Εχουμε καλή οικονομία ή κακό αθλητισμό; Σύμφωνα με τις προβλέψεις της τράπεζας επενδύσεων Goldman Sachs για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, η Ελλάδα ως αθλητική δύναμη θα έχει χειρότερες επιδόσεις στο Ρίο, σε σχέση με την οικονομική της δυνατότητα. Στον σχετικό πίνακα βρίσκεται στην τελευταία θέση, με την Αυστραλία και τη Βενεζουέλα να βρίσκονται από πάνω της.

Η Goldman Sachs μετρά τη σχετική οικονομική επίδοση των χωρών η οποία περιλαμβάνει παράγοντες όπως το κατά κεφαλήν εισόδημα, τον πληθυσμό και τον αριθμό των ολυμπιακών μεταλλίων που κατέκτησαν οι χώρες από το 1980 μέχρι το 2012. Αντίθετα από την Ελλάδα, υπεραπόδοση μεταλλίων θα έχουν οι ΗΠΑ, η Κίνα και η Ρωσία.

Οι δύο πρώτες είναι αυτές που σύμφωνα με το μοντέλο ανάλυσης που χρησιμοποιεί η επενδυτική τράπεζα, θα κατακτήσουν και τις αντίστοιχες πρώτες θέσεις στον πίνακα των μεταλλίων. Για τους Αμερικανούς υπολογίζει πως θα κατακτήσουν 106 μετάλλια, εκ των οποίων 45 χρυσά, ενώ οι Κινέζοι θα κατακτήσουν 89 μετάλλια, από τα οποία 36 χρυσά.

Ο αποκλεισμός δεκάδων ρώσων αθλητών λόγω του γνωστού σκανδάλου ντόπινγκ θα έχει ως αποτέλεσμα η Αρκούδα να κατακτήσει 24 μετάλλια λιγότερα σε σχέση με το Λονδίνο, φτάνοντας τα 58, εκ των οποίων 14 θα είναι χρυσά.