Διαφορετική μεταχείριση προβλέπει ο νόμος για όσους δανειολήπτες ανήκουν σε ευπαθείς κοινωνικά ομάδες, δηλαδή είτε έχουν κάποιο σημαντικό πρόβλημα υγείας ή ακόμα βρίσκονται σε συνθήκες οικονομικής ανέχειας.

Σε αυτές τις περιπτώσεις οι δανειολήπτες θα πρέπει να γνωρίζουν ότι ο νέος Κώδικας Δεοντολογίας προβλέπει ότι οι τράπεζες οφείλουν να υιοθετήσουν πολιτικές χειρισμού δανειοληπτών με ειδικά προβλήματα υγείας, όπως είναι προβλήματα όρασης, ακοής, βαριάς ή μακροχρόνιας ασθένειας, ακόμα και με νοητικά προβλήματα τα οποία  αιτιολογούν εναλλακτικούς τρόπους επικοινωνίας. Ετσι, εφόσον η τράπεζα λάβει από τον δανειολήπτη τη σχετική ενημέρωση για το πρόβλημα που υπάρχει, είναι υποχρεωμένη να προσαρμόζει ανάλογα τον τρόπο επικοινωνίας μαζί του.

Πιο συγκεκριμένα, στην περίπτωση που ο δανειολήπτης έχει κριθεί ως «συνεργάσιμος»  και για τον οποίο τεκμηριώνεται ιδιαίτερη οικονομική δυσχέρεια – είτε γιατί το εισόδημά του είναι μικρότερο από το ελάχιστο επίπεδο των «ευλόγων δαπανών διαβίωσης» είτε γιατί δεν έχει ρευστοποιήσιμα περιουσιακά στοιχεία δικά του, της συζύγου ή των τέκνων του, εκτός από την πρώτη του κατοικία και εφόσον η αντικειμενική της αξία δεν ξεπερνά τα 140.000 ευρώ -, τότε η τράπεζα θα πρέπει να προτείνει για τη διευθέτηση της οφειλής κάποια μακροχρόνια ρύθμιση ή ακόμα και κάποια πρόταση οριστικής διευθέτησης.

Στις μακροχρόνιες ρυθμίσεις, για το χρονοδιάγραμμα και το ύψος των καταβλητέων δόσεων θα λαμβάνονται υπόψη όλοι οι προφανείς παράγοντες που μπορεί ευλόγως να επηρεάσουν την ικανότητα αποπληρωμής του δανειολήπτη (όπως είναι για παράδειγμα το υψηλό ποσοστό αναπηρίας του).

Ωστόσο, συνεκτιμώντας τα ειδικά χαρακτηριστικά κάθε δανειολήπτη και ιδίως αν παράλληλα με την οικονομική δυσχέρεια συντρέχουν προβλήματα υγείας, τότε δεν αποκλείεται και οριστική λύση διευθέτησης.

Στην περίπτωση αυτή, εάν η πρόταση αφορά εκποίηση της κατοικίας τού δανειολήπτη με εκτιμώμενη, από πιστοποιημένο εκτιμητή τιμή ρευστοποίησης μικρότερη της οφειλής, η λύση προβλέπει διευκόλυνση αποπληρωμής της εναπομένουσας οφειλής λαμβάνοντας υπόψη τις εύλογες δαπάνες διαβίωσής του.