμεραστην Ελλάδα

2.000από αυτά είναιτα ασυνόδευτα

690ασυνόδευτα παιδιά πήραν το πράσινο φως για παροχή ασύλου από τις 9 Ιουνίου έως και τις 5 Ιουλίου