Την έντονη ενόχλησή τους εξέφρασαν χθες στη Βουλή τα κόμματα της αντιπολίτευσης με αφορμή τη διαρροή απόρρητου εγγράφου του υπουργείου Εξωτερικών από τον Ρουβίκωνα αλλά και τις πρόσφατες δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη για τη Δικαιοσύνη. Στην κριτική τους συμπεριέλαβαν μάλιστα την κατάληψη στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο αλλά και την έφοδο αναρχικών στη Μητρόπολη Θεσσαλονίκης την περασμένη Κυριακή. «Με δεδομένη την ανοχή της απέναντι στους καταληψίες, γιατί δεν βάζει η κυβέρνηση στην αναπτυξιακή της ατζέντα και τον μπαχαλοτουρισμό;» διερωτήθηκε ο αντιπρόεδρος της ΝΔ. Ο Κωστής Χατζηδάκης σχολίασε με δηκτικό τρόπο και τις δηλώσεις Πολάκη τονίζοντας πως το συμπέρασμα είναι: «Για τον ΣΥΡΙΖΑ νόμος είναι το δίκιο του ΣΥΡΙΖΑ! Η Δικαιοσύνη αρέσει στον ΣΥΡΙΖΑ μόνο όταν οι αποφάσεις της είναι συμβατές με τις επιθυμίες του».

Βέλη από ΠΑΣΟΚ – Ποτάμι

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης επισήμανε ότι τίποτα δεν έχει μείνει έξω από την «ισοπεδωτική λογική» του ΣΥΡΙΖΑ. «Βγήκε μια ανακοίνωση από εσάς για αυτό που έγινε στη Μητρόπολη Θεσσαλονίκης; Το καταδικάσατε; Αυτές οι περίφημες επιτροπές που έχετε δεν ευαισθητοποιήθηκαν;» διερωτήθηκε ο Ανδρέας Λοβέρδος, ενώ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ποταμιού έκανε λόγο για «εβδομαδιαίο ραπόρτο παρατηρητηρίου βίας και ανομίας». Ο Σπύρος Δανέλλης υποστήριξε ότι «η Αριστερά πρέπει να τελειώνει επιτέλους με τους ανοιχτούς λογαριασμούς με τη βία, που φέρνει από το παρελθόν. Και βέβαια να αρνηθεί τις κουτοπονηριές και τους επικίνδυνους μικροκομματικούς υπολογισμούς κάποιων “τεχνικών” της εξουσίας, που ψαρεύουν στα θολά νερά του αντιεξουσιαστικού χώρου». Παραλλήλως σχολίασε τις δηλώσεις της αρμόδιας για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση υπουργού Σίας Αναγνωστοπούλου πως προτιμά τις καταλήψεις από τα βίαια ξεσπάσματα στο Παρίσι, κατηγορώντας την ότι «συγκρίνει άνευ λόγου ανόμοια φαινόμενα… Γιατί τόση σύγχυση και αμηχανία;».

«Εκκλησιαστικό ζήτημα»!

Το καλύτερο όμως το φύλαξα για το τέλος. Ποια ήταν η απάντηση του εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ σε όλα αυτά; Ο Νεκτάριος Σαντορινιός υποστήριξε ότι η εισβολή ομάδας αναρχικών στη Μητρόπολη Θεσσαλονίκης αποτελεί «εκκλησιαστικό ζήτημα»! Προχώρησε μάλιστα πολλά βήματα παραπέρα, καλώντας την αντιπολίτευση να μη βάζει τα εκκλησιαστικά θέματα στην πολιτική. «Μπήκε το ζήτημα για τους αναρχικούς στην εκκλησία. Η Αστυνομία πήγε και η υπόθεση θα πάρει τη δικαστική διαδικασία. Το ερώτημα είναι αν θα βάζουμε εκκλησιαστικά ζητήματα στην πολιτική» ανέφερε χαρακτηριστικά ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Αρκετές ώρες αργότερα σε κοινή δήλωσή τους ο υπουργός Παιδείας, Νίκος Φίλης, και ο υπουργός Δικαιοσύνης, Νίκος Παρασκευόπουλος, επισημαίνουν ότι «η αποδοκιμασία πράξεων που διαταράσσουν αυτή την ειρήνη είναι αυτονόητη, πολύ περισσότερο όταν έχουν κινητοποιηθεί αρμόδιες υπηρεσίες δίωξης ασκώντας τα καθήκοντά τους. Ενώπιον των αυτονοήτων, νομίζουμε οι διευκρινίσεις είναι περιττές, ίσως και ανεπίτρεπτες τις παραμονές μιας δίκης».

Η απόσπαση

άναψε τη φωτιά

Στη διαμαρτυρία του βουλευτή της ΝΔ Γιάννη Αντωνιάδη, ο οποίος σε γραπτή ερώτησή του έκανε λόγο για «προκλητική απόσπαση της συζύγου του Πρωθυπουργού Μπέτυς Μπαζιάνα στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο» απάντησε χθες ο υπουργός Παιδείας. Κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για την ιδιωτική εκπαίδευση στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, ο Νίκος Φίλης υποστήριξε πως η σύζυγος του Πρωθυπουργού είχε όλα τα επιστημονικά εφόδια και τη διδακτική εμπειρία για να πάει σε μια θέση με αυξημένες υποχρεώσεις. «Αν στην ιεράρχηση είναι ψηλά η Μπαζιάνα, άρα δεν είναι απόφαση του υπουργείου αλλά του πανεπιστημίου… Ομως λίγο μετράνε αυτά. Οι εντυπώσεις έχουν σημασία. Είναι λάθος εντυπώσεις που καταπίνουν ανθρώπους. Η κυρία Μπαζιάνα δεν πάει πρώτη φορά στο Πολυτεχνείο αλλά τέταρτη φορά. Υπάρχουν υπουργοί δικών σας κυβερνήσεων που υπέγραψαν τις αποσπάσεις» τόνισε ο υπουργός και ανεβάζοντας τους τόνους συμπλήρωσε, απευθυνόμενος προσωπικά στον Αντωνιάδη: «Να σταματήσει η φτήνια. Είναι και νόμιμο και ηθικό και δεν το κρίνει ο υπουργός. Εγώ δεν έχω δικαίωμα να κόψω, υπάρχει κατάσταση που έχει έρθει από το ΕΜΠ. Λυπάμαι για το εισαγγελικό ήθος σας».

Ενδοκομματικό καβγαδάκι

Στις διαμαρτυρίες του γαλάζιου βουλευτή, ο οποίος ζητούσε τη ματαίωση της απόσπασης, πετάχτηκε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ελένη Αυλωνίτου και διακόπτοντας τον υπουργό φώναξε: «Δηλαδή, επειδή είναι γυναίκα Πρωθυπουργού δεν μπορεί να έχει καριέρα και επάγγελμα;». Το γεγονός ενόχλησε τον Νίκο Φίλη, ο οποίος απάντησε στη «συντρόφισσα» από τον ΣΥΡΙΖΑ πως «τη στήριξή σας δεν την έχει ανάγκη ούτε ο Πρωθυπουργός ούτε η κυρία Μπαζιάνα. Αυτού του είδους τις συνηγορίες δεν τις έχουν ανάγκη. Απαντώ με υπηρεσιακό τρόπο… Δεν κάναμε τίποτε περισσότερο από ό,τι κάναμε για εκατοντάδες άλλους. Είναι φτηνό και ανήθικο να συζητάμε γι’ αυτό. Ελάτε, κύριε Αντωνιάδη, τα λίγα λεπτά δημοσιότητας έχουν περάσει για εσάς».