Μια αφαίρεση. Ο στόχος για τα καθαρά έσοδα του Ιουλίου ήταν 5,367 δισ. ευρώ και τελικά στο ταμείο μπήκαν 4,854 δισ. Η υστέρηση των 513 εκατ. πιστοποιείται από τα στοιχεία τα οποία έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Οικονομικών και οφείλεται κατά 180 εκατ. στις υψηλότερες επιστροφές φόρου και κατά 333 εκατ. σε αστοχία εισπράξεων, επιβεβαιώνοντας απολύτως όσα έγραφαν χθες «ΤΑ ΝΕΑ».

Μια ακόμα αφαίρεση. Στο επτάμηνο τα καθαρά έσοδα ήταν 25,811 δισ. έναντι στόχου 25,550 δισ. (υπέρβαση 261 εκατ.). Στο εξάμηνο η υπέρβαση ήταν 770 εκατ., δημιουργώντας περιθώρια ασφαλείας τα οποία σιγά σιγά συρρικνώνονται και ενώ οι μεγάλες προκλήσεις είσπραξης των φόρων εισοδήματος, του ΕΝΦΙΑ και του προσδοκώμενου ΦΠΑ είναι μπροστά με έναν λογαριασμό 23,5 δισ. ευρώ να στοιχειώνει τους φορολογούμενους το τελευταίο πεντάμηνο του έτους.

Στο υπουργείο Οικονομικών έχει σημάνει συναγερμός και παρ’ ότι όλοι ξορκίζουν το ενδεχόμενο ενεργοποίησης του αυτόματου κόφτη μισθών και συντάξεων το επόμενο έτος, δεν λείπουν αυτοί που φοβούνται ότι αν η αστοχία δεν αποδειχθεί συγκυριακή, ο κόφτης παραμονεύει τόσο σε επίπεδο οικονομικό όσο και πολιτικό. Είναι πλέον νόμος του κράτους.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος διαβεβαίωσε χθες από του βήματος της Βουλής ότι δεν θα χρειαστούν νέα μέτρα, ο Τρύφων Αλεξιάδης σε δηλώσεις του σε ραδιοφωνικό σταθμό (Παραπολιτικά FM) τόνισε πως «είμαστε πολύ πιο πάνω από τον στόχο του προϋπολογισμού στα έσοδα και αν συνεχιστεί αυτή η θετική πορεία δεν θα χρειαστεί ενεργοποίηση του κόφτη».

Το υπουργείο Οικονομικών μέσω διαρροών χθες το βράδυ υποστήριξε πως δεν υπάρχει καμία ανησυχία ούτε τίθεται θέμα ενεργοποίησης του κόφτη. Σημείωσε δε ότι οι μηνιαίοι στόχοι εσόδων τέθηκαν πέρσι τον Οκτώβριο και με βάση τους αναθεωρημένους στόχους (οι οποίοι δεν ανακοινώθηκαν ποτέ) τον Ιούλιο προκύπτει υπέρβαση σε ταμειακή βάση 105 εκατ. ευρώ.

Τα πρώτα σημάδια κόπωσης στα δημόσια έσοδα όμως είναι ορατά και το πλέον ανησυχητικό στοιχείο ίσως δεν είναι η καθίζηση των εσόδων του Ιουλίου σε σχέση με τον στόχο του προϋπολογισμού (η οποία αποδίδεται κυρίως σε μειωμένες εισπράξεις φόρων κατανάλωσης από τα τελωνεία) αλλά το γεγονός ότι ύστερα από έναν ορυμαγδό αυξήσεων έμμεσων και άμεσων φόρων το υπουργείο Οικονομικών κατάφερε να βάλει στο ταμείο φέτος τον Ιούλιο 714 εκατ. ευρώ λιγότερα σε σχέση με τον Ιούλιο του 2014, σε όρους καθαρών εσόδων.

H ΥΠΕΡΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ. Παρά την κυβερνητική φοροκαταιγίδα και την αυξημένη παρακράτηση φόρου σε μισθωτούς και συνταξιούχους, τα καθαρά έσοδα του Ιουλίου φαίνεται να υστερούν σημαντικά από τους στόχους, έλεγαν χθες στελέχη της Νέας Δημοκρατίας τονίζοντας ότι η υπερφορολόγηση είναι αποτυχημένη συνταγή και δεν οδηγεί πουθενά. Πρόσθεταν δε ότι «με αυτά τα κυβερνητικά μέτρα το πρόγραμμα δεν βγαίνει».

Αυτό το οποίο επί του παρόντος δεν βγαίνει με μαθηματική ακρίβεια είναι το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα, το οποίο θα έπρεπε να είχε κατατεθεί από τον περασμένο Μάιο περιγράφοντας τους δημοσιονομικούς στόχους έως το 2020.

Οπως προκύπτει όμως από τη χθεσινή τοποθέτηση του Ευκλείδη Τσακαλώτου στη Βουλή, το Μεσοπρόθεσμο αναβάλλεται πλέον μέχρι την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και τη λήψη των αποφάσεων που επιδιώκει η κυβέρνηση αναφορικά με τη διευθέτηση του χρέους. Είναι ακόμα υπό διαπραγμάτευση εν αναμονή της απόφασης του ΔΝΤ αν τα μέτρα της Ευρώπης για το χρέος είναι αρκετά, ανέφερε ο υπουργός.