Αυτή η συνάντηση στο δημαρχιακό μέγαρο, στην Πλατεία Κοτζιά, δεν άρχισε με φλας φωτογράφων. Παρότι ο επισκέπτης του Γιώργου Καμίνη έξι χρόνια πριν είχε απασχολήσει την παγκόσμια επικαιρότητα διεκδικώντας την ηγεσία των βρετανών Εργατικών με αντίπαλο τον ίδιο του τον αδελφό. Ο Ντέιβιντ Μίλιμπαντ βρέθηκε χθες εκεί ως πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Διεθνούς Επιτροπής Διάσωσης για να συζητήσει με τον δήμαρχο Αθηναίων σχετικά με το Προσφυγικό.

Ο μεγαλύτερος γιος του διάσημου μαρξιστή φιλοσόφου Ραλφ Μίλιμπαντ, άλλωστε, κάποιο καιρό μετά την ήττα του από τον μικρότερο Εντ εγκατέλειψε την πολιτική και τη Γηραιά Ηπειρο. Τον Μάρτιο του 2013 ανακοίνωσε ότι αναλαμβάνει τα ηνία της Διεθνούς Επιτροπής Διάσωσης (IRC), ενός παγκόσμιου οργανισμού που ασχολείται με την παροχή ευρέως φάσματος υπηρεσιών υποστήριξης σε εκτοπισμένους πληθυσμούς και θύματα ένοπλων συρράξεων. Τι κι αν είχε διατελέσει υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας και πολλοί στο κόμμά του –συμπεριλαμβανομένου του Τόνι Μπλερ –πίστευαν ότι η αποχώρησή του ήταν μεγάλη απώλεια σε πολιτικό επίπεδο; Οπως είχε δηλώσει τότε, «η αποστολή της IRC μου είναι ιδιαίτερα προσφιλής επειδή είμαι ο ίδιος γιος προσφύγων». Εύλογο, είναι παιδί εβραίων προσφύγων πολωνικής καταγωγής που διέφυγαν στη Βρετανία για να σωθούν από τους Ναζί.

Την ατζέντα της συνάντησης, την οποία ζήτησε ο 51χρονος Μίλιμπαντ, μονοπώλησε η διαχείριση του Προσφυγικού. Ο Καμίνης τον ενημέρωσε για τις σχετικές πολιτικές που εφαρμόζει ο δήμος και κυρίως για την προσωρινή στέγαση σε διαμερίσματα, τις δράσεις ένταξης και τη λειτουργία της δομής φιλοξενίας του Ελαιώνα. Ο οργανισμός του οποίου ηγείται ο Βρετανός έχει ένα μεγάλο επιτελείο στην Αθήνα και όπως λένε συνεργάτες του δημάρχου, εμφανίστηκε πλήρως ενημερωμένος για όσα συμβαίνουν στην ελληνική πρωτεύουσα σχετικά με το Προσφυγικό. Ο Μίλιμπαντ εξέπληξε τους παρισταμένους όταν τους μίλησε με καλά λόγια για τον Ελαιώνα, υποστηρίζοντας ότι έτσι θα έπρεπε να είναι και οι ανάλογες κρατικές υποδομές φιλοξενίας προσφύγων.

Εκτός από το επιτελείο του, άλλωστε, έχει και ο ίδιος προσωπική εικόνα της κατάστασης στην Ελλάδα. Πριν από περίπου έναν χρόνο είχε επισκεφθεί τη Λέσβο και σε μια προσπάθεια να ευαισθητοποιήσει το διεθνές κοινό είχε ανεβάσει σέλφι στον προσωπικό του λογαριασμό στο τουίτερ με φόντο ένα βουνό από σωσίβια, τα οποία έδειχναν, όπως έγραψε στη λεζάντα, το μέγεθος της απόγνωσης.

μΕ ΠΡΟΠΛΗΡΩΜΕΝΕΣ ΚΑΡΤΕΣ. Σκοπός του ραντεβού των δύο ανδρών ήταν να συζητηθούν οι πρωτοβουλίες που Δήμος Αθηναίων και Διεθνής Επιτροπή Διάσωσης μπορούν από κοινού να προωθήσουν για την ένταξη και την εκπαίδευση των προσφύγων και πρωτίστως τι μπορούν να κάνουν για να στηριχθούν οικονομικά οι άνθρωποι αυτοί αλλά με αντισταθμίσματα για τις τοπικές κοινωνίες. Η εκτίμηση που επικρατεί στους κόλπους του ελληνικού τμήματος της IRC είναι ότι όλο και περισσότεροι πρόσφυγες θα προσπαθούν να εγκαταλείψουν τις επίσημες δομές αναζητώντας την τύχη τους στη μαύρη οικονομία. Αυτό φυσικά ανησυχεί και το επιτελείο του δημάρχου.

Μια από τις προτάσεις, λοιπόν, που έπεσαν στο τραπέζι ήταν ένα πρόγραμμα διανομής προπληρωμένων καρτών. Πρόκειται για προπληρωμένες χρεωστικές κάρτες –για τις οποίες δεν θα ισχύουν οι περιορισμοί των capital controls –που θα μπορούσαν να δοθούν στους πρόσφυγες, με τις οποίες εκείνοι θα κάνουν τις αγορές τους από ελληνικά καταστήματα ενισχύοντας με αυτό τον τρόπο την τοπική οικονομία.

Οπως μάλιστα ενημέρωσε ο Μίλιμπαντ τον συνομιλητή του, τα χρήματα για αυτό το πρόγραμμα έχουν βρεθεί από κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ενωσης –μιας και η Διεθνής Επιτροπή Διάσωσης λειτουργεί βασικά ως διαμεσολαβητής. Μόνο που η Ευρώπη επιθυμεί ως εταίρο το επίσημο κράτος, ήτοι την κεντρική κυβέρνηση. Και η αίσθηση που φαίνεται να επικρατεί στα στελέχη του οργανισμού είναι ότι σε αυτά τα ζητήματα η ελληνική κυβέρνηση κινείται πολύ πιο αργά από όσο επιβάλλει η κατάσταση του Προσφυγικού.

ΑΝΟΙΧΤΟΣ ΔΙΑΥΛΟΣ. Με δυο λόγια, ο Βρετανός ταξίδεψε στην Αθήνα αναζητώντας αξιόπιστους εταίρους για να συνεργαστεί. Οσο για την επιλογή του να συζητήσει με τον δήμαρχο της Αθήνας; Στα μέσα Ιουνίου ο Καμίνης είχε επισκεφθεί τη Νέα Υόρκη όπου βρίσκεται και η έδρα της IRC και είχαν γνωριστεί. Εκτοτε οι δύο άνδρες διατηρούν ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας. Μόνο όμως για ζητήματα που άπτονται του κοινού τους σκοπού. Γιατί, σύμφωνα με ανθρώπους που γνώρισαν τον Μίλιμπαντ, το κάποτε μεγάλο φαβορί του Εργατικού Κόμματος δίνει την αίσθηση κάποιου που θέλει να δείξει ότι δεν ενδιαφέρεται πια για την πολιτική. Ο Τόνι Μπλερ πάντως έχει δηλώσει ότι ελπίζει ο Ντέιβιντ να κάνει απλώς ένα διάλειμμα από αυτήν.