«Μα να πληρώσουν είσοδο οι παππούδες για να μπουν στο χωριό τους να δουν το σπίτι τους; Εδώ γεννήθηκαν και μεγάλωσαν, δεν μπορούμε να τους ζητήσουμε εισιτήριο, είναι ύβρις». Αυτή την απάντηση δίνει ο Φώτης Βαλλάτος, συνδιοργανωτής του Φεστιβάλ Saristra στην εύλογη απορία: «Πώς μπορείτε να αντεπεξέλθετε οικονομικά σε αυτή τη μουσική γιορτή με τα πιο σπουδαία ονόματα της ελληνικής μουσικής σκηνής όταν δεν έχετε εισιτήριο;». Στη σκηνή που στήνεται για τέταρτη χρονιά (το φεστιβάλ πραγματοποιείται από το 2012 με μια διακοπή πέρυσι λόγω capital controls) ανεβαίνουν τις βραδινές και μεταμεσονύκτιες ώρες οι Γιάννης Αγγελάκας, Mόνικα, Παύλος Παυλίδης & Β-Movies, Planet of Zeus, She Past Away, Mechanimal, Victory Collapse, Bazooka, Tendts, Selofan, Gioumourtzina, Lumiere, Ice-Eyes, ενώ το μεσημέρι του Σαββάτου και της Κυριακής το γλέντι μεταφέρεται στις παραλίες.

Η πρωτοβουλία ξεκίνησε το 2012 για να αναβιώσει ένας ερημωμένος τόπος του νησιού. «Το χωριό Βλαχάτα που μετά τον σεισμό του 1953 ερήμωσε, ήταν για εμάς που περνούσαμε τα καλοκαίρια μας στη Σάμη κάτι σαν λούνα παρκ. Υπάρχει ιδανικότερος τόπος για να παίξει ένα παιδί από ένα ερειπωμένο χωριό, όταν μάλιστα έχει τις τρομακτικές διηγήσεις της γιαγιάς και του παππού; Για φαντάσματα, για πηγάδια που μέσα κρύβονται γίδες με χρυσά δόντια και για ό,τι άλλο πρόσθετε η φαντασία μας;». Μεγαλώνοντας μπορεί να υποχώρησαν οι ιστορίες με τα ξωτικά και τα περίεργα πλάσματα, αλλά η βόλτα στα ερειπωμένα σοκάκια, στα σπίτια και στην πλατεία στα Βλαχάτα διατηρούσε τη μαγεία της. «Κάτι έπρεπε να κάνουμε για να δώσουμε, έστω και για λίγες ημέρες, ζωή σε αυτό το χωριό-φάντασμα που βεβαίως για μας παρέμενε ζωντανό! Ηταν το μυστικό μας και όποιος φίλος ερχόταν για διακοπές εδώ, το πρώτο πράγμα που κάναμε ήταν να τον πάμε βόλτα στο χωριό και να του αποκαλύψουμε το μυστικό μας».

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΙΣΟΔΟΣ. Ετσι γεννήθηκε το Φεστιβάλ Saristra, που πήρε το όνομά του από την πλατεία του χωριού και τώρα αποτελεί σημείο αναφοράς στον φεστιβαλικό τουρισμό. Αυτή η μουσική γιορτή που πλαισιώνεται από δεκάδες εκδηλώσεις –διαλέξεις, εκθέσεις κ.ά. –δίνει παλμό στην περιοχή με τη συμβολή 13 συγκροτημάτων και 10 Djs, αλλά κυρίως με την ενέργεια όσων συμβάλλουν στο να πραγματοποιηθεί το φεστιβάλ. Εισιτήριο δεν υπάρχει, αλλά όλα κινούνται σε επαγγελματικό επίπεδο όπως λέει Φώτης Βαλλάτος. «Εκτός από το ηθικό μέρος, δεν μπορούμε να περιφράξουμε μια περιοχή την οποία μας έχει παραχωρήσει το Δημόσιο χωρίς ενοίκιο. Τα έξοδα είναι πολλά γιατί όλοι οι καλλιτέχνες πληρώνονται και βεβαίως φροντίζουμε να κάνουμε το καλύτερο σε ό,τι αφορά την ηχητική εγκατάσταση. Προσπαθούμε να καλύψουμε τα έξοδα μέσα από χορηγίες, ενώ στηριζόμαστε και στον εθελοντισμό. Φέτος όμως πρώτη φορά θα βάλουμε ένα πιθάρι όπου ο καθένας θα μπορεί να προσφέρει ό,τι μπορεί, έτσι ώστε να καλύψουμε έστω και μέρος τον εξόδων και να αρχίσουμε να προγραμματίζουμε την επόμενη χρονιά!».