Το νέο καθεστώς που θα διέπει τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αλλά και τον νομικό και λειτουργικό διαχωρισμό των κλάδων προμήθειας και διανομής στην αγορά φυσικού αεριού, δύο μνημονιακές υποχρεώσεις της χώρας, περιλαμβάνει το νομοσχέδιο που κατατέθηκε αργά χθες στη Βουλή από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνο Σκουρλέτη.

Οπως αναφέρει η αιτιολογική έκθεση, το νομοσχέδιο έχει στόχο την αναμόρφωση του καθεστώτος που ισχύει σήμερα για τις ΑΠΕ και βασίζεται στην ανάπτυξη ενός νέου μηχανισμού ενίσχυσης της λειτουργίας των μονάδων, ο οποίος προβλέπει διαγωνιστική διαδικασία για την ένταξη στο σύστημα με ελάχιστη δημοπρατούμενη ισχύ τα 40 MW και προσαύξηση επιπλέον της τιμής όπως αυτή διαμορφώνεται στη χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.

Η προσαύξηση αυτή θα δίνεται για τον χρόνο ισχύος της στήριξης κάθε μονάδας. Ως προϋπόθεση συμμετοχής στη διαδικασία υποβολής πρόσφορων θα θεωρείται η ωριμότητα του έργου.

Επιχειρείται έτσι να δημιουργηθεί σταθερό και με μακροχρόνια προοπτική θεσμικό πλαίσιο ώστε σταδιακά να ενσωματωθούν νέες μονάδες στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας με συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα υλοποίησης και υποστήριξης της παραγόμενης ενέργειας και να επιτευχθεί η ελάχιστη δυνατή επιβάρυνση του τελικού καταναλωτή από τη χρέωση του Ειδικού Τέλους Μείωσης Εκπομπών Αέριων Ρύπων (ΕΤΜΕΑΡ).

Στόχος είναι, βάσει και της ευρωπαϊκής οδηγίας, η Ελλάδα να επιτύχει το 18% της συμμετοχής των ΑΠΕ στην κατανάλωση ενέργειας. Το νέο καθεστώς τίθεται σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2016 για μονάδες που βρίσκονται σε λειτουργία (κανονική ή δοκιμαστική). Οι μονάδες που θα μπορεί να εξαιρεθούν από το νέο καθεστώς είναι όσες έχουν υπογεγραμμένη σύμβαση πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας μέχρι και τις 31 Δεκεμβρίου 2015 και συγκεκριμένα οι αιολικοί, μικροί υδροηλεκτρικοί, σταθμοί που αξιοποιούν βιομάζα ή βιοαέριο και έχουν τεθεί ή θα τεθούν σε λειτουργία μέχρι την 30ή Ιουνίου 2018 καθώς και οι λοιποί σταθμοί παραγωγής ΑΠΕ που έχουν τεθεί ή θα τεθούν σε λειτουργία μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2017.

Στο νομοσχέδιο προβλέπεται επίσης παράταση της ισχύος αδειών παραγωγής σε περιπτώσεις έργων οι άδειες των οποίων είχαν εκδοθεί το 2006, είχαν 15ετή διάρκεια και λήγουν μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2018. Ετσι προβλέπεται ότι οι κάτοχοι των αδειών αυτών, εφόσον έχουν κάνει ενέργειες ωρίμασης των έργων τους, έχουν το χρονικό περιθώριο για την ολοκλήρωση και υλοποίησή τους σε εύλογο χρόνο.

Το νομοσχέδιο, η συζήτηση του οποίου άρχισε στις αρμόδιες επιτροπές, θα ψηφιστεί στην Ολομέλεια την Πέμπτη με τη διαδικασία του κατεπείγοντος.