Θα θυμάστε, φαντάζομαι, ότι Το Ποτάμι από την πρώτη στιγμή που άνοιξε η συζήτηση για τον εκλογικό νόμο ζητούσε να δοθεί στους ομογενείς δικαίωμα ψήφου. Το εν λόγω ζήτημα άλλωστε αφορούσε και η μία από τις τρεις διορθωτικές τροπολογίες που κατέθεσε το κόμμα κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή. Επίσης να προσθέσω ότι η πρόταση που είχε παρουσιάσει η Σεβαστουπόλεως τον Δεκέμβριο του 2015 πήγαινε ένα βήμα παραπέρα αφού οι συντάκτες της μιλούσαν για εκλογή πέντε εθνοπατέρων από τους Ελληνες του εξωτερικού. Τα λέω όλα αυτά γιατί χθες ο Σταύρος Θεοδωράκης απηύθυνε ανοιχτή επιστολή στους ομογενείς, η οποία δημοσιεύθηκε στην ιστορική εφημερίδα της ελληνικής ομογένειας «Εθνικός Κήρυξ». Προσφωνώντας τους λοιπόν «συμπατριώτισσες και συμπατριώτες» και αρχίζοντας με τον προσφιλή του τρόπο, ήτοι μια προσωπική του εμπειρία από το παρελθόν (όταν το 1997 περπάτησε για πρώτη φορά στις ελληνικές γειτονιές στην Αμερική, λέει, κατάλαβε «τι εννοούσε ο Τζον Κένεντι όταν έλεγε ότι η μετανάστευση δεν είναι απλά συμβατή με την οικονομική ανάπτυξη, αλλά αποτελεί απαραίτητο συστατικό της»), τους δίνει μια υπόσχεση. Ποια είναι αυτή; Οτι το κόμμα του θα συνεχίσει να προσπαθεί ώστε να αποκτήσουν το δικαίωμα του εκλέγειν.

Ο Καμίνης, οι καταλήψεις και η κυβέρνηση

Και μιας και μιλάω για επιστολές να σας πω ότι και ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης έστειλε χθες μία στον αναπληρωτή υπουργό αρμόδιο για θέματα Προστασίας του Πολίτη Νίκο Τόσκα και στον αναπληρωτή υπουργό αρμόδιο για θέματα Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα. Παρεμπιπτόντως, να υποσημειώσω ότι την κοινοποίησε και στο Γραφείο Πρωθυπουργού. Ο δήμαρχος γράφει στους αξιότιμους υπουργούς για τη «νέα», όπως χαρακτηριστικά την αποκαλεί, «γενιά καταλήψεων» σε κτίρια της πρωτεύουσας. Να διευκρινίσω ότι αυτή η νέα γενιά είναι οι γνωστοί «αλληλέγγυοι» ή «εναλλακτικοί» που καταλαμβάνουν δημόσια κτίρια –κατά προτίμηση σχολικές μονάδες, όπως π.χ. το 5ο Γυμνάσιο Αθηνών στη Νεάπολη Εξαρχείων, που το έχουν καταλάβει από τον Μάρτιο –για να στεγάσουν εκεί πρόσφυγες και μετανάστες. Το κάνουν μάλιστα γιατί, όπως υποστηρίζουν, οι προσφυγικοί καταυλισμοί της επίσημης Πολιτείας είναι τελείως ακατάλληλοι. Ο Καμίνης, που μεταξύ μας αναγνωρίζει ότι σε πολλές περιπτώσεις οι συνθήκες φιλοξενίας των προσφύγων από το ελληνικό κράτος είναι απαράδεκτες, έχει γίνει αποδέκτης πολλών παραπόνων και καταγγελιών από δημότες, οι οποίοι ανησυχούν για τη δημόσια υγεία εξαιτίας των άθλιων συνθηκών που επικρατούν στα υπό κατάληψη κτίρια. Τι θέλει λοιπόν ο δήμαρχος; Πρώτον, να διαμαρτυρηθεί εκ μέρους των κατοίκων της Αθήνας και, δεύτερον, να ζητήσει τη μεταφορά των προσφύγων και των μεταναστών στις οργανωμένες δομές φιλοξενίας –επισημαίνοντας ότι ο δήμος μπορεί να προσφέρει και καταλύματα για πολλούς από τους διαμένοντες πρόσφυγες. Κοινώς, ζητά από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ να εκκενώσει τις καταλήψεις. Εγώ τι να πω τώρα; Είναι μάλλον φύσει αισιόδοξος άνθρωπος.

Αναστολή της απέλασης

Και μιας και ο λόγος πήγε στο Προσφυγικό να σας ενημερώσω ότι μετά τη διάσταση που πήρε –εντός και εκτός συνόρων –η απόρριψη της αίτησης ασύλου ενός ομοφυλόφιλου Σύρου, ο οποίος, βάσει των κανονισμών, θα έπρεπε να επαναπροωθηθεί στην Τουρκία, χθες με απόφαση του προέδρου του Διοικητικού Πρωτοδικείου Μυτιλήνης ανεστάλη προσωρινά η απόφαση απέλασής του στη γειτονική χώρα, μέχρι τη συζήτηση της αίτησης αναστολής που ορίστηκε για τα τέλη Σεπτεμβρίου. Ο 46χρονος M.F. έφτασε στη χώρα μας μέσω θαλάσσης στις 29 Μαρτίου. Οπως δήλωσε, φοβόταν για τη ζωή του, δεχόμενος απειλές από το Ισλαμικό Κράτος ακόμη κι όταν βρισκόταν στην Κωνσταντινούπολη, όπου για κάποιο διάστημα εργαζόταν ως υπάλληλος πολυεθνικής εταιρείας.

Στις αρχές Ιουνίου, όταν και εκδόθηκε η πρώτη απορριπτική απόφαση του αιτήματος ασύλου του σύρου πρόσφυγα, η Επιτροπή Προσφυγών έκρινε απαράδεκτη την αίτηση ασύλου του, με το σκεπτικό ότι η Τουρκία είναι μια «ασφαλής τρίτη χώρα» για τον πρόσφυγα. Το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες σε συνεργασία με το Πρόγραμμα Προστασίας Προσφύγων στο Αιγαίο ανέλαβε τη δικαστική εκπροσώπησή του ενώπιον των Διοικητικών Δικαστηρίων –κατόπιν της απορριπτικής απόφασης της Επιτροπής ο πρόσφυγας κρατούνταν στο ΑΤ Μυτιλήνης.