Επέμβαση που θα σώσει από τον «καρκίνο» τη βιτρίνα του Παρθενώνα, το αέτωμα της πιο πολυφωτογραφισμένης όψης του, της δυτικής, απαιτείται και μάλιστα άμεσα. Επέμβαση που πήρε θετική γνωμοδότηση από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο και θα διαρκέσει περί τον ενάμιση χρόνο, θα επιτρέψει στο κορυφαίο μνημείο της κλασικής αρχαιότητας να αποφύγει το ενδεχόμενο κατάρρευσης αφού η κατάσταση χαρακτηρίζεται από τους επιστήμονες «τραγική» και «ο κίνδυνος να πέσουν μεγάλα θραύσματα από το μνημείο είναι άμεσος».

Τι ακριβώς συμβαίνει στο μαρμάρινο αέτωμα της όψης που υποδέχεται τους επισκέπτες της Ακρόπολης και του οποίου ο γλυπτός διάκοσμος απεικόνιζε τη διαμάχη της Αθηνάς και του Ποσειδώνα για την προστασία της Αθήνας; Τρεις είναι κατά σειρά σημασίας οι αιτίες που το δυτικό αέτωμα κινδυνεύει, σύμφωνα με έναν από τους κορυφαίους μελετητές του Παρθενώνα, τον καθηγητή Αρχιτεκτονικής στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο Μανόλη Κορρέ: η πυρκαγιά του 267 μ.Χ. που του προκάλεσε ρηγματώσεις, οι σιδερένιοι σύνδεσμοι με τους οποίους αντικατέστησε τους αρχαίους ο Νικόλαος Μπαλάνος στην αναστήλωση της περιόδου 1902-1911 και η κατάρρευση από την ανατίναξη που προκάλεσαν τα κανόνια του Μοροζίνι το 1687. Η τελευταία μάλιστα αιτία χαρακτηρίζεται ως χάδι συγκριτικά με τη φθορά που έχει ο προκαλέσει η διάβρωση του σιδήρου στο πεντελικό μάρμαρο, η οποία σύμφωνα με τον Μανόλη Κορρέ λειτούργησε ως «καρκίνος» για το υλικό επιβαρύνοντας τη ζημιά που προκάλεσε η φωτιά στο εσωτερικό της μάζας του υλικού.

Τον κίνδυνο κατάρρευσης του αετώματος λόγω της διάβρωσης που έχει προκαλέσει η οξείδωση των σιδερένιων συνδέσμων είχε επισημάνει ο πρόεδρος της Επιτροπής Συντήρησης Μνημείων Ακροπόλεως, ομότιμος καθηγητής Αρχιτεκτονικής Χαράλαμπος Μπούρας στην τελευταία του εισήγηση προς το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο. Εισήγηση που δεν πρόλαβε να διαβάσει ο ίδιος καθώς άφησε την τελευταία του πνοή την περασμένη Τετάρτη. Για έργο άμεσης προτεραιότητας σε μια κρίσιμη περιοχή έκανε λόγο και η προϊσταμένη της Υπηρεσίας Συντήρησης Μνημείων Ακροπόλεως Βασιλική Ελευθερίου.

Το τύμπανο του αετώματος αποτελούνταν από 10 ορθοστάτες με πολλές ιδιαιτερότητες –επί παραδείγματι, οι κεντρικοί ήταν μεγαλύτεροι σε σχέση με τους υπόλοιπους και είχαν απολαξευτεί στην πίσω πλευρά τους ώστε να μειωθεί το βάρος τους κατά 2,8 τόνους.

Οι σωτήριες επεμβάσεις για το αέτωμα που σωζόταν σχεδόν ακέραιο έως ότου η οβίδα του πυροβολικού του Μοροζίνι προκάλεσε την ανατίναξη κι έχασε δύο από τους ορθοστάτες του την περίοδο που ο λόρδος Ελγιν απέσπασε τον γλυπτό διάκοσμο του μνημείου στις αρχές του 19ου αιώνα προβλέπουν μεταξύ άλλων την αφαίρεση των σιδερένιων τμημάτων που έχουν οξειδωθεί, τη δομική αποκατάσταση κάθε αρχιτεκτονικού μέλους χωριστά καθώς και τη συστηματική συντήρηση των μαρμάρινων επιφανειών όπως και τη μερική αποσυναρμολόγηση του τοίχου και συμπλήρωσή του με λιθόπλινθους, όπου χρειάζεται, ώστε να εξασφαλιστεί η στατική του επάρκεια. Για την υλοποίησή τους θα χρειαστεί να μετακινηθεί ο γερανός εντός του Παρθενώνα και να εξασφαλιστεί χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ παράλληλα με την πρόσληψη προσωπικού ώστε το προβληματικό σημείο του μνημείου που έχει πληγεί βαριά και τμήματά του είναι σπασμένα σε χιλιάδες κομμάτια να διορθωθεί σε μικρό χρονικό διάστημα προκαλώντας τη μικρότερη δυνατή όχληση στους επισκέπτες του πρώτου σε επισκεψιμότητα μνημείου στην Ελλάδα.