«Ερχεται κάποια στιγμή που λες “αρκετά”». Στην πιο ηχηρή του παρέμβαση στην προεκλογική εκστρατεία ο Μπαράκ Ομπάμα κάλεσε χθες την ηγεσία των Ρεπουμπλικανών να αποσύρει τη στήριξή της από τον υποψήφιο του κόμματος. Ο Ντόναλντ Τραμπ –είπε –είναι «ακατάλληλος να υπηρετήσει ως πρόεδρος». Η κριτική που άσκησε ο Ομπάμα έχει αποδέκτες ουσιαστικά τα ίδια ηγετικά στελέχη του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος. Τα επικριτικά τους σχόλια για τις δηλώσεις Τραμπ, σημείωσε, δεν έχουν κανένα νόημα εάν συνεχίσουν να στηρίζουν την υποψηφιότητά του. «Το ερώτημα που πρέπει να θέσουν στον εαυτό τους είναι το εξής: εάν επαναλαμβάνω συνεχώς ότι αυτά που λέει είναι απαράδεκτα, τότε γιατί συνεχίζω να τον στηρίζω;» υπογράμμισε ο αμερικανός πρόεδρος σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από τον Λευκό Οίκο. Τόνισε ακόμη ότι με τα σχόλια που έκανε εις βάρος της οικογένειας Καν, ο γιος της οποίας σκοτώθηκε στο Ιράκ το 2004, ο Τραμπ απέδειξε πως είναι «εντελώς απροετοίμαστος για να κάνει αυτή τη δουλειά». Απέδειξε επίσης ότι δεν έχει ιδέα τι γίνεται στην Ευρώπη, στη Μέση Ανατολή και την Ασία.

«Στημένες οι εκλογές». Ο Μπαράκ Ομπάμα επισήμανε κάτι που γίνεται όλο και πιο διακριτό: οι γκάφες του Τραμπ δεν είναι ένα μεμονωμένο επεισόδιο αλλά καθημερινές. Η τελευταία από αυτές, ή μάλλον το νέο παραλήρημα, ήταν μόλις χθες. Στο στόχαστρο του υποψηφίου των Ρεπουμπλικανών μπήκαν αυτή τη φορά όχι μόνο η Χίλαρι Κλίντον αλλά και οι ίδιες οι εκλογές. Αναφερόμενος στον Μπέρνι Σάντερς, διεκδικητή του χρίσματος των Δημοκρατικών που τελικά εξέφρασε την υποστήριξή του στη Χίλαρι Κλίντον, ο Τραμπ είπε ότι «έκανε συμφωνία με τον διάβολο». «Η Χίλαρι Κλίντον είναι ο διάβολος», συνέχισε. Μιλώντας στο Κολόμπους του Οχάιο, εξέφρασε την «ανησυχία του ότι αυτές οι εκλογές μπορεί να είναι στημένες». Στοιχεία και περαιτέρω εξηγήσεις δεν έδωσε. Οταν πάντως ρωτήθηκε σχετικά από το Fox News μετά την ομιλία του είπε: «Στις 8 Νοεμβρίου πρέπει να προσέξουμε, επειδή αυτές οι εκλογές θα είναι στημένες, και ελπίζω οι Ρεπουμπλικανοί να παρακολουθούν στενά, αλλιώς θα μας τις πάρουν».

Υπό πίεση. Αναλυτές εκτιμούν ότι οι χθεσινές δηλώσεις του Τραμπ είναι προϊόν της πίεσης που αισθάνεται τόσο από Δημοκρατικούς όσο και από Ρεπουμπλικανούς για την υπόθεση του νεκρού μουσουλμάνου λοχαγού. Η νευρικότητα φαίνεται από το γεγονός ότι ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών επιτέθηκε στο CNN, το οποίο χαρακτήρισε «δημοσιογραφικό μαγαζάκι της Χίλαρι». Στο μέτωπο κατά του Τραμπ προστέθηκε από χθες και ο Ουόρεν Μπάφετ. «Θα χαιρόμουν να συναντηθούμε όπου θέλει, όποτε θέλει, πριν τις εκλογές. Θα φέρω τη φορολογική μου δήλωση, εκείνος μπορεί να φέρει τη φορολογική του δήλωση» είπε ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής προσθέτοντας ότι «πρέπει να αφήσουμε τον κόσμο να μας κάνει ερωτήσεις για το τι αναφέρεται σε αυτές».

Ο Μπάφετ είναι ο τρίτος μεγιστάνας του πλούτου μετά τον Μάικλ Μπλούμπεργκ και τον Μαρκ Κούμπαν που επιτίθεται στον Ντόναλντ Τραμπ. Και η επίθεση γίνεται σε αυτό που υποτίθεται ότι είναι το πιο ισχυρό χαρτί του υποψηφίου των Ρεπουμπλικανών: η επιχειρηματική του δεινότητα. «Ο Τραμπ έχει στην πλάτη του πλήθος δικαστικών μαχών, χρεοκοπιών, θυμωμένων μετόχων, εξαπατημένων επενδυτών και καταναλωτών» έλεγε πρόσφατα ο Μπλούμπεργκ. Ο Μπάφετ επικεντρώθηκε στην εταιρεία του Trump’s Hotels& Casino Resorts, για την οποία είπε ότι δεν έβγαλε ούτε μια χρονιά κέρδος κάνοντας τους μετόχους της να χάσουν πολλά χρήματα. Οι δισεκατομμυριούχοι απέσυραν με τον πιο ηχηρό τρόπο τη στήριξή τους. Θα το κάνουν και Ρεπουμπλικανοί πολιτικοί;