Τα ψέματα τελείωσαν για τους Βραζιλιάνους. Υστερα από ταξίδι 20.000 χιλιομέτρων που περιελάμβανε 300 πόλεις στο μεγαλύτερο μέρος της επικράτειας της Βραζιλίας, η Ολυμπιακή Φλόγα έφτασε χθες στο Ρίο ντε Ζανέιρο. Τους λαμπαδηδρόμους περίμεναν εκεί για μια ακόμα φορά οι διαδηλωτές αναγκάζοντας τους διοργανωτές να αλλάξουν την πορεία της λαμπαδηδρομίας. Απτόητος ο δήμαρχος της πόλης Εντουάρντο Παές πήρε τη Φλόγα και έτρεξε στους δρόμους στο κέντρο του Ρίο.

Λίγες ώρες απομένουν για να ανάψει ο βωμός στο Μαρακανά και παραμένει άγνωστο αν ο τελευταίος λαμπαδηδρόμος θα είναι ο Πελέ ή κάποιος άλλος. Το Μαύρο Διαμάντι επιφυλάχθηκε να απαντήσει σήμερα στην πρόσκληση της ΔΟΕ και της Οργανωτικής Επιτροπής, επικαλούμενος δεσμεύσεις από τους χορηγούς του.

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Ρίο είναι οι πρώτοι στην Ιστορία που θα διεξαχθούν στη Λατινική Αμερική. Για πρώτη φορά επίσης θα συμμετάσχει και η Ομάδα των Προσφύγων.

Πριν αρχίσουν και επίσημα οι Αγώνες –χθες διεξήχθησαν τα πρώτα παιχνίδια στο ποδόσφαιρο γυναικών –ιδού δέκα στοιχεία που ίσως ενδιαφέρουν τους φιλάθλους.

1. Για πρώτη φορά ύστερα από έναν αιώνα το γκολφ επιστρέφει στο ολυμπιακό πρόγραμμα. Η προηγούμενη φορά ήταν στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σεντ Λούις, το 1904. Οι τέσσερις κορυφαίοι αθλητές –Ντέι, Σπιτ, Τζόνσον και ΜακΙλρόι –έχουν δηλώσει πως θα απέχουν λόγω του ιού Ζίκα.

2. Στο Ρίο υπάρχουν 33 χώροι διεξαγωγής των αγώνων, που απλώνονται σε τέσσερις περιοχές της πόλης –την Κοπακαμπάνα, την Μπάρα ντα Τιζούκα, το Ντεοντόρο και το Μαρακανά.

3. Πάνω από 300.000 ξένοι επισκέπτες αναμένονται στο Ρίο, αν και οι αρχικές προβλέψεις έκαναν λόγο για μισό εκατομμύριο.

4. Αυτοί οι Αγώνες θα είναι οι πρώτοι στους οποίους θα αγωνιστούν αθλητές που έχουν γεννηθεί το έτος 2000.

5. Το Ρίο είναι η τρίτη πόλη του νοτίου ημισφαιρίου που θα φιλοξενήσει Ολυμπιακούς Αγώνες.

6. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποιεί για τους κινδύνους που διατρέχει ο άνθρωπος από τον ιό Ζίκα. Παρ’ όλα αυτά δεν έχει ανακοινώσει ταξιδιωτικούς περιορισμούς –περιορίζεται σε συμβουλές προς τις εγκύους ώστε να μην ταξιδέψουν σε πληγείσες περιοχές.

7. Τα αγωνίσματα στα οποία θα διαγωνιστούν οι αθλητές είναι 306.

8. Η νεότερη αθλήτρια των αγώνων είναι η κολυμβήτρια Γκαουρίκα Σιχ που εκπροσωπεί το Νεπάλ. Οταν την Κυριακή θα πέσει στην πισίνα θα είναι 13 ετών και 255 ημερών.

9. Για πρώτη φορά συμμετέχει Ομάδα των Προσφύγων υπό τη σημαία των Ολυμπιακών Αγώνων. Τη συγκροτούν δέκα αθλητές, εκ των οποίων οι πέντε είναι δρομείς μεσαίων αποστάσεων από το Νότιο Σουδάν, οι δύο κολυμβητές από τη Συρία, άλλοι δύο είναι τζουντόκα από τη Δημοκρατία του Κονγκό και ένας μαραθωνοδρόμος από την Αιθιοπία.

10. Στο Ρίο θα κάνει το ντεμπούτο του το ράγκμπι των επτά παικτών. Η εκδοχή με τους 15 παίκτες είχε συμπεριληφθεί στους Αγώνες μεταξύ 1900 και 1924.