Τα κέρδη των εταιρειών από όλο τον κόσμο οδεύουν προς πτώση για πέμπτο συνεχές τρίμηνο. Αυτό οφείλεται κατά κύριο λόγο στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν πολλοί όμιλοι λόγω της βουτιάς των τιμών του πετρελαίου, αλλά και στα προβλήματα της παγκόσμιας οικονομίας που έχουν επιφέρει μείωση πωλήσεων σε αρκετούς κλάδους.

Η ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας αναμένεται να διαμορφωθεί φέτος στο 2,9%, σύμφωνα με τις μέσες εκτιμήσεις αναλυτών και οικονομολόγων που έλαβαν μέρος σε έρευνα του Bloomberg. Εάν επιβεβαιωθεί η πρόβλεψη αυτή, θα είναι ο χαμηλότερος ρυθμός ανάπτυξης που έχει καταγραφεί από το 2009 και μετά. Οι ΗΠΑ, η Ευρωπαϊκή Ενωση, η Κίνα και το Μεξικό αναμένεται να καταγράψουν για το 2016 χαμηλότερη ανάπτυξη από το 2015.

Οικονομικά αποτελέσματα έχουν ανακοινώσει για το δεύτερο φετινό τρίμηνο οι δύο στις τρεις από τις εταιρείες του δείκτη Standard & Poor’s 500. Τα αποτελέσματα αυτά δείχνουν μείωση κερδών κατά 3,3% σε σύγκριση με πέρυσι και μείωση πωλήσεων κατά 0,5% για το ίδιο χρονικό διάστημα. Εάν εξαιρεθούν τα οικονομικά αποτελέσματα εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον χώρο της ενέργειας, τα κέρδη έχουν αυξηθεί κατά μέσο όρο κατά 1,1% και οι πωλήσεις κατά 3%.

© Bloomberg News