Θα είναι μια εικόνα που οι γερμανοί πολίτες έχουν να δουν από την εποχή του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου: στρατιώτες να περιπολούν και να επιχειρούν στους δρόμους και στις πλατείες των πόλεων. Οπως εξήγησε η υπουργός Αμυνας της Γερμανίας Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, τα τελευταία τρομοκρατικά χτυπήματα αναγκάζουν την κυβέρνηση του Βερολίνου, ή τουλάχιστον τον μεγαλύτερο κυβερνητικό εταίρο, να προτείνει αυτό το μέτρο, σπάζοντας ουσιαστικά ένα ταμπού που κρατούσε από το τέλος της ναζιστικής Γερμανίας. «Το Παρίσι μας άνοιξε τα μάτια» δήλωσε η γερμανίδα υπουργός. Και οι μνήμες που ξυπνάει μια τέτοια ενέργεια; «Προτιμώ τις επιφυλάξεις τώρα, από την κατηγορία μετά ότι δεν ήμασταν προετοιμασμένοι» ήταν η απάντησή της.

Η Χριστιανοδημοκράτισσα Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν προτείνει επίσης την πραγματοποίηση κοινών ασκήσεων των δυνάμεων της αστυνομίας και του στρατού στο πλαίσιο της προετοιμασίας συντονισμένων επιχειρήσεων για την αντιμετώπιση τρομοκρατικών επιθέσεων ευρείας κλίμακας. Το έδαφος είχε λειάνει την περασμένη εβδομάδα η Ανγκελα Μέρκελ δηλώνοντας ότι είχε έρθει η ώρα να κάνει η Γερμανία ασκήσεις για τρομοκρατικές επιθέσεις μεγάλης κλίμακας, σύμφωνα με το ισχύον συνταγματικό πλαίσιο, στις οποίες μπορεί να εμπλακεί και ο στρατός, υπό την καθοδήγηση των αστυνομικών Αρχών.

Αλλά γι’ αυτή την απόφαση διατυπώνονται επιφυλάξεις καθώς το γερμανικό Σύνταγμα θέτει σαφείς περιορισμούς στα επιχειρησιακά δικαιώματα του στρατού επί γερμανικού εδάφους. Από το τέλος του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου, υπενθυμίζουν οι βρετανικοί «Τάιμς», ο στρατός έχει αναπτυχθεί επί γερμανικού εδάφους μόνο για να συνδράμει στην αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών όπως είναι οι πλημμύρες. «Η αστυνομία είναι εκπαιδευμένη για τέτοιου είδους καταστάσεις και έχει την απαραίτητη εμπειρία» σημείωσε ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών και ηγετικό στέλεχος του SPD Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ.

Το Σύνταγμα της χώρας προβλέπει ότι οι γερμανικές Αρχές δεν μπορούν να ζητήσουν τη συνδρομή της Bundeswehr, δηλαδή της Ομοσπονδιακής Αμυνας όπως λέγεται ο στρατός στη Γερμανία, σε θέματα εσωτερικής ασφάλειας. Επομένως, η γερμανική κυβέρνηση θα πρέπει να ξεπεράσει και αυτό το εμπόδιο, πέρα από τις ενστάσεις που διατυπώνονται από το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (εκτός από τον Σταϊνμάγερ, έντονα αντέδρασε και ο Μπόρις Πιστόριους, Σοσιαλδημοκράτης υπουργός Εσωτερικών του κρατιδίου Νίντερσαξεν, ενώ ο επίσης Σοσιαλδημοκράτης δήμαρχος του Αμβούργου Ολαφ Σολτς δήλωσε ότι η πρόταση της υπουργού Αμυνας δείχνει ασέβεια προς την αστυνομία), τους Πράσινους (η Ιρένε Μίχαλιτς, εκπρόσωπος των Πρασίνων για θέματα εσωτερικής πολιτικής σημείωσε πως «η αντιμετώπιση επιθέσεων αμόκ και τρομοκρατικών επιθέσεων είναι κλασικές υποθέσεις αρμοδιότητας της αστυνομίας») και το κόμμα Η Αριστερά («η υπουργός Αμυνας θα πρέπει να σταματήσει να υπονομεύει τις συνταγματικές αρχές», ήταν το σχόλιο της κοινοβουλευτικής εκπροσώπου του κόμματος Ούλα Γέλπκε).

Οι επιθέσεις. Σε κάθε περίπτωση, η πρόταση καταδεικνύει πόσο βαθιά ανησυχεί το Βερολίνο μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις που σημειώθηκαν τον περασμένο μήνα επί γερμανικού εδάφους όταν ένας 17χρονος αφγανός πρόσφυγας τραυμάτισε πέντε άτομα με τσεκούρι σε τρένο κοντά στο Βίτσμπουργκ. Εξι ημέρες αργότερα ένας γερμανοϊρανός έφηβος με προβλήματα ψυχικής διαταραχής σκότωσε εννέα άτομα στο Μόναχο πριν αυτοκτονήσει. Μια τρίτη επίθεση σημειώθηκε από σύρο πρόσφυγα ο οποίος ανατινάχτηκε τραυματίζοντας δεκαπέντε άτομα έξω από χώρο συναυλίας στην πόλη Ανσμπαχ. Οπως αποκαλύφθηκε στη συνέχεια, και οι τρεις δράστες συνδέονταν ιδεολογικά με την οργάνωση Ισλαμικό Κράτος.

«Δεν ζούμε στη Δημοκρατία της Βαϊμάρης» δήλωσε ο Γιόαχιμ Χέρμαν, ο Χριστιανοδημοκράτης υπουργός Εσωτερικών του κρατιδίου της Βαυαρίας, συντασσόμενος με την υπουργό Αμυνας της ομοσπονδιακής κυβέρνησης. «Εχουμε απολύτως σταθερή δημοκρατία. Θα ήταν εντελώς ακατανόητο να ζήσουμε μια κατάσταση όπως αυτές που έζησαν οι Βρυξέλλες, η Φρανκφούρτη, η Στουτγάρδη ή το Μόναχο και να μην μπορούμε να αναπτύξουμε τις καλά εκπαιδευμένες δυνάμεις του στρατού». Ενστάσεις πάντως διατυπώνονται και από την αστυνομία, οι συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι της οποίας δεν βλέπουν λόγο για την ανάμειξη της Bundeswehr.

Αυτό που μένει να φανεί είναι αν θα σπάσει εκείνο το παλιό ταμπού ή αν θα δικαιωθεί ο τίτλος του σχετικού ρεπορτάζ της «Φρανκφούρτερ Αλγκεμάινε Τσάιτουνγκ»: «False alarm» – «Λάθος συναγερμός».