Αν στη Γερμανία θα εμφανιστούν στρατιώτες στους δρόμους, στη Γαλλία θα εξαφανιστούν τα φεστιβάλ. Οι καλλιτεχνικές και άλλες εκδηλώσεις που είχαν προγραμματιστεί γι’ αυτόν τον Αύγουστο, τον πιο φεστιβαλικό μήνα του καλοκαιριού, και έχουν ακυρωθεί είναι δεκάδες. Στη Νίκαια, την πόλη που θρήνησε τον χαμό 84 πολιτών της την Ημέρα της Βαστίλλης από την επίθεση ενός ισλαμιστή με φορτηγό, το δημοτικό συμβούλιο ακύρωσε σειρά συναυλιών που είχαν προγραμματιστεί για τις 15 Αυγούστου. Στη Μασσαλία, το λιμάνι του Νότου που πριν από μερικές ημέρες μπήκε στο στόχαστρο των τρομοκρατών ως πιθανός στόχος επίθεσης, εγκαταλείφθηκε η ιδέα της αεροπορικής επίδειξης που γίνεται κάθε χρόνο και συγκεντρώνει πάνω από 100.000 θεατές. Ετσι τα αεροπλάνα της Patrouille de France που εντυπωσιάζουν με τους ελιγμούς τους κάθε καλοκαίρι χιλιάδες Μαρσεγιέζους και τουρίστες θα μείνουν καθηλωμένα στη θέση τους και δεν θα πετάξουν στον ουρανό της ιστορικής πόλης.

Την ίδια τύχη είχε και η διοργάνωση θεαμάτων με πυροτεχνήματα σε παραθεριστικά κέντρα όπως το Λα Μπολ στον Ατλαντικό Ωκεανό, όπου το παραδοσιακό φεστιβάλ συγκεντρώνει 40.000 – 60.000 θεατές. Τα μεγάλα φεστιβάλ από την Αβινιόν μέχρι το Παρίσι ακυρώνονται για λόγους ασφαλείας. Οπως αναφέρει η «Φιγκαρό», η ακύρωση των εκδηλώσεων που είχαν προγραμματιστεί για τον Αύγουστο έχει λάβει μεγάλες διαστάσεις στη Νοτιοδυτική Γαλλία. Στην ίδια την πρωτεύουσα ματαιώθηκε ένα φεστιβάλ θερινού κινηματογράφου και ένα τουρνουά μπάσκετ, ενώ εγκαταλείφθηκε το σχέδιο να πεζοδρομηθούν τα Ηλύσια Πεδία για 24 ώρες στις 7 Αυγούστου. «Βρισκόμαστε σε πόλεμο» είπε σχετικά ο γάλλος υπουργός Αμυνας Ζαν Ιβ Ντριαν. «Κάποιες φορές είναι απαραίτητο να απαγορεύεις εκδηλώσεις αν υπάρχει πρόβλημα με τις συνθήκες ασφαλείας. Ολοι πρέπει να καταλάβουν τους λόγους που οδηγούν σε τέτοιους είδους περιορισμούς» πρόσθεσε.

Η κοινή γνώμη εμφανίζεται πάντως διχασμένη, τουλάχιστον στις διαδικτυακές δημοσκοπήσεις. Σε δημοσκόπηση που φιλοξενείται στην ηλεκτρονική έκδοση της συντηρητικής «Φιγκαρό», το 55% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι αντιλαμβάνεται τους λόγους για τους οποίους οι δήμοι προχώρησαν στην ακύρωση των εκδηλώσεων, ενώ το 45% δείχνει να διαφωνεί. Σε κάθε περίπτωση, η Γαλλία διανύει τον δέκατο μήνα της σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης –η τελευταία παράταση, εξάμηνη, δόθηκε τον περασμένο Ιούλιο μετά την επίθεση στη Νίκαια. Και δεν πρόκειται να βγει από αυτήν τουλάχιστον πριν από τον Ιανουάριο.