Πάνω από δεκαεπτά μουσικοί από δέκα και πλέον χώρες συναντιούνται στη Σάμο, στην έβδομη διοργάνωση του SamosYoungArtistsFestival, που οργανώνεται από τo Ιδρυμα Schwarz. Με κοινό εργαλείο τους την παγκόσμια γλώσσα της μουσικής, οι ανερχόμενοι καλλιτέχνες από ευρωπαϊκές χώρες και μη έχουν στόχο να μυήσουν το κοινό στις διαφορετικές κουλτούρες που πρεσβεύουν. Καλλιτεχνικός διευθυντής του μουσικού προγράμματος είναι και φέτος οΝτανιέλ Νόντελ, το πρώτο βιολί της Συμφωνικής Ορχήστρας του Βαυαρικού Ραδιοτηλεοπτικού Σταθμού.

Το φεστιβάλ ξεκινά στις 7/8 με τη συναυλία «Family Clash» και τους: Alexej Gerassimez (τύμπανα), Nicolai Gerassimez (πιάνο) και Wassily Gerassimez (βιολοντσέλο), ενώ η δεύτερη μέρα (8/8) είναι αφιερωμένη στη μνήμη της διεθνώς καταξιωμένης μεσοφώνου Στέλλας Ντουφεξή που πέθανε πέρυσι σε ηλικία 47 ετών. Η Ευμορφία Μεταξάκη (σοπράνο) και η Ζωή Ζενιώδη (πιάνο) δίνουν ρεσιτάλ τραγουδιού με τίτλο «Journey to eternity».

Οι Φιονά Μονμπέτ (βιολί), Ντιέγκο Ιμπέρ (κοντραμπάσο), Αντριάν Μουανάρ (κιθάρα) και Πιερ Κισάκ (ακορντεόν) έρχονται από τη Γαλλία κα υπόσχονται μια βραδιά με ρυθμούς σουίνγκ (9/8) με τη συναυλία «Smile». Μουσική δωματίου ή «Chamber music» θα ακούσουμε στις 10/8 με τους Μάρτιν Κλετ (πιάνο), Γιόζεφ Σπάσεκ (βιολί) και Ντορουκάν Ντορούκ (βιολοντσέλο), ενώ στις 11/8 θα ακούσουμε μουσική αμερικανών συνθετών για κλαρινέτο και πιάνο με τους Γερμανούς Σεμπάστιαν Μαντς (κλαρινέτο) και –ξανά –Μάρτιν Κλετ (πιάνο). Στις 12/8 σειρά έχει η βραδιά πιάνου με τον Αλεξάντερ Ούλμαν. Η λήξη του φεστιβάλ (13/8) έχει τίτλο «Worldmusic» και σ’ αυτήν συμμετέχουν οι Γκάι Μίντους (πιάνο), Γινόν Μουαλέμ (κρουστά), Ντέρια Τουρκάν (πολίτικη λύρα) και Ευγένιος Βούλγαρης (τοξωτός ταμπουράς).

INFO

Samos Young Artists Festival. 7-13 Αυγούστου στις 20.30 Εισιτήριο: 5 ευρώ, ελεύθερη είσοδος σε φοιτητές, παιδιά και ανέργους. Αρχαίο Θέατρο Πυθαγορείου, Σάμος, www.schwarzfoundation.com