Απούλητο παραμένει το 11% των εισιτηρίων των Ολυμπιακών Αγώνων του Ρίο, ήτοι 1,3 εκατ., ενώ απομένουν λίγες ώρες για την τελετή έναρξης.

Από τα απούλητα εισιτήρια, περίπου 500.000 κομμάτια αφορούν αγώνες ποδοσφαίρου, αρκετοί εκ των οποίων έχει προγραμματιστεί να διεξαχθούν σε άλλες πόλεις της Βραζιλίας.

Η οικονομική ύφεση, η χειρότερη των εκατό τελευταίων χρόνων που πλήττει τη Βραζιλία, ο ιός Ζίκα και τα θέματα της ασφάλειας φρέναραν τις πωλήσεις των εισιτηρίων.

Μόνο χθες 450 αστυνομικοί συμμετείχαν σε επιχείρηση στη φαβέλα Αλεμάο ανοίγοντας πυρ εναντίον εμπόρων ναρκωτικών, την ίδια στιγμή που στο κέντρο του Ρίο ο δήμαρχος υποδεχόταν την ολυμπιακή Φλόγα.

Από το σύνολο των 6,1 εκατ. εισιτηρίων που βγήκαν προς πώληση το ποσοστό που πουλήθηκε έφτασε το 79%, που είναι κατώτερο των αντίστοιχων του Πεκίνου το 2008 και του Λονδίνου το 2012, όταν έπιασαν το εντυπωσιακό 95%.

Παρ’ όλα αυτά, παραμένει πάνω από τον μέσο όρο των άλλων διοργανώσεων που κυμάνθηκε στο 75%.

Οι διοργανωτές ελπίζουν στις πωλήσεις της τελευταίας στιγμής, κυρίως σε ξένους επισκέπτες. Εκπρόσωποι ταξιδιωτικών πρακτορείων εκφράζουν ωστόσο σοβαρές αμφιβολίες αν υπάρχει περιθώριο βελτίωσης των ποσοστών.

Οι κρατήσεις ξενοδοχείων από ξένους επισκέπτες που θέλουν να παρακολουθήσουν τους Ολυμπιακούς Αγώνες είναι κατώτερες των προσδοκιών. Ενα από τα μεγαλύτερα ταξιδιωτικά γραφεία της Βραζιλίας, το Latam Travel που είναι και χορηγός των αγώνων, ανακοίνωσε πως οι κρατήσεις στα ξενοδοχεία είναι 30% χαμηλότερες από τις προσδοκώμενες. Την προηγούμενη εβδομάδα η εταιρεία προσέφερε δωμάτια με έκπτωση 50% στοχεύοντας κυρίως στον εσωτερικό τουρισμό.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Latam Travel Μαρσέλο Ντεζέμ αποδίδει τις μειωμένες κρατήσεις και στα ξένα δημοσιεύματα για την τρομοκρατία και την επιδημία του ιού Ζίκα, που επηρέασαν κυρίως τους αναποφάσιστους.

Πρόσφατα η ΔΟΕ ακύρωσε όλες τις κρατήσεις που είχε κάνει σε ένα νεότευκτο ξενοδοχείο για τα μέλη και τους επισκέπτες της, λόγω της χαμηλής ζήτησης που υπήρχε.

Παρ’ όλα αυτά, σύμφωνα με την πλατφόρμα του Airbnb, το Ρίο είναι αυτή τη στιγμή η πιο ακριβή πόλη αφήνοντας στη δεύτερη θέση το Μαϊάμι και στην τρίτη το Σαν Φρανσίσκο.