Η αμερικανική κυβέρνηση μπορεί να κάνει πολλά για τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι ΗΠΑ. Τα προβλήματα αυτά κράτησαν πάνω από μία δεκαετία και προκάλεσαν μεταξύ άλλων άνοδο του λαϊκισμού.

Η καλύτερη λύση είναι να υπάρξει προφανώς μεγαλύτερη ανάπτυξη. Ο στόχος αυτός μπορεί να επιτευχθεί με τρεις τρόπους. Πρώτον, η κυβέρνηση μπορεί να προχωρήσει σε μεγάλα έργα υποδομής κατασκευάζοντας, επιδιορθώνοντας ή επεκτείνοντας δρόμους, γέφυρες και άλλα παρόμοια έργα. Δεύτερον, οι ΗΠΑ μπορούν να καταργήσουν τις εργοδοτικές εισφορές κοινωνικής ασφάλισης για την επόμενη δεκαετία. Αυτό θα έκανε περισσότερες εταιρείες να θέλουν να προσλαμβάνουν εργαζομένους. Τρίτον, η κυβέρνηση των ΗΠΑ θα μπορούσε να δίνει κάθε χρονιά και για τα επόμενα δέκα χρόνια από 10.000 δολάρια σε καθένα νοικοκυριό. Η αύξηση των δαπανών που θα καταγραφεί θα οδηγήσει και πάλι σε νέες θέσεις εργασίας.

Ολα αυτά τα μέτρα απαιτούν πολλά χρήματα, τα οποία η κυβέρνηση θα πρέπει να τα δανειστεί εκδίδοντας νέα ομόλογα. Τώρα είναι καλή στιγμή για να κάνει κάτι τέτοιο αφού τα επιτόκια βρίσκονται κάτω από το 1% και οι επενδυτές αναζητούν ασφαλές καταφύγιο στο χρέος των ΗΠΑ.

Το ρίσκο από την εφαρμογή των τριών αυτών λύσεων είναι μεγάλο, αλλά πιστεύω ότι αξίζει τον κόπο. Η επιπλέον ανάπτυξη θα επιτρέψει σε περισσότερους ανθρώπους να ζήσουν πιο χαρούμενες ζωές. Η μεγαλύτερη ευημερία θα μειώσει επίσης σημαντικά τις κοινωνικές εντάσεις. Η αμερικανική κοινωνία είναι υπερβολικά διχασμένη. Η κυβέρνηση μπορεί και πρέπει να κάνει ό,τι μπορεί για να ενώσει ξανά τον λαό.

Ο Ναραγιάνα Κοχερλακότα είναι αρθρογράφος του Bloomberg και καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Ρότσεστερ. Εχει διατελέσει πρόεδρος της Federal Reserve Bank της Μινεάπολης.

© Bloomberg News