Ενας «παραλογισμός». Μια «τρέλα». Κάτι που θα «γελοιοποιούσε τη χώρα διεθνώς». Αυτό θα ήταν για τον Μαριάνο Ραχόι, τον επικεφαλής του Λαϊκού Κόμματος και υπηρεσιακό πρωθυπουργό της Ισπανίας, μια νέα προσφυγή της χώρας στις κάλπες, η τρίτη κατά σειρά μέσα σε έναν χρόνο. Επτάμισι μήνες μετά τις άκαρπες κοινοβουλευτικές εκλογές της 20ής Δεκεμβρίου, ενάμιση μήνα αφότου οι Ισπανοί κλήθηκαν εκ νέου να ψηφίσουν, η πολιτική παράλυση επιμένει και ο υπεύθυνος, για τον Ραχόι, είναι μόνο ένας: ο ηγέτης των Σοσιαλιστών Πέδρο Σάντσεθ.

Οι φωτογραφίες από τη νέα συνάντηση που είχαν χθες οι δύο ηγέτες, τη δεύτερη μετά τις εκλογές της 26ης Ιουνίου, την πρώτη αφότου ο ισπανός βασιλιάς ανέθεσε στον ηγέτη του Λαϊκού Κόμματος τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης, τους δείχνουν να σφίγγουν τα χέρια χαμογελαστοί. Αλλά το κλίμα της 55λεπτης συνάντησης κάθε άλλο παρά θετικό πρέπει να ήταν. Σύμφωνα με την «Ελ Παΐς», ο Ραχόι πρότεινε στον Σάντσεθ διάφορες μορφές συνεργασίας: από την κυβέρνηση συνασπισμού μέχρι τις προγραμματικές συμφωνίες, πάντα όμως με τον στόχο επίτευξης μιας «σταθερής κυβέρνησης», προειδοποιώντας για τους κινδύνους που θα αντιμετωπίσει η ευάλωτη οικονομική ανάκαμψη της Ισπανίας σε αντίθετη περίπτωση.

Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας του PSOE δήλωσε πως συμμερίζεται την «επιτακτικότητα» να ξεπεραστεί το πολιτικό τέλμα, η σύστασή του ωστόσο ήταν η εξής: «Από την Αριστερά λέμε στα κόμματα της Δεξιάς να καταλήξουν σε συμφωνία». Και ο Σάντσεθ δεν βλέπει την παραμικρή πιθανότητα να αλλάξει το κόμμα του γνώμη. «Πέρα από μερικές απομονωμένες φωνές», δήλωσε, «τα μέλη του PSOE, και πιστεύω και οι ψηφοφόροι, δεν θέλουν να στηρίξουμε το PP».

Κυβέρνηση μειοψηφίας. Πρώτη μεταξύ αυτών των «απομονωμένων φωνών», του Σοσιαλιστή πρώην πρωθυπουργού της Ισπανίας (1982-1986) Φελίπε Γκονθάλεθ, που κάλεσε το κόμμα του να απόσχει στη διάρκεια μιας διαδικασίας ψήφου εμπιστοσύνης ώστε να μπορέσει ο Ραχόι να σχηματίσει κυβέρνηση μειοψηφίας. Στην πραγματικότητα, αυτό είναι το μόνο ενδεχόμενο που δεν έχει αποκλείσει ο Σάντσεθ. Αλλά ο Ραχόι αρνείται να υποβληθεί σε μια τέτοια διαδικασία αν δεν έχει εξασφαλίσει προκαταβολικά τη στήριξη των Σοσιαλιστών –και έτσι, το παιχνίδι της γάτας με το ποντίκι ανάμεσα στους δύο άνδρες διαιωνίζεται. «Με αυτό το “όχι” των Σοσιαλιστών, η κατάσταση παραμένει μπλοκαρισμένη και αυτό μας οδηγεί σε τρίτες εκλογές» προειδοποίησε χθες ο Ραχόι, με την ελπίδα πως σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο οι ψηφοφόροι θα ήξεραν ποιον να τιμωρήσουν στην κάλπη. Στις εκλογές του Δεκεμβρίου, το PP εξασφάλισε μόλις 123 έδρες από τις 187 που διέθετε και το PSOE μόλις 90 από τις 110 που είχε, με τη ριζοσπαστική Αριστερά, το Podemos, να παίρνει 69 έδρες και τους κεντρώους Ciudadanos 40. Στις εκλογές του Ιουνίου, το Λαϊκό Κόμμα ανέβηκε στις 137 έδρες, οι Σοσιαλιστές έπεσαν στις 85 έδρες, η Ενωμένη Αριστερά υπό τον Πάμπλο Ιγκλέσιας έφτασε τις 71 έδρες και οι Ciudadanos έπεσαν στις 32 έδρες. Μια κυβέρνηση πλειοψηφίας χρειάζεται 176 έδρες, στην παρούσα κατάσταση τα κόμματα της Αριστεράς δεν μπορούν να τη σχηματίσουν –γι’ αυτό και έχει βγει τρόπον τινά από το προσκήνιο ο Ιγκλέσιας.

Ραντεβού Ραχόι – Ριβέρα. Ο Ραχόι θα έχει σήμερα μια νέα συνάντηση με τον Αλμπέρτ Ριβέρα, τον επικεφαλής των Ciudadanos, οι 32 έδρες του ωστόσο δεν του αρκούν και επιπλέον το μόνο που έχει δεχθεί να κάνει μέχρι στιγμής ο Ριβέρα είναι να εισηγηθεί στους βουλευτές του κόμματός του να απόσχουν της ψηφοφορίας όταν (αν) ο Ραχόι ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης.

Οσο για τα μικρότερα κόμματα της Δεξιάς ή του Κέντρου, θεωρείται ουσιαστικά απίθανο να στηρίξουν τον Ραχόι –αρκεί να θυμίσει κανείς πως ανάμεσά τους βρίσκεται το εθνικιστικό καταλανικό κόμμα Δημοκρατική Σύγκλιση της Καταλωνίας, του Αρτουρ Μας.

Η οικονομία. Στο μεταξύ, η διορία που έχει η Ισπανία, στα μέσα Οκτωβρίου, προκειμένου να παρουσιάσει τον προϋπολογισμό της για το 2017 στις Βρυξέλλες, πλησιάζει. Και ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός μπορεί απλά να διεκπεραιώνει τρέχουσες υποθέσεις –δεν μπορεί ούτε να προωθήσει τη μείωση του ελλείμματος, όπως αξιώνει η Κομισιόν, ούτε να αναλάβει πρωτοβουλίες για τον κατευνασμό των αυτονομιστικών δυνάμεων στην Καταλωνία.