Αν και όχι ακριβώς με αυτή τη διατύπωση, το ερώτημα έθεσαν χθες οι «Νιου Γιορκ Τάιμς»: «Τι έκανες στον πόλεμο, Ντόναλντ;». Την απάντηση έδωσε η ίδια η εφημερίδα με ένα μακροσκελές ρεπορτάζ, αφορμή για το οποίο στάθηκε η επίθεση του υποψηφίου των Ρεπουμπλικανών στους γονείς ενός παρασημοφορημένου στρατιώτη που είχε χάσει τη ζωή του στο Ιράκ το 2004.

Οι «Νιου Γιορκ Τάιμς» πιάνουν το νήμα από το 1968, όταν ο 22χρονος Ντόναλντ Τραμπ «έδειχνε να είναι η προσωποποίηση της υγείας». Ηταν ψηλός, με αθλητικό σώμα, ενώ έπαιζε αμερικανικό ποδόσφαιρο, τένις και σκουός. Ο ιατρικός του φάκελος ήταν λευκός, εκτός από μια εγχείρηση σκωληκοειδίτιδας στην οποία είχε υποβληθεί όταν ήταν δέκα χρονών. Οταν όμως αποφοίτησε από το κολέγιο, την άνοιξη του 1968, εμφανίστηκε στο στρατολογικό γραφείο με μια ιατρική διάγνωση που βεβαίωνε ότι είχε αναπτύξει οστεόφυτα στις φτέρνες, ότι είχε προσβληθεί δηλαδή από ένα είδος οστεοαρθρίτιδας. Χάρη σε αυτή τη διάγνωση ο Τραμπ απέφυγε τον πόλεμο του Βιετνάμ. Κι αυτή ήταν η πρώτη αναβολή που πήρε από τον στρατό για λόγους υγείας, ενώ είχαν προηγηθεί άλλες τέσσερις λόγω σπουδών.

Οι «Νιου Γιορκ Τάιμς» παρατηρούν ότι ο Ντόναλντ Τραμπ ζητούσε αναβολές στράτευσης σε μια εποχή που είχαν στρατολογηθεί για τον πόλεμο του Βιετνάμ 300.000 Αμερικανοί. Μόνο την ημέρα της αποφοίτησής του, για παράδειγμα, είχαν σκοτωθεί στο Βιετνάμ 40 αμερικανοί στρατιώτες. Οι αιτήσεις του για αναβολή μάλλον δικαιώνουν τον πατέρα του νεκρού στρατιώτη, ο οποίος στο συνέδριο των Δημοκρατικών είχε κατηγορήσει τον Τραμπ πως «δεν είχε θυσιαστεί για κανέναν και για τίποτα». Ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών είχε απαντήσει σε οξείς τόνους, ενώ είχε υπαινιχθεί ότι η μουσουλμάνα μητέρα τού στρατιώτη, που στεκόταν δίπλα στον άνδρα της, είχε μείνει βουβή επειδή της το απαγόρευε η θρησκεία της.

Ο Τραμπ είχε μιλήσει τον περασμένο μήνα στους «Νιου Γιορκ Τάιμς» για την ασθένεια που τον εμπόδισε να υπηρετήσει την πατρίδα του. Μόνο που τότε ισχυριζόταν ότι τα οστεόφυτα δεν είχαν σημαντικές συνέπειες για τον ίδιο – εξάλλου κάποια στιγμή υποτίθεται ότι απαλλάχθηκε από αυτά. Τον Δεκέμβριο του 2015, ο φυσικοθεραπευτής του είχε δηλώσει ότι ο Τραμπ «δεν έχει σημαντικά ιατρικά προβλήματα» τις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες και ότι εάν εκλεγεί «θα είναι ο πιο υγιής άνθρωπος που θα έχει ποτέ εκλεγεί πρόεδρος».

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ο πρώτος, πάντως, που επιχειρεί να εμφανιστεί απολύτως υγιής στην κοινή γνώμη – ο Τζον Κένεντι έκρυβε το γεγονός ότι υπέφερε από φρικτούς πόνους στην πλάτη. Και δεν είναι ούτε ο πρώτος που απέφυγε τη στράτευση στον πόλεμο του Βιετνάμ. Ο Τζορτζ Μπους ο νεότερος χρησιμοποίησε διάφορες γνωριμίες για να υπηρετήσει εντός αμερικανικού εδάφους και μόνο, ενώ ο Μπιλ Κλίντον είχε γράψει το 1969 σε έναν αξιωματικό για να τον ευχαριστήσει επειδή τον «έσωσε» από την κατάταξη στον στρατό εκείνη την εποχή.

Το «προσωπικό Βιετνάμ». Ο Τραμπ είχε δηλώσει αντίθετος στον πόλεμο του Βιετνάμ «από την πρώτη ημέρα», ενώ σε μια άλλη περίπτωση είχε πει ότι δεν θεωρεί ήρωα πολέμου τον γερουσιαστή και υποψήφιο πρόεδρο των Ρεπουμπλικανών το 2008 Τζον ΜακΚέιν, εξηγώντας ότι ο ίδιος προτιμούσε τους στρατιώτες που δεν πιάνονται αιχμάλωτοι πολέμου. Οσο για το «προσωπικό του Βιετνάμ», αυτό ήταν ότι κατάφερε να μην κολλήσει κάποιο σεξουαλικά μεταδιδόμενο νόσημα.

Οι γονείς του νεκρού στρατιώτη επανήλθαν χθες κατηγορώντας τον Τραμπ για έλλειψη συμπόνιας. Αλλά αυτή τη φορά έχουν στο πλευρό τους τον Τζον ΜακΚέιν: «Είναι η ώρα ο Ντόναλντ Τραμπ να δώσει το παράδειγμα στη χώρα μας και στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα. Μολονότι το κόμμα τού έδωσε το χρίσμα, αυτό δεν του δίνει το δικαίωμα να συκοφαντεί τους καλύτερους από εμάς» τόνισε ο γερουσιαστής από την Αριζόνα. Μπορεί να είναι ένα είδος ρεβάνς. Ο Τζον ΜακΚέιν πάντως δεν απέσυρε τη στήριξή του από τον υποψήφιο πρόεδρο των Ρεπουμπλικανών. Ο δρόμος που οδηγεί στον Λευκό Οίκο είναι για τον Ντόναλντ Τραμπ ακόμη ανοιχτός.