Η ημερομηνία δεν επιλέχθηκε τυχαία. Την 31η Ιουλίου, ανήμερα τα γενέθλια του Χάρι Πότερ αλλά και της συγγραφέως που τον δημιούργησε, η μανία επέστρεψε για τα καλά. Μία ημέρα μετά την πρεμιέρα της παράστασης «Ο Χάρι Πότερ και το καταραμένο παιδί» στο Γουέστ Εντ του Λονδίνου, ο κόσμος βρέθηκε υπό την επήρεια της μαγείας του χάρη στην κυκλοφορία του σεναρίου του στα βιβλιοπωλεία.

Αν και από το θέατροPalace, όπου παίζεται η παράσταση,διαφημίζεται ως «η επίσημη όγδοη ιστορία του Χάρι Πότερ», το εν λόγω έργο απέχει από τις κλασικές ιστορίες που το κοινό αγάπησε στα υπόλοιπα βιβλία της Τζ.Κ. Ρόουλινγκ. Αλλωστε, παραμένει το σενάριο από τις πρόβες των ηθοποιών της παράστασης που υπογράφει ο σεναριογράφος της Τζακ Θρόουν και ο σκηνοθέτης Τζον Τίφανι, πάντα σε συνεργασία με τη Ρόουλινγκ. Η πλοκή του τοποθετείται 19 χρόνια μετά τα γεγονότα στους«Κλήρους του θανάτου» και δείχνει τον Πότερ σαν ένανμεσήλικουπάλληλο πια του υπουργείου Μαγείας και τον γιο του Αλμπους να προσπαθεί να διαχειριστεί το διάσημο επίθετο που φέρει.

Ακόμα κι έτσι, ωστόσο, η νέα κυκλοφορία από το σύμπαν του Χάρι Πότερ γνώρισε την απόλυτη επιτυχία από τις πρώτες στιγμές της επίσημης παρουσίασής της. Το ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο Barnes & Noble ανακοίνωσε πως ο εν λόγω τόμος έγινε το έργο με τις περισσότερες προπαραγγελίες στην ιστορία του, χωρίς ωστόσο να δώσει ακριβή στοιχεία, αλλά αφήνοντας να εννοηθεί πως πρόκειται για εξαψήφια νούμερα. Την ίδια τύχη είχε στο Amazon, όπου εκτός από τη λίστα με τα μπεστ σέλερ βρέθηκε στην κορυφή και της αντίστοιχης για τα κατεβάσματα σε Kindle. Στη χώρα μας πάντως θα έρθει στις 29 Σεπτεμβρίου από τις εκδόσεις Ψυχογιός.

Εκεί όπου ωστόσο πιστοποιείται η πραγματική επιτυχία του νέου κεφαλαίου στις περιπέτειες του νεαρού μάγου είναι στο θεατρικό σανίδι. «Ο Χάρι Πότερ και το καταραμένο παιδί» βαθμολογήθηκε με το απόλυτο, πέντε αστεράκια, από τις μεγάλες βρετανικές εφημερίδες όπου οι κριτικές συνοδεύτηκαν με διθυραμβικά σχόλια. «Το βρετανικό θέατρο έχει να παρουσιάσει κάτι παρόμοιο εδώ και δεκαετίες. Πρόκειται για θρίαμβο –θα σε καθηλώσει, θα σε ξεσηκώσει, θα το απολαύσεις», «Αν και η δημιουργική ομάδα δεν είχε μαγικές ικανότητες, σίγουρα ετοίμασε μια μαγική παράσταση», «Είναι, πολύ απλά, μαγευτική: Η παράσταση που ανταποκρίθηκε στις προσδοκίες –και ακόμη πιο πέρα» είναι μερικές μόνο από τις εξαιρετικές κριτικές που απέσπασε η παράσταση από έντυπα όπως η «Daily Telegraph», οι «Financial Times» και το «Variety», αποδεικνύοντας πως κάτι καλό έχει στηθεί στο Γουέστ Εντ του Λονδίνου.

Εχοντας ως γερή κληρονομιά το εισπρακτικό ρεκόρ των 31 εκατομμυρίων ευρώ που μέχρι στιγμής έχει σημειώσει η παράσταση, οι παραγωγοί της Σόνια Φράιντμαν και Κόλιν Κάλεντερ αρχίζουν να συζητούν την ιδέα να τη μεταφέρουν σύντομα και στο Μπρόντγουεϊ. Αλλωστε, το προϊόν τους διαθέτει χαρακτηριστικά που δύσκολα συναντώνται στη θεατρική αγορά. Εχει όνομα που είναι ικανό να προσεγγίσει μεγάλο κοινό κι ένα αξιοπρεπές περιεχόμενο. Η δράση του διαρκεί 5 ώρες και 15 λεπτά και χωρίζεται σε δύο διαφορετικά μέρη, τα οποία κάποιος μπορεί να τα παρακολουθήσει την ίδια βραδιά ή σε δύο συνεχόμενες. Παράλληλα, ίσως να αποτελεί την τελευταία δουλειά της Τζ.Κ. Ρόουλιγνκ που ο κόσμος θα μπορεί να απολαύσει. Η βρετανίδα συγγραφέας στην επίσημη πρεμιέρα της παράστασης το περασμένο Σάββατο, στο Λονδίνο, δήλωσε πως «ο Χάρι κάνει ένα μεγάλο ταξίδι σε αυτές τις δύο παραστάσεις και νομίζω πως τελειώσαμε. Ο Χάρι τέλειωσε», προαναγγέλοντας ουσιαστικά το τέλος του αγαπημένου της ήρωα που χρόνια τώρα αρνείται να αποχωριστεί.

ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ

Ερχεται νέο πακέτο

Τα εισιτήρια για τις παραστάσεις έως τον Μάιο του 2017 εξαντλήθηκαν εδώ και καιρό, γεγονός που ανάγκασε τους ανθρώπους της παραγωγής να επεκτείνουν τις εμφανίσεις έως το τέλος του χρόνου. Αύριο Πέμπτη θα κυκλοφορήσει ένα νέο πακέτο εισιτηρίων για 250.000 θέσεις. Στην αρχική τους τιμή τα μαγικά χαρτάκια κόστιζαν από 35 έως 150 ευρώ, αλλά σε ηλεκτρονικές σελίδες όπως το Viagogo φτάνουν να τιμολογούνται έως και 2.370 ευρώ από τους επίδοξους μεταπωλητές τους, ακολουθώντας αυξητικές τάσεις ανάλογες με την πορεία του θεάματος.

INFO

Στην Ελλάδα «Ο Χάρι Πότερ και το καταραμένο παιδί» θα κυκλοφορήσει στις 29 Σεπτεμβρίου από τις εκδόσεις Ψυχογιός