Ο γιατρός, ο φυσικοθεραπευτής, ακόμα και ο μάγειρος σε κάποιες διοργανώσεις Ολυμπιακών Αγώνων ήταν ανέκαθεν από τα πιο σημαντικά πρόσωπα σε μια αποστολή εθνικής ομάδας.

Στο Ρίο, για πρώτη φορά στην Ιστορία, προστέθηκε και μια ακόμα κατηγορία επαγγέλματος σε κάποιες εθνικές αποστολές, καθώς η Βρετανία για παράδειγμα μπήκε στο Ολυμπιακό Χωριό με τον υδραυλικό της!

Η κορυφαία διοργάνωση του πλανήτη αρχίζει την Παρασκευή στο περίφημο Μαρακανά με την τελετή έναρξης, αλλά οι φίλοι μας οι Βραζιλιάνοι τρέχουν και δεν φτάνουν για να λύσουν τα προβλήματα στο… και πέντε.

Το περίφημο σύνδρομο της τελευταίας στιγμής είναι γνωστό και χτυπάει όλες τις χώρες, αν και το αποκορύφωμα ήταν στους δικούς μας Αγώνες στην Αθήνα το 2004.

Ηταν ίσως η μόνη διοργάνωση που είχε τόσο πολλές εκκρεμότητες λίγο πριν από την πρεμιέρα, αλλά το εντυπωσιακό με την Ελλάδα ήταν ότι την κρίσιμη στιγμή παρουσιάστηκε πανέτοιμη, κάτι που δεν κατάφεραν ούτε η Αυστραλία ούτε η Κίνα αλλά ούτε και η πολυδιαφημισμένη Βρετανία.

Τα ΜΜΕ της οποίας δεν κρύβουν τη συμπάθειά τους προς τους Αγώνες του Λονδίνου (2012) αλλά και της φίλα προσκείμενης Αυστραλίας με το Σίδνεϊ (2000), έχοντας περάσει… πριονοκορδέλα την Αθήνα, το Πεκίνο και τώρα το Ρίο.

Τα μικρά «εγκλήματα»

Προβλήματα υπάρχουν και μάλιστα αρκετά είναι σοβαρά, απλά οι Βρετανοί συνηθίζουν να βάζουν έναν μεγεθυντικό φακό πάνω από τα προβλήματα των άλλων χωρών και να ξεχνούν για παράδειγμα ότι στους δικούς τους Αγώνες ήταν που οι αστυνομικοί έχασαν τα κλειδιά ασφαλείας (με σύστημα λέιζερ) του Γουέμπλεϊ, ότι τους έσβησε η Φλόγα μέσα στο Ολυμπιακό Στάδιο κατά τη μεταφορά της μετά την τελετή έναρξης (!) και πως στο περιβόητο Γουίμπλεντον, όπου παραδοσιακά διεξήχθη το τουρνουά του τένις, κατά την ανάκρουση του εθνικού ύμνου των ΗΠΑ προς τιμήν της χρυσής ολυμπιονίκη Σερένας Γουίλιαμς ο αέρας πήρε μαζί του την αμερικανική σημαία. Οσο για τον Λούη Τσάτουμα, πραγματοποίησε ένα από τα καλύτερα άλματα της καριέρας του σε Ολυμπιακούς Αγώνες, αλλά δεν μετρήθηκε ποτέ από λάθος των κριτών, οι οποίοι τον έβαλαν να ξαναπηδήξει για να τον μετρήσουν!

Αν πάμε πιο πίσω στο Πεκίνο, το 2008, θα θυμηθούμε την ατμοσφαιρική μόλυνση, που ιδιαίτερα σε επίπονα αγωνίσματα όπως ο Μαραθώνιος ή τα 50 χιλιόμετρα βάδην προκαλούσε σχεδόν λιποθυμικές τάσεις στους αθλητές. Επίσης η πρόσβαση στο Ιντερνετ ήταν αρκετά ελεγχόμενη ως προς το περιεχόμενο των κειμένων, καθώς η κυβέρνηση δεν ήθελε να βγαίνουν προς τα έξω πληροφορίες που θα πλήγωναν το πρεστίζ της.

Πυξίδα στο χάος

Οπως και να έχει, οι Βραζιλιάνοι έχουν πολλούς πονοκεφάλους, με τελευταίο αυτόν της ασφάλειας –μάλιστα ήδη ζήτησαν βοήθεια από τους Ισραηλινούς που είναι εξπέρ στο είδος και ας μην έχουν φιλοξενήσει ποτέ Ολυμπιακούς Αγώνες. Ουσιαστικά η διοργάνωση του Ρίο είναι η πρώτη που θα διεξαχθεί στη σκιά του ISIS, το οποίο ήδη έχει καταφέρει καίρια πλήγματα σε ευρωπαϊκές (και όχι μόνο) πόλεις.

Αυτές τις μέρες το φόντο πίσω από τους αμέριμνους λουόμενους που διασκεδάζουν με παιχνίδια στη φημισμένη Κοπακαμπάνα είναι το καμάρι του βραζιλιάνικου στόλου, η φρεγάτα «Ραδεμέικερ», που κάνει περιπολίες, ενώ συνεχώς, όσο πλησιάζουμε προς την τελετή, έχουμε ελικόπτερα να πετούν πάνω από τα γήπεδα και το Ολυμπιακό Χωριό.

Παράλληλα ελλοχεύουν ο ιός Ζίκα, ο δάγκειος πυρετός και η μόλυνση στα νερά, ιδιαίτερα εκεί όπου θα διεξαχθούν οι αγώνες της ιστιοπλοΐας, αλλά ο ισπανός ιστιοπλόος Τζόρντι Χαμάρ που θα συμμετέχει στα 470 υπερασπίστηκε το Ρίο.

«Βρισκόμαστε 20 μέρες εδώ και δεν έχω δει ούτε ένα κουνούπι, ενώ, παρότι έχουμε “φάει” πολύ νερό λόγω του ανέμου, δεν πρόκειται να φύγουμε από το Ρίο με… τρία μάτια. Νομίζω ότι είναι λίγο υπερβολική η ανησυχία και τα ΜΜΕ δραματοποιούν την κατάσταση» τόνισε ο 22χρονος αθλητής.

Οπως και να έχει, παραδοσιακά όπως συμβαίνει στους Ολυμπιακούς Αγώνες, οι διοργανωτές θα τρέχουν όχι μόνο μέχρι την τελευταία στιγμή, αλλά και τις μέρες των Αγώνων, για να διορθώνουν στο μέτρο του δυνατού τα προβλήματα.