Ο επικεφαλής του ολυμπιακού κινήματος Τόμας Μπαχ που βρέθηκε στο επίκεντρο της κριτικής για την απόφασή του να μην αποβάλει τη Ρωσία από τους αγώνες του Ρίο, πέρασε στην αντεπίθεση και κατηγόρησε τη WADA ως υπεύθυνη για το σκάνδαλο ντόπινγκ.

«Δεν είναι η ΔΟΕ υπεύθυνη για τη διαπίστευση και την εποπτεία των εργαστηρίων αντιντόπινγκ. Δεν είναι η ΔΟΕ αυτή που θεωρείται υπεύθυνη για την καταγγελλόμενη διαφθορά μεταξύ της ηγεσίας μιας διεθνούς Ομοσπονδίας (εννοεί την IAAF) και ενός μέλους εθνικής Ομοσπονδίας για τη συγκάλυψη του ντόπινγκ. Η ΔΟΕ δεν έχει καμία αρμοδιότητα να δηλώνει για οποιονδήποτε οργανισμό πως δεν έχει συμμορφωθεί με τον κώδικα της WADA».

ΠΥΡΑ ΑΠΟ ΜΠΑΧ. Ο Μπαχ εμφανίστηκε λάβρος στην πρώτη ημέρα των εργασιών της ολομέλειας της ΔΟΕ στο Ρίο. Και δικαιολογημένα καθώς κατηγορήθηκε, κυρίως από τη WADA και τους Δυτικούς, για συγκάλυψη του σκανδάλου ντόπινγκ της Ρωσίας.

Υποστήριξε με θέρμη τη θέση του να μην επιβληθεί πλήρης αποκλεισμός της Ρωσίας και ζήτησε από τους Αθανάτους να ταχθούν στο πλευρό του, ψηφίζοντας δια ανατάσεως των χεριών. Από τους 85 παρευρισκόμενους μόνο ο Βρετανός Ανταμ Πένγκιλι αμφισβήτησε τον Μπαχ.

Ο γερμανός Αθάνατος κούνησε πολλές φορές το δάχτυλο στον διεθνή οργανισμό για την καταπολέμηση του ντόπινγκ και πολλά μέλη της ΔΟΕ, όπως ο Ισραηλινός Αλεξ Γκίλαντι, συμφώνησαν μαζί του.

«Πιστεύω πως δεν είναι η ΔΟΕ αυτή που έχει υποστεί πλήγμα στο γόητρό της αλλά η WADA» είπε ο Γκίλαντι. Και αιτιολόγησε τη θέση του: «Ηδη από το 2010 πληροφοριοδότης είχε πάει στη WADA. Αυτοί είπαν πως δεν ξέρουν πώς να χειριστούν το θέμα. Ετσι, οι πληροφοριοδότες αναγκάστηκαν να πάνε αλλού».

Ο Γκίλαντι αναφέρθηκε στη ρωσίδα δρομέα Γιούλια Στεπάνοβα, η οποία έγραψε επανειλημμένως στη WADA προσφέροντας πληροφορίες για το κρατικό ντόπινγκ της πατρίδας της. Τελικά, αναγκάστηκε να δώσει τις πληροφορίες στο γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο ARD για να αποκαλυφθεί το σκάνδαλο.

«ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΛΟΓΟΙ». Ο πρόεδρος της Ολυμπιακής Επιτροπής της Ρωσίας Αλεξάντρ Ζούκοφ θεωρεί ότι πίσω από τις διώξεις του αθλητισμού της χώρας του βρίσκεται πολιτική εκστρατεία, ενώ κατήγγειλε «διακρίσεις» εις βάρος των «καθαρών» ρώσων αθλητών.

Για την IAAF που απέκλεισε όλους τους ρώσους αθλητές από τη διοργάνωση του Ρίο ο Ζούκοφ είπε πως είναι ο ίδιος οργανισμός που επόπτευε το εργαστήριο αντιντόπινγκ της Ρωσίας.

«Γιατί δεν θεωρείται υπεύθυνη η WADA για τις παραβάσεις που έγιναν στα εργαστήριο αντιντόπινγκ στα οποία είχε δώσει διαπιστεύσεις;» αναρωτήθηκε ο Ζούκοφ.

Το σχίσμα στους κόλπους του αθλητισμού πρέπει να θεωρείται δεδομένο, από τη στιγμή που υπάρχουν μέλη της ΔΟΕ, όπως ο καναδός πρώην επικεφαλής της WADA Ντικ Πάουντ, που συστήνουν στον Μπαχ να γίνει νέα συνάντηση στο άμεσο μέλλον ώστε να ξεκαθαρίσει η κατάσταση.

ΠΡΩΤΗ ΑΝΑΚΛΗΣΗ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΥ. Η πληροφορία πως η Διεθνής Ομοσπονδία Κολύμβησης ανακάλεσε την απόφασή της για τον αποκλεισμό δύο ρώσων αθλητών, του Βλαντίμιρ Μοροζόφ και του Νικίτα Λομπίντσεφ των οποίων τα ονόματα αναφέρονταν στο πόρισμα ΜακΛάρεν, ανατρέπει όλα τα μέχρι τώρα δεδομένα γιατί ουσιαστικά αμφισβητεί την έρευνα του Καναδού.

Ωστόσο την τελευταία λέξη για τη συμμετοχή των δύο αθλητών, που δικαιώθηκαν από το CAS στο οποίο είχαν προσφύγει, θα έχει η τριμελής επιτροπή της ΔΟΕ που συστήθηκε για να ελέγξει όλες τις αμφισβητούμενες περιπτώσεις.

Η Ιταλίδα Βικτόρια Ορσι Τοτ είναι στο μεταξύ η πρώτη αθλήτρια των Αγώνων του Ρίο που συλλαμβάνεται θετική σε απαγορευμένη ουσία (Clostebol). Η αθλήτρια του μπιτς βόλεϊ βρέθηκε θετική σε έλεγχο που της έγινε στη Ρώμη στις 19 Ιουλίου.