Ανθρακας ο θησαυρός για τα δημόσια έσοδα. Σημαντικές επιβαρύνσεις για τους καταναλωτές και μείωση της κατανάλωσης με σοβαρές επιπτώσεις για τις επιχειρήσεις ήταν το αποτέλεσμα των αυξήσεων του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης Οινοπνευματωδών Ποτών (ΕΦΚΟΠ) το 2015 και τα προηγούμενα χρόνια, καθώς ισοπέδωσαν την αγορά και δημιούργησαν ευνοϊκό περιβάλλον για την ανάπτυξη του λαθρεμπορίου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, στα εισπραχθέντα από τον ΕΦΚΟΠ δημόσια έσοδα σημειώθηκε νέα μείωση 3,5% το 2015 σε σύγκριση με το 2014, υποχωρώντας για δεύτερη συνεχή χρονιά κάτω από τα επίπεδα του 2009 όταν ακόμα αυτός ο φόρος ήταν χαμηλότερος κατά 46%.

Η σταθερά πτωτική πορεία των εσόδων ήταν όπως λένε παράγοντες της αγοράς συνέπεια της υψηλής φορολόγησης, ειδικά στα αλκοολούχα που ως κατηγορία υπέστησαν συνολική επιβάρυνση 125% στις αρχές της κρίσης και ακόμη δεν έχουν συνέλθει από το σοκ της υπερφορολόγησης.

Συγκεκριμένα, τα έσοδα από τον ΕΦΚΟΠ διαμορφώθηκαν σε 272 εκατ. ευρώ το 2015 έναντι 282 το 2014, συνεχίζοντας την καθοδική τους πορεία καθώς το 2013 ήταν στα 290 εκατ. ευρώ και το 2012 στα 296 εκατ. ευρώ, ενώ το 2009 με σημαντικά χαμηλότερους φόρους ήταν στα 289 εκατ. ευρώ.

Η Ελλάδα έχει το «προνόμιο» να επιβάλλει τον υψηλότερο Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στα αλκοολούχα σε σχέση με το μέσο κατά κεφαλήν εισόδημα στην Ευρώπη των 28 και κατέχει την έκτη θέση στο σύνολο των κρατών-μελών της ΕΕ σε απόλυτες τιμές.

ΦΟΡΟΙ ΤΟ 64%. Ούτε λίγο ούτε πολύ, 64% της τελικής τιμής του νόμιμου αλκοολούχου ποτού στην Ελλάδα αντιπροσωπεύει ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης και ο ΦΠΑ.

Δηλαδή, όταν αγοράζουμε ένα ελληνικό απόσταγμα έναντι 16 ευρώ τη φιάλη, πάνω από 10 ευρώ πάνε στο κράτος και από τα εναπομείναντα 5 ευρώ πρέπει να πληρωθεί όλη η αλυσίδα παραγωγής και διακίνησης, να προκύψει κέρδος και για τον παραγωγό.

Γι’ αυτό ο κλάδος έχει συρρικνωθεί καθώς χάθηκαν πάνω από 27.000 άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας την περίοδο 2009-2014.

Κύκλοι της αγοράς τονίζουν με κάθε ευκαιρία ότι η Πολιτεία οφείλει να λάβει τα απαραίτητα μέτρα για ριζική αναδιάρθρωση του κλάδου, που έχει εξελιχθεί σε τροφοδότη της παραοικονομίας, δίνοντας ώθηση στον τουρισμό και στη βιομηχανία φιλοξενίας και ψυχαγωγίας. Η μείωση των εσόδων, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, οφείλεται όχι μόνο στην πτώση της ζήτησης αλλά και στη στροφή των καταναλωτών σε παράνομα χύμα αφορολόγητα προϊόντα, ως αποτέλεσμα της κρίσης, της μείωσης του διαθέσιμου εισοδήματος και της υπερφορολόγησης.

Το λαθρεμπόριο αλκοολούχων, ειδικά των χύμα αποσταγμάτων τσίπουρου και τσικουδιάς, καλά κρατεί, δεδομένου ότι με βάση εκτιμήσεις της αγοράς 84% της συνολικής αγοράς τσίπουρου αφορά μη τυποποιημένα προϊόντα, ενώ το 2014 εκτιμάται πως διακινήθηκαν λαθραία 8,2 εκατ. φιάλες ποτού. Ετσι, τα διαφυγόντα έσοδα από τον ΕΦΚΟΠ και τον ΦΠΑ ανέρχονται σε 130 εκατ. ευρώ ετησίως. Σε αυτά πρέπει να προστεθούν και τα 24 εκατ. λίτρα χύμα τσίπουρου των «διημέρων» που διέφυγαν τη φορολόγηση προκαλώντας απώλειες της τάξης των 300 εκατ. ευρώ τον χρόνο.