Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής θα πρέπει να επιδείξουν «μια ξεκάθαρη και αποφασιστική στάση» ενάντια στο αποτυχημένο πραξικόπημα, δήλωσε τη Δευτέρα στην Άγκυρα ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ στον επικεφαλής του Αμερικανικού Μεικτού Επιτελείου, Τζόζεφ Ντάνφορντ.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός επανέλαβε ότι η Τουρκία περιμένει να εκδοθεί ο αυτοεξόριστος στις ΗΠΑ μουσουλμάνος ιεροκήρυκας Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο η Άγκυρα κατηγορεί ότι ήταν υποκινητής της απόπειρας του πραξικοπήματος.

Από την πλευρά του, ο Γκιουλέν αρνείται κάθε εμπλοκή.

Ο Γιλντιρίμ παράλληλα τόνισε στον Ντάνφορντ ότι οι ένοπλες δυνάμεις της Τουρκίας λειτουργούν στο μέγιστο των δυναμικοτήτων τους, σε συνέχεια της σαρωτικής αναδιοργάνωσης του στρατού και των μέτρων που πάρθηκαν, προσθέτοντας πως η συνεργασία με τις ΗΠΑ και τους συμμάχους της στην μάχη ενάντια σε κούρδους αντάρτες και το Ισλαμικό Κράτος θα συνεχιστεί.

Σε μία συμβολική κίνηση και την ώρα που στην Άγκυρα ακούγονται όλο και περισσότερες φωνές περί αμερικανικού «δακτύλου» στο αποτυχημένο πραξικόπημα, ο Τζο Ντάνφορντ επισκέφθηκε εκτός προγράμματος τα βομβαρδισμένα τμήματα της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης.

Ο Ντάνφορντ καταδίκασε την απόπειρα πραξικοπήματος.