Ως γνωστόν, η Φώφη Γεννηματά και η ομάδα περί αυτήν στο ΠΑΣΟΚ ψάχνουν τρόπους να συγκροτήσουν έναν ευρύτερο χώρο, μια μεγάλη Κεντροαριστερά, σοσιαλδημοκρατικής κατεύθυνσης, την οποία προσπαθούν να τη συνθέσουν με Το Ποτάμι, τη μικρή ΔΗΜΑΡ, με κινήσεις ανένταχτων και μεμονωμένες προσωπικότητες. Μενού μια αποτελεσματική σοσιαλδημοκρατία και το ηγετικό πρόσωπό της είχε και το περίφημο δείπνο που διοργάνωσαν πολιτικές προσωπικότητες εν αποστρατεία.

Για να μην έχουμε αυταπάτες, ελληνική σοσιαλδημοκρατία δεν υφίσταται. Το ΠΑΣΟΚ (όπως, άλλωστε, και η ΝΔ) πολιτεύτηκε ως κρατικιστικό κόμμα –την ώρα που στην Ευρώπη η σοσιαλδημοκρατία βελτίωνε τις ζωές των πολιτών το ελληνικό πρότυπο ήταν κόμματα τύπου Μπάαθ. Παρ’ όλα αυτά η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, που επικαλείται τη σοσιαλδημοκρατία, δεν επιδιώκει κάτι λιγότερο από την αναβίωση ενός νέου κρατισμού. Στη διαχείριση του οποίου θα συμμετάσχει ξανά. Μόνο υπό αυτή την προοπτική μπορείς να μην αποκλείεις ενδεχόμενη μελλοντική συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Η Φώφη Γεννηματά κάνει λάθος. Τα παλαιά πασοκικά συνθήματα έχουν πεθάνει. Το πρόβλημα της Ελλάδας σήμερα δεν είναι ο σοσιαλισμός. Είναι η επιβίωση, η διατήρηση της δημοκρατικής ταυτότητας και του ευρωπαϊκού κεκτημένου, η ανάκαμψη και η μεταρρυθμιστική ανασυγκρότηση, σε ένα πλαίσιο με λιγότερο κράτος, με υγιείς οικονομικές και εκπαιδευτικές δομές, με κίνητρα για την υγιή επιχειρηματικότητα, την ένταση του οικονομικού ανταγωνισμού, την καινοτομία.

Ευρώπη και δημοκρατία χρειαζόμαστε σήμερα. Και από ένα σοβαρό κόμμα του μεσαίου χώρου, αυτά δεν βρίσκονται ένθεν και ένθεν του πολιτικού φάσματος. Δεν νοούνται σήμερα ίσες αποστάσεις. Αριστερά αυτού του κόμματος, στον ΣΥΡΙΖΑ, δοξάζεται ένα μοντέλο βαθύτερης χρεοκοπίας και Grexit. Από ένα τέτοιο κόμμα, που σήμερα κυβερνά με αντιευρωπαίους ακροδεξιούς και συντηρεί κολεγιά με το απολίτικο καιροσκοπικό μόρφωμα του Λεβέντη, ένα κόμμα τυχοδιωκτικό που αντιπροτείνει στα ευρωπαϊκά δημοκρατικά στάνταρ θεσμικές εκτροπές, τον έλεγχο της πληροφορίας, ένα κόμμα που λάτρεψε τον τσαβισμό και τον ερντογανισμό, οφείλεις να κρατάς αποστάσεις.