Eχουν 11 ημέρες για να ετοιμαστούν για το μεγαλύτερο φεστιβάλ της Ευρώπης. Στις 14 Αυγούστου το κουαρτέτο εγχόρδων Storm String Quartet, δηλαδή ο Εκτορας Λάππας (βιολί), η Μαρία Ζαχαριάδου (βιολί), ο Ρενάτο Δαμονίτσα (βιόλα) και η Μαίρη Χρίστοβα (τσέλο), θα ανεβούν στη σκηνή του κλαμπ Cav στο Εδιμβούργο. Ολα αυτά στο πλαίσιο του Fringe, το οποίο πέρυσι φιλοξένησε 53.000 καλλιτέχνες, ενώ φέτος παρουσιάζει 3.000 σόου μέσα σε τρεις εβδομάδες. Το «Νσυν» μίλησε με το ελληνικό συγκρότημα.

ΠΩΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΑΝ; «Ηταν ένα βράδυ με βροχές και καταιγίδες. Ημουν στο στούντιο και έγραφα μουσική και έτσι μου μπήκε η ιδέα του ονόματος» λέει ο Εκτορας Λάππας, εμπνευστής του σχήματος. «Η λέξη “storm” για μένα είναι κάτι ακραίο που με εκφράζει σε όλα τα επίπεδα. Μου αρέσει πολύ να υπάρχει λάμψη και ενέργεια αλλά σε ακραίο σημείο, να υπάρχει αγάπη, ανθρωπιά, ευαισθησία, μελωδία, δύναμη».

Η ΜΟΥΣΙΚΗ ΠΟΥ ΠΑΙΖΟΥΝ. «Αυτό που είχα στο μυαλό μου ήταν να βρω συνεργάτες που θα μπορούν να δώσουν όλο τους το είναι στο καλλιτεχνικό μέρος και εννοώ τη δεξιοτεχνία και την ενέργειά τους. Οι Storm δεν είναι ένα κουαρτέτο που κάθεται σε τέσσερις καρέκλες και παίζει μουσική, αλλά κάνει σόου δίνοντας όλη την ενέργειά του. Δεν παίζουμε διασκευές. Οι ενορχηστρώσεις μας έχουν κάτι το ιδιαίτερο για ένα κουαρτέτο εγχόρδων, όπου συνήθως απαιτείται δεξιοτεχνία σε πολύ υψηλό επίπεδο. Αυτό που θέλουμε είναι να ακούσει ο κόσμος κάτι που δεν έχει ξαναζήσει, να έχουμε την ποιότητα ενός CD πάνω στη σκηνή».

Οι εμφανίσεις τους μάλιστα βασίζονται στο crowdfunding, διαδικασία την οποία ακολουθούν για πρώτη φορά. «Οι άνθρωποι εκεί σε στηρίζουν με τον χώρο, αλλά εμείς κάνουμε σόου. Αυτό που θα παρουσιάσουμε στις 7 Αυγούστου στο Φεστιβάλ της Σύρου και στις 14 Αυγούστου στο Εδιμβούργο είναι ένα κλασικό κουαρτέτο με κλασικά όργανα, που παίζει από Βιβάλντι μέχρι Guns n’ Roses, ροκ, μέταλ και ηλεκτρονική μουσική. Θέλουμε να μας βοηθήσει ο κόσμος όπως μπορεί, με ένα like, ένα share ή με ένα μικρό ποσό. Γίνεται τόσο μεγάλος ντόρος για μια Γιουροβίζιον όπου πηγαίνει η Ελλάδα και το Fringe Festival που είναι δέκα φορές μεγαλύτερο γεγονός δεν το γνωρίζει ο κόσμος. Είναι η πρώτη φορά που η σημαία της Ελλάδας είναι εκεί».

Για να φτάσουν οι Storm μέχρι εδώ βοήθησαν πολλοί άνθρωποι. «Στο Εδιμβούργο δεν παίζουμε τέσσερα έγχορδα μόνο. Μαζί μας θα είναι o πρώτος κορυφαίος στα κρουστά στην Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης Δημήτρης Βίττης, ο Κώστας Βρεττός, από τους καλύτερους κιθαρίστες στην Ευρώπη, ο σκηνοθέτης Νίκος Καλαϊτζίδης, η ενδυματολόγος Θώμις Παπαδημητρίου και ο ηχολήπτης μας Φώτης Πανταζής, που χωρίς αυτόν δεν θα υπάρχει το αποτέλεσμα του ήχου. Θέλουμε από καρδιάς να τους πούμε ένα μεγάλο “ευχαριστώ”».

TΟ FRINGE. «Η αλήθεια είναι ότι η αίτηση δεν έγινε από εμάς, αλλά από ανθρώπους που πιστεύουν σε εμάς και μας αγαπούν πολύ. Εκαναν λοιπόν την αίτηση χωρίς να το ξέρουμε, δύο ημέρες πριν λήξει η προθεσμία. Μέσα σε δύο μέρες μάς απάντησαν θετικά. Το Cav είναι το μεγαλύτερο και πιο σημαντικό κλαμπ του Εδιμβούργου και έτσι θα είμαστε σε ένα από τα μεγαλύτερα venues που διαθέτει το Fringe» λέει ο Εκτορας Λάππας. «Είμαστε ακόμη σε φάση προετοιμασίας. Δεν είναι μόνο οι πρόβες και το καλλιτεχνικό κομμάτι. Είναι τα οργανωτικά που αναλαμβάνουμε μόνοι μας, από τη διαμονή, τα μεταφορικά ώς την προβολή. Επειδή το φεστιβάλ είναι πολύ μεγάλο και οργανωμένο, θέλουμε να φανούμε αντάξιοι του επιπέδου του».

ΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΣΕ ΑΡΙΘΜΟΥΣ. Το Edinburgh Festival Fringe είναι το μεγαλύτερο φεστιβάλ τεχνών στον κόσμο και πραγματοποιείται κάθε Αύγουστο (φέτος 5-28) στο Εδιμβούργο. Κάθε χρόνο χιλιάδες περφόρμερ παίρνουν μέρος σε εκατοντάδες στάδια στην πρωτεύουσα της Σκωτίας. Από μεγάλα ονόματα στον κόσμο της ψυχαγωγίας έως άγνωστους καλλιτέχνες που επιθυμούν να χτίσουν την καριέρα τους, το φεστιβάλ απευθύνεται σε όλους και περιλαμβάνει θέατρο, κωμωδία, χορό, σωματικό θέατρο, τσίρκο, καμπαρέ, παιδικές παραστάσεις, μιούζικαλ, όπερα, μουσική, προφορικό λόγο, εκθέσεις.

Πέρυσι 50.459 περφόρμερ έδωσαν 3.314 παραστάσεις σε 313 χώρους, καθιστώντας το Fringe το μεγαλύτερο φεστιβάλ τεχνών στον κόσμο. Κατ’ εκτίμηση, πέρυσι εκδόθηκαν 2.298.090 εισιτήρια.

Το φεστιβάλ ξεκίνησε το 1947, όταν οκτώ θεατρικές ομάδες εμφανίστηκαν απρόσκλητες για να δώσουν την παράστασή τους στο νεοσύστατο τότε Διεθνές Φεστιβάλ του Εδιμβούργου. Ηταν μια πρωτοβουλία για να εμπλουτιστεί η ευρωπαϊκή πολιτιστική ζωή στον απόηχο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Παρόλο που οι οκτώ ομάδες δεν είναι μέρος του επίσημου προγράμματος του φεστιβάλ, έκαναν τις παραστάσεις τους και το παράδειγμά τους ακολούθησαν και άλλες ομάδες τα επόμενα χρόνια. Ετσι, το 1958 δημιουργήθηκε το Festival Fringe Society προκειμένου να μπορέσει να καλύψει την όλο και αυξανόμενη ζήτηση συμμετοχής από τους καλλιτέχνες.

Φέτος 50.266 περφόρμερ αναμένεται να δώσουν 3.269 παραστάσεις από 48 χώρες σε 294 χώρους. Ξεχωρίζουν το αφιέρωμα στον Ντέιβιντ Μπάουι «Starman» από τον Σβεν Ράτσκε (4-28/8), η οικογενειακή παράσταση «The suitcase kid» βασισμένη στη νουβέλα της Τζάκλιν Ουίλσον (5-13/8), ο εκκεντρικός γερμανός stand up comedian Χένινγκ Γουέν με την παράσταση «Just the tonic at the caves» (4-28/8), οι Glasgow Girls (4-28/8) κ.ά.

INFO

Edinburgh Festival Fringe, 5-28 Αυγούστου, στο Εδιμβούργο της Σκωτίας. Οι Storm String Quartet εμφανίζονται στις 14 Αυγούστου στο Cav Nightclub