Η πολιτική ελίτ της Ευρώπης μάλλον δεν έχει λάβει ακόμη το μήνυμα που έστειλε το Brexit. Εξι εβδομάδες μετά την απόφαση των Βρετανών να γυρίσουν την πλάτη στην άρχουσα τάξη επιλέγοντας να εγκαταλείψουν την Ευρωπαϊκή Ενωση, το κατεστημένο της Γηραιάς Ηπείρου εξακολουθεί να συμπεριφέρεται σαν να μην συμβαίνει τίποτε.

Η «περιστρεφόμενη πόρτα» από την οποία περνούν πρώην πολιτικοί κατευθυνόμενοι προς τον χρηματοπιστωτικό κλάδο έχει αρχίσει ξανά να γυρίζει. Ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο εντάχθηκε στις τάξεις της Goldman Sachs, ενώ ο πρώην κεντρικός τραπεζίτης της Αγγλίας Μέρβιν Κινγκ πήγε στη Citigroup. Την ίδια στιγμή, ο πρόσφατα αποχωρήσας πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον δέχεται κριτική επειδή έχει προτείνει για βράβευση και τίτλους ευγενείας διάφορους συνεργάτες, περιλαμβανομένης και της στυλίστριας της γυναίκας του.

Και δεν είναι μόνο αυτό. Το πρώην στέλεχος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και πρώην υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Εργασίας της Γερμανίας, ο Γεργκ Ασμουσεν, προσλαμβάνεται τον επόμενο μήνα στη Lazard. Ο Χοσέ Βίναλς, υψηλόβαθμο στέλεχος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και πρώην υποδιοικητής της Τράπεζας της Ισπανίας, ετοιμάζεται να γίνει πρόεδρος της τράπεζας Standard Chartered. Ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας Τόνι Μπλερ είναι σύμβουλος της JPMorgan Chase. Ο προκάτοχός του Τζον Μέιτζορ είναι σύμβουλος της Credit Suisse Group και ο διάδοχος του Μπλερ, ο Γκόρντον Μπράουν, σήμερα εργάζεται για την Pacific Investment Management.

Η εικόνα αυτή που παρουσιάζει προς τα έξω η ευρωπαϊκή ελίτ μπορεί να αυξήσει ακόμη περισσότερο όχι μόνο τις αντιδράσεις όσων υποστήριξαν το Brexit, αλλά και λαών σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης που νιώθουν ότι έχουν μείνει έξω από τα κέντρα πλούτου και εξουσίας σε μια εποχή όπου κυριαρχούν η παγκοσμιοποίηση και η κρίση.

Ο τελευταίος γύρος πολιτικών που εντάσσονται στις τάξεις τραπεζών κάνει πολλούς να αναρωτιούνται τι συμβαίνει. Ο Μέρβιν Κινγκ, που κάποτε χαρακτήριζε τους τραπεζίτες ως «ανίκανους και άπληστους», έχει αναλάβει καθήκοντα υψηλόβαθμου συμβούλου στη Citigroup, όπως έγραψαν πριν από λίγες ημέρες οι «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς». Ο ρόλος συμβούλου που ανέλαβε ο Μπαρόζο στην Goldman Sachs προκάλεσε την αντίδραση του προέδρου της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος αποκάλεσε την κίνηση αυτή ως «απαράδεκτη ηθικά». Ο πρόεδρος της Γαλλίας, άλλωστε, γνωρίζει καλά το πώς είναι να δέχεται επικρίσεις η ελίτ. Μία μόλις εβδομάδα πριν από τις δηλώσεις του για την Goldman Sachs, το σατιρικό περιοδικό «Canard Enchaine» είχε αποκαλύψει ότι ο κομμωτής του λαμβάνει κάθε μήνα μισθό 9.895 ευρώ. Πρόκειται για ποσό υψηλότερο από τον μισθό βουλευτή του Ευρωκοινοβουλίου.

© Bloomberg News