Το πρώτο ρεκόρ των Ολυμπιακών Αγώνων του Ρίο είναι γεγονός. Οι αθλήτριες που θα συμμετάσχουν στη μεγαλύτερη γιορτή του αθλητισμού είναι περισσότερες από κάθε άλλη φορά, φτάνοντας τις 5.183 έναντι 6.275 συμμετοχών των ανδρών. Πρόκειται για ποσοστό 45% επί του συνόλου των αθλητών, όταν στους Αγώνες του Λονδίνου πριν από τέσσερα χρόνια το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 44,2% και 4.655 αθλήτριες.

Από τις 207 αποστολές που θα ταξιδέψουν στο Ρίο Ντε Ζανέιρο μόνο στις 53 οι γυναίκες είναι πλειοψηφία, 25%.

Από τους 92 αθλητές της ελληνικής αποστολής, οι 37 είναι γυναίκες. Ωστόσο σημαιοφόρος χρίστηκε πρώτη φορά γυναίκα, η ολυμπιονίκης στην ιστιοπλοΐα Σοφία Μπεκατώρου.

Το μεγαλύτερο χάσμα στον «πόλεμο των φύλων» υπάρχει στην αποστολή του Ιράκ. Στους 26 αθλητές που έχουν δηλωθεί δεν υπάρχει γυναίκα, ενώ στο Λονδίνο συμμετείχαν τρεις.

«Οι γυναίκες συνήθως αθλούνται στη χώρα μας. Δεν έχουμε περιορισμούς. Δυστυχώς, δεν κατάφεραν να προκριθούν για τους αγώνες του Ρίο. Ελπίζω να έχουμε κάποια αθλήτρια στους επόμενους Ολυμπιακούς Αγώνες, στο Τόκιο το 2020» δήλωσε ο γενικός γραμματέας της Ολυμπιακής Επιτροπής του Ιράκ Τζαζάιρ Χασάν Ραχίφ. Το Μονακό, το Ναουρού, το Τουβαλού και το Βανουάτου επίσης δεν έστειλαν γυναίκα στη διοργάνωση. Αντίθετα, στις δύο ισχυρότερες αθλητικά χώρες, στις ΗΠΑ και στην Κίνα οι αθλήτριες υπερισχύουν των ανδρών. Στην αμερικανική αποστολή συμμετέχουν 300 γυναίκες έναντι 261 ανδρών, ενώ στην κινεζική οι αθλήτριες είναι 252 έναντι 155 των αθλητών.

Η αντίθεση βρίσκεται στο Μπουτάν. Πρόκειται για τη μοναδική χώρα χωρίς ανδρική εκπροσώπηση. Το Βασίλειο του Μπουτάν των 742.737 κατοίκων θα συμμετάσχει στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο με δύο γυναίκες. Μία στον στίβο και μία στη σκοποβολή.

Η ΟΜΑΔΑ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ. Μια γυναίκα επιλέχτηκε να κρατήσει τη σημαία των Ολυμπιακών Αγώνων στην ομάδα των προσφύγων. Πρόκειται για τη Γιούσρα Μαρντίνι, η ιστορία της οποίας συγκίνησε όλο τον κόσμο όταν κολύμπησε στα νερά του Αιγαίου σπρώχνοντας και τη βάρκα στην οποία βρίσκονταν άλλοι πρόσφυγες, που δεν ήξεραν να κολυμπούν. Η Μαρντίνι ζει πια στη Γερμανία και θα αγωνιστεί στην κολύμβηση.

Η βενιαμίν

Η μικρότερη εκπρόσωπος του γυναικείου φύλου στο Ρίο ντε Ζανέιρο θα είναι η Γκαουρίκα Σιχ από το Νεπάλ. Οταν θα πέσει στην πισίνα στα προκριματικά των 100 μ. ύπτιο, την Κυριακή, θα είναι μόλις 13 ετών και 255 ημερών.