Μια 26χρονη πρόσφυγας από τη Συρία είναι η νέα «βασίλισσα του κρασιού» στην πόλη Τριρ της Γερμανίας. Είναι η πρώτη πρόσφυγας που κερδίζει τον τίτλο και θα έχει την τιμή να εκπροσωπεί την οινοπαραγωγό περιοχή για τον επόμενο χρόνο, σε διάφορα φεστιβάλ και εκδηλώσεις.

Η 26χρονη φοιτήτρια έφυγε από την Συρία πριν από τρία χρόνια. Παρακολούθησε σεμινάριο παραγωγής τοπικών κρασιών και η αγαπημένη της ποικιλία είναι ένα γλυκό Ρίσλινγκ.

Η γνώση των κρασιών και η εμπειρία στην παραγωγή τους είναι προαπαιτούμενο για όλες τις υποψήφιες. Οι «βασίλισσες του κρασιού» αποτελούν παράδοση στη Γερμανία από το 1930. Εκλέγονται στα τέλη του καλοκαιριού σε 13 περιοχές της Γερμανίας, με μία ανάμεσά τους να στέφεται «βασίλισσα του κρασιού» για όλη την Γερμανία, το Σεπτέμβρη. Οι πρώτες «βασίλισσες του κρασιού» έπρεπε να κατάγονται από οικογένειες που παρήγαγαν κρασί και να ανταποκρίνονται στο πρότυπο της υπάκουης και όμορφης κατά τα Γερμανικά πρότυπα κοπέλας, που φορούσε την παραδοσιακή φορεσιά ντιρντλ. Αυτά τα πρότυπα έχουν αλλάξει κατά πολύ με την πάροδο του χρόνου, οι κοπέλες πάντως πρέπει ακόμα να μπορούν να εκπροσωπήσουν επάξια τις περιοχές και τα τοπικά κρασιά.

Η καινούρια «βασίλισσα του κρασιού» της Τριρ πιστεύει ότι η νίκη της είναι ελπιδοφόρα για την κοινωνική ενσωμάτωση των Σύριων προσφύγων στη Γερμανία. «Θέλω να δείξω ότι η Γερμανία είναι μια χώρα που σε καλωσορίζει και ότι οι Γερμανοί είναι πολύ φιλόξενοι και εργάζονται για να ενσωματώσουν τους πρόσφυγες γρήγορα και επιτυχημένα»,δήλωσε η ίδια στη Deutsche Welle.

Σύμφωνα με την ίδια, όσοι συμπατριώτες της την συναντούν φαίνονται να είναι πολύ χαρούμενοι για τη νίκη της.