Είχε ονειρευτεί ένα διαφορετικό καλοκαίρι, επιμένει η «Monde» και δεν έχουμε λόγο να μην την πιστέψουμε: θα ξεκινούσε με μια νίκη των Bleus, της εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου της Γαλλίας, στο Euro, θα συνεχιζόταν με την ανακοίνωση περί άρσης της κατάστασης έκτακτης ανάγκης στις 14 Ιουλίου και θα έφτανε ήρεμα μέχρι τον Σεπτέμβριο, με φόντο τη μείωση της ανεργίας και τις φοροελαφρύνσεις που θα έφερνε η οικονομική ανάκαμψη. Αλλά τελικά, σχολιάζει το «Le Point», το καλοκαίρι διήρκεσε για τον Φρανσουά Ολάντ μόνο τέσσερις ημέρες, από τις 7 έως τις 10 Ιουλίου, από τη νίκη των Blues επί της Γερμανίας στα ημιτελικά του Euro μέχρι την ήττα τους από την Πορτογαλία στον τελικό. Επειτα η Γαλλία (ξανα)βυθίστηκε στο πένθος. Δύο τρομοκρατικές επιθέσεις έγιναν στη χώρα μέσα σε διάστημα 12 ημερών: η επίθεση στη Νίκαια με τους 84 νεκρούς στις 14 Ιουλίου, την ημέρα της εθνικής εορτής, και η δολοφονία του 86χρονου ιερέα μέσα στην εκκλησία του στο Σεντ-Ετιέν-ντι-Ρουβρέ στις 26 Ιουλίου. Ακόμη δύο τζιχαντικές επιθέσεις που δίνουν την εντύπωση μιας «κολασμένης επανάληψης της τρομοκρατίας» και υποχρεώνουν τον γάλλο πρόεδρο να περιορίσει τις καλοκαιρινές διακοπές του στο ελάχιστο, σχεδόν στο μηδέν.

Ο γάλλος πρόεδρος θα προεδρεύσει αύριο ενός ακόμη συμβουλίου άμυνας και του τελευταίου υπουργικού συμβουλίου μέχρι τις 28 Αυγούστου. Ωστόσο δύο υπουργικές σύνοδοι με θέμα την ασφάλεια έχουν προγραμματιστεί ήδη στο Ελιζέ για τις 11 και τις 17 Αυγούστου. Στο ενδιάμεσο, ο Φρανσουά Ολάντ θα αναχωρήσει για τη Βραζιλία αύριο το βράδυ ώστε την Παρασκευή να παραστεί στην τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων –το Σάββατο επιστρέφει στο Παρίσι. Εχει ζητήσει από τους συνεργάτες του να του οργανώσουν για τις επόμενες ημέρες μια επίσκεψη στο Κορέζ, την παλιά εκλογική του περιφέρεια, καθώς και μία ή δύο ακόμη μετακινήσεις εντός Γαλλίας. «Κάθε πολιτικός φορτίζει τις μπαταρίες του με διαφορετικό τρόπο» έλεγε ένας σύμβουλός του στη «Le Figaro». «Ο,τι είναι το σπανάκι για τον Ποπάι, είναι για αυτόν οι συναντήσεις με τους πολίτες».

Συναντήσεις με ηγέτες. Για τα τέλη Αυγούστου, πάντως, ο Ολάντ έχει προγραμματίσει σειρά συναντήσεων με ευρωπαίους ηγέτες, ενόψει της Συνόδου Κορυφής στην Μπρατισλάβα στις 16 Σεπτεμβρίου. Πληροφορίες τον θέλουν να συναντάται στις 22 Αυγούστου στο Βεντοτένε, ένα μικροσκοπικό ιταλικό νησί στην Τυρρηνική Θάλασσα, με την Ανγκελα Μέρκελ, τον Ματέο Ρέντσι και τον Μαριάνο Ραχόι. Θα ακολουθήσουν συνάντηση των ευρωπαίων Σοσιαλδημοκρατών και δείπνο με τη γερμανίδα καγκελάριο στις 2 Αυγούστου. Κάπου μέσα σε όλα αυτά, ο Ολάντ θα επιτρέψει στον εαυτό του μερικές ημέρες για ανάπαυση, κατά πάσα πιθανότητα στη Νότια Γαλλία. Από το γαλλικό προεδρικό μέγαρο επισημαίνεται ωστόσο πως θα συνομιλεί «καθημερινά» με τον πρωθυπουργό του, Μανουέλ Βαλς, και τους υπουργούς Εσωτερικών και Αμυνας.

Οφσάιντ η εθνική ανάταση. Ο γάλλος πρόεδρος ήλπιζε πως η εθνική ανάταση που θα έφερνε ένα επιτυχημένο Euro δέκα μήνες πριν από τις προεδρικές εκλογές, σε συνδυασμό με τα βελτιούμενα οικονομικά στοιχεία, θα «ανύψωνε» και τις δικές του πιθανότητες να διεκδικήσει με αξιώσεις μια δεύτερη θητεία. Αντί γι’ αυτό, βρίσκεται αντιμέτωπος με έναν λαό υπό το κράτος του φόβου και μια Δεξιά η οποία σφυροκοπεί αλύπητα την κυβέρνηση κατηγορώντας τη για ελλιπή μέτρα ασφαλείας στη Νίκαια, ανεπαρκή παρακολούθηση στην περίπτωση των δύο δραστών της επίθεσης στην εκκλησία και γενικότερα ανικανότητα όσον αφορά τη μάχη εναντίον της τρομοκρατίας. Μέλη του στενού περιβάλλοντος του Ολάντ δηλώνουν βέβαια πως η διάρρηξη της «εθνικής ενότητας» από τη Δεξιά, η απαίτησή της για μέτρα που δεν συνάδουν προς τον σεβασμό στο κράτος δικαίου, μακροπρόθεσμα θα της γυρίσουν μπούμερανγκ. Αν κρίνει κανείς ωστόσο από το βιτριολικό άρθρο που υπέγραψε προχθές στο «Le Point» ο Ζερόμ Μπεγκλέ, πολλοί Γάλλοι έχουν κουραστεί να ακούν τον Φρανσουά Ολάντ να επαναλαμβάνει έπειτα από κάθε τρομοκρατική επίθεση, «σαν χαλασμένος δίσκος», τις ίδιες φράσεις –«ενότητα», «προστασία», «κράτος δικαίου», «αξίες της Δημοκρατίας» –«χωρίς να καταλαβαίνουν με τι είναι φορτισμένες: Με λύπη; Με υποσχέσεις; Με απολογίες; Με συνταγματικές τροποποιήσεις; Με αδυναμία; Με κόπωση;».

Βουτιά δείχνουν τα γκάλοπ

Πτώση καταγράφει για ακόμη μία φορά η εμπιστοσύνη των γάλλων πολιτών απέναντι στον Φρανσουά Ολάντ και την κυβέρνησή του όσον αφορά την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας μετά τις δύο επιθέσεις που συντάραξαν τον Ιούλιο τη Γαλλία: σύμφωνα με δημοσκόπηση της Ifop που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα, 41% (+5%) των Γάλλων δεν έχουν «καθόλου εμπιστοσύνη» στον πρόεδρο της χώρας και την κυβέρνησή του, ενώ 30% (-1%) «μάλλον δεν έχουν εμπιστοσύνη». Η ίδια δημοσκόπηση επιβεβαιώνει πως η τρομοκρατία είναι το ζήτημα που απασχολεί περισσότερο τους πολίτες (58%) ακόμη εντονότερα και από την ανεργία (17%). Και αποκαλύπτει πως οι Γάλλοι εμπιστεύονται περισσότερο, σε ποσοστό 80% (-4% σε σύγκριση με τα μέσα Ιουλίου), τις δυνάμεις ασφαλείας (αστυνομία και χωροφυλακή) και τις υπηρεσίες πληροφοριών από ό,τι την κυβέρνηση.