Οσο περισσότερα χρόνια καπνίζουμε τόσο αυξάνεται ο κίνδυνος για την υγεία μας, σύμφωνα με τον καθηγητή Κοινωνικής Ιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών Γιάννη Τούντα. Από την άλλη πλευρά, όμως, 24 μόλις ώρες μετά τη διακοπή του καπνίσματος η όσφρηση και η γεύση βελτιώνονται, 72 ώρες μετά η αναπνοή γίνεται πιο εύκολη, δύο μήνες μετά αυξάνεται η κυκλοφορία του αίματος σε όλο το σώμα και διευκολύνεται το βάδισμα και 3-9 μήνες μετά ισχυροποιείται πάλι το ανοσοποιητικό σύστημα.

Πέντε χρόνια μετά, ο κίνδυνος για εγκεφαλικό επεισόδιο επανέρχεται στα επίπεδα ατόμου που δεν κάπνισε ποτέ. Υστερα από δέκα χρόνια, ο κίνδυνος εμφράγματος γίνεται ίδιος με εκείνον στους μη καπνιστές, ενώ τα προκαρκινικά κύτταρα που δημιουργούνται από το κάπνισμα αντικαθίστανται από φυσιολογικά.