Η κραυγή αγωνίας ακούγεται από τον τεχνικό σύμβουλο της πολιτείας που τυγχάνει να είναι και ο μεγαλύτερος επιστημονικός φορέας της Ελλάδας. Γιατί; Επειδή η πολιτεία ζήλεψε τον Κρόνο και θέλει κι αυτή να φάει τα παιδιά της!

Και εξηγούμαι: Δεν στέκομαι γενικά στην οικονομική κρίση που έχει χτυπήσει όλους τους επαγγελματικούς κλάδους με συνέπεια μόνο πέρυσι 4.000 μηχανικοί να έχουν διαγραφεί από το ασφαλιστικό τους ταμείο (εξαιτίας της αδυναμίας τους να καταβάλουν τις ασφαλιστικές τους εισφορές). Μιλάω για αθέτηση δεσμεύσεων και πράξεων που οδηγούν σε ασφυξία το ΤΕΕ (Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας. Αναφέρομαι στην οφειλή (1.200.000 ευρώ) για την κατασκευή του συστήματος των αυθαιρέτων μέσω του οποίου το Δημόσιο έχει κερδίσει μέχρι στιγμής πάνω από 1,6 δισ. Κι ας αποφασίστηκε αυτό όταν πρόεδρος του ΤΕΕ ήταν ο νυν υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης.

Αναφέρομαι στο ότι αφαιρέθηκε από το ΤΕΕ η εποπτεία των εξετάσεων των ενεργειακών επιθεωρητών (αυτό σημαίνει απώλεια πόρων από εισφορές) και ότι καθυστερούν οι εγκρίσεις από την πολιτεία για όλες τις αποφάσεις του επιστημονικού φορέα, ακόμη και του προϋπολογισμού (γεγονός που παραπέμπει σε οικονομικό στραγγαλισμό).

Ομως για τους παροικούντες την Ιερουσαλήμ υπάρχει ένα άρωμα εκλογών πίσω απ’ όλα αυτά. Τον Νοέμβριο οι μηχανικοί όλης της χώρας θα κληθούν να εκλέξουν τη νέα διοίκηση του ΤΕΕ. Ετσι, λέω εγώ τώρα, αν η σημερινή διοίκηση του ΤΕΕ –επειδή μιλάει πολύ και δεν ανήκει στο κυβερνητικό στρατόπεδο –τα βρει σκούρα, έστω κι εξαιτίας αντικειμενικών δυσχερειών, δεν είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να προωθηθούν τα «δικά μας παιδιά»; Και ο πολιτικός έλεγχος του μεγαλύτερου επιστημονικού φορέα της χώρας σημαίνει ένα αγκάθι λιγότερο για την κυβέρνηση.