Στα ενσταντανέ που κυκλοφόρησαν στο Διαδίκτυο ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνομιλεί με επιβάτες στο φεριμπότ που τον μεταφέρει στην Αιδηψό. Ή ανάβει κερί παρέα με τον Σίμο Κεδίκογλου στη Μονή Γαλατάκη, που σώθηκε από τη μεγάλη πυρκαγιά στη Βόρεια Εύβοια. Στο φωτογραφικό υλικό που το επίσημο κόμμα έδωσε στη δημοσιότητα περπατά μέσα στο καμένο δάσος, κόντρα στον αέρα, μαζί με πυροσβέστες. Ο πρόεδρος της ΝΔ επέλεξε με τη χθεσινή του επίσκεψη στις πληγείσες περιοχές να τονίσει –για μία ακόμη φορά –το προφίλ του αρχηγού που βρίσκεται κοντά στα προβλήματα των πολιτών. Την ίδια ώρα που η γαλάζια παράταξη μοιάζει ελαφρώς βραχυκυκλωμένη από την είδηση ότι ανακινείται δικαστικά η υπόθεση της διόγκωσης του ελλείμματος του 2009.

Η πρώτη αντίδραση της ΝΔ σε αυτήν ήταν μια διαρροή συνεργατών του Μητσοτάκη, σύμφωνα με την οποία είναι πάγια θέση του κόμματος να μη σχολιάζει αποφάσεις της Δικαιοσύνης και να μην παρεμβαίνει στη λειτουργία της. Ο δε εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος έσπευσε την Τρίτη να τιτιβίσει «τονίστηκε και χθες. Η Δικαιοσύνη είναι σεβαστή. Και όταν είναι αρεστή και όταν είναι δυσάρεστη. Ισχύει και στην περίπτωση του κ. Γεωργίου». Αυτή όμως η κατά κάποιους χλιαρή, κατ’ άλλους αμήχανη αντιμετώπιση του κόμματος –και άρα και του προέδρου –μάλλον «εκνεύρισε» τη λεγόμενη καραμανλική πτέρυγα.

Αρκετοί γνωστοί και μη εξαιρετέοι του εν λόγω στρατοπέδου σχολίασαν αρνητικά το γεγονός ότι η ΝΔ δεν εξέδωσε επίσημη ανακοίνωση. Κάποιοι δε το έκαναν και δημοσίως μέσω των σόσιαλ μίντια. Από τον Βαγγέλη Αντώναρο, που ποστάρισε στο facebook ότι περιμένει αντιδράσεις «και σαφή τοποθέτηση από τη ΝΔ αλλά και τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά που κάλυπτε τον εν λόγω κύριο μετά μανίας αδιαφορώντας για την κυβέρνηση Καραμανλή, στην οποία είχε τη μεγάλη και απρόσμενη τύχη να μετάσχει το τελευταίο διάστημα», μέχρι τον Νικήτα Κακλαμάνη, που σχολίασε, πάλι στο facebook, πως «μετά το χαστούκι του Αρείου Πάγου στον περιβόητο κ. Γεωργίου ήρθε η ώρα της μιας και μοναδικής εξεταστικής επιτροπής, αυτής για το πώς μπήκαμε στο Μνημόνιο».

ΤΟ ΕΞΩΦΥΛΛΟ. Ειρήσθω εν παρόδω, πριν από το τιτίβισμα εντός της επίσημης νεοδημοκρατικής γραμμής ο Γιώργος Κουμουτσάκος είχε θυμηθεί τις καραμανλικές καταβολές του τουιτάροντας μια φωτογραφία του εξωφύλλου τού βιβλίου τού πάλαι ποτέ τσάρου της οικονομίας Γιάννη Παπαθανασίου, «Με τη γλώσσα των αριθμών», και το σχόλιο «κάτι μου λέει ότι σε λίγο θα γίνει ανάρπαστο».

Με δυο λόγια, οι καραμανλικοί φαίνεται να καλούν τον σημερινό αρχηγό της ΝΔ να πάρει θέση. Πιστεύει ότι η παράταξή του χρεώθηκε αδίκως το έλλειμμα και λοιδορήθηκε; Ή αποδέχεται πως η κυβέρνηση Καραμανλή, όπως υποστήριξε και υποστηρίζει το ΠΑΣΟΚ, απέκρυβε δαπάνες και έστελνε ψευδή στοιχεία στη Eurostat, τα περίφημα πια greek statistics;

Με τούτα και μ’ εκείνα, χθες το πρωί το γραφείο Τύπου της ΝΔ, «απαντώντας στο ΠΑΣΟΚ για το πρώτο Μνημόνιο», εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση: «Ακόμη ηχεί στα αφτιά του ελληνικού λαού το “λεφτά υπάρχουν” του κ. Παπανδρέου, νυν προέδρου του ΚΙΔΗΣΟ. Και δυστυχώς για το ΠΑΣΟΚ, οι πολίτες έχουν και μνήμη και κρίση». Από το στενό περιβάλλον του αρχηγού της ΝΔ, μάλιστα, λένε ότι αυτή η ανακοίνωση δείχνει πολύ ξεκάθαρα τη στάση τους. Προς το ΠΑΣΟΚ σίγουρα. Τι κι αν μέχρι και οι «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» σχολίασαν τη νεοδημοκρατική στάση γράφοντας στο χθεσινό τους φύλλο ότι «δεν υπήρξε κανένα σχόλιο για την υπόθεση από την κεντροδεξιά ΝΔ, την αξιωματική αντιπολίτευση» –κι ενώ στο ίδιο άρθρο αναφέρεται ότι στελέχη της Κομισιόν και της ΕΚΤ αντέδρασαν πολύ αρνητικά στην είδηση ότι ο πρώην διοικητής της ΕΛΣΤΑΤ Ανδρέας Γεωργίου ίσως παραπεμφθεί και πάλι σε δίκη. Οι άνθρωποι του Μητσοτάκη επιμένουν στη σολομώντεια αντιμετώπιση του θέματος.

ΔΙΠΛΗ ΑΝΑΓΝΩΣΗ. Γιατί όμως; Σε κατ’ ιδίαν συνομιλίες άνθρωποι πέριξ της προεδρικής ομάδας των γαλάζιων διερωτώνται «για ποιο λόγο το 2016, όταν μια ιδεοληπτική κυβέρνηση καταστρέφει τη χώρα, να καθόμαστε να συζητάμε τι έγινε το 2009;». Η προσέγγιση αυτή θα μπορούσε να εκληφθεί ως διπλής ανάγνωσης. Θα μπορούσε όμως και να ερμηνευθεί ως μια ευθεία βολή στο κυβερνητικό παρελθόν της ΝΔ. Ειδικά αν αναλογιστεί κανείς την επισήμανση μιας από τις παραπάνω πηγές πως «ο Κυριάκος δεν είναι της λογικής “τα κάναμε όλα καλά”. Εχει αναγνωρίσει τις ευθύνες του κόμματος και γνωρίζει ότι ο δρόμος τού “τα κάναμε όλα καλά” μάς οδήγησε σε χαμηλά ποσοστά».