Το Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης άλλαξε προσφάτως διεύθυνση και ο Ορέστης Ανδρεαδάκης, από τη νέα αυτή θέση, δείχνει έτοιμος να κάνει το παραπάνω βήμα σε έναν θεσμό που τα τελευταία χρόνια είχε μετατραπεί από Φεστιβάλ Κινηματογράφου σε Κινηματογραφική Λέσχη. Από φέτος λοιπόν οι ελληνικές ταινίες που συμμετέχουν στο Διεθνές Διαγωνιστικό Πρόγραμμα του Φεστιβάλ αυξάνονται από δύο σε τρεις, ενώ το Πανόραμα Ελληνικών Ταινιών αναβαθμίζεται σε Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου, το οποίο όμως δεν είναι διαγωνιστικό –αν και ενθαρρύνεται η παρουσία πέντε παράλληλων βραβείων. Θα χρειαστεί βέβαια μια κάποια προσοχή: τα τελευταία δύο χρόνια η ψηφιακή ευκολία έχει συνεισφέρει στην προβολή τεράτων που υπό κανονικές συνθήκες δε θα έπρεπε να παίζονται ούτε σε σπίτια, πόσω μάλλον στο Ολύμπιον!

Καθιερώνεται επίσης Ημέρα Ελληνικού Κινηματογράφου κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ, η οποία θα είναι αφιερωμένη στην προβολή του συνόλου των ελληνικών ταινιών στους ξένους προσκεκλημένους –με τους οποίους κάποιος έπρεπε επιτέλους να ασχοληθεί μετά την κατάρρευση του τμήματος της αγοράς όπως αυτό είχε στηθεί από τη Δέσποινα Μουζάκη -, μια κίνηση που μόνο καλό έκανε στο ελληνικό σινεμά. Μαθαίνω επίσης πως το Φεστιβάλ θα αναπτύξει ειδική υπηρεσία networking για την καθοδήγηση των ελλήνων δημιουργών στις επαφές τους με τους επαγγελματίες της αγοράς από όλο τον κόσμο, ενώ διαβάσαμε μέχρι και για μεταφορά του Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος στην Αθήνα αμέσως μετά το δεκαήμερο του Φεστιβάλ και διοργάνωση ειδικών προβολών, παράλληλων εκδηλώσεων, συζητήσεων και συνεντεύξεων Τύπου (α, και πάρτι). Οι άμεσα ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφτούν την ιστοσελίδα του Φεστιβάλ και να ενημερωθούν για τους κανονισμούς διεξαγωγής του Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου, ενώ η προθεσμία υποβολής ελληνικών ταινιών λήγει στις 12 Σεπτεμβρίου.

ΠΡΟΣΔΟΚΙΕΣ ΚΑΙ ΑΣΤΕΡΙΣΚΟΙ. Ηδη οι έλληνες σκηνοθέτες έδειξαν ικανοποιημένοι μέσα από τον διαδικτυακό τους σχολιασμό, αλλά κρατούν μικρό καλάθι (δικαίως –πολλές καλές ειδήσεις έχουν ανατραπεί τα τελευταία χρόνια). Με άλλα λόγια, το Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης δείχνει να κάνει θεμιτές κινήσεις προς τα πίσω (η αναβάθμιση του Πανοράματος σε Φεστιβάλ Κινηματογράφου ήταν χρόνιο αίτημα των κινηματογραφιστών μας και μας πηγαίνει πίσω στα τέλη των 90s) και προσωπικά μιλώντας θεωρώ πως καιρός είναι να αρχίσει επιτέλους να γίνεται κουβέντα και για την επαναφορά των κρατικών βραβείων ή έστω την «κρατικοποίηση» της Ακαδημίας Κινηματογράφου: Τα χρηματικά εκείνα έπαθλα ήταν σημαντικά για τους συντελεστές των ταινιών και σε πολλές περιπτώσεις αποτελούσαν το πιο ουσιαστικό τους κέρδος. Τώρα λοιπόν που χάθηκε η ομίχλη και το όλο οικονομικό κόλπο του τότε υπουργείου Πολιτισμού αποτελεί μια κοινή παραδοχή ανάμεσα στους επαγγελματίες του χώρου, ίσως θα ήταν καιρός να ακουστεί και αυτή η φωνή.

INFO

57o Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, 4-13 Νοεμβρίου. Πληροφορίες στο www.filmfestival.gr. Η προθεσμία για την υποβολή ταινιών λήγει στις 12 Σεπτεμβρίου.