Ο Αριστοκλής, ο γιος της Περικτιόνης, περνάει τις τελευταίες στιγμές της ζωής του. Και πριν η Ατροπος κόψει το νήμα εκείνος θυμάται με κάθε λεπτομέρεια όσα βίωσε, μας επιτρέπει να ακολουθήσουμε βήμα προς βήμα την προσωπική του διαδρομή, να γνωρίσουμε τις προσωπικότητες που τον στιγμάτισαν, αλλά και να περπατήσουμε μαζί του στους δρόμους της αρχαίας Αθήνας και να ζήσουμε την καθημερινότητά του.

Κι ίσως για τους περισσότερους όλα τούτα να μοιάζουν κάπως αδιάφορα καθώς θα υποθέτουν ότι το μυθιστόρημα «Η ομορφιά και το ουράνιο φυτό» είναι ένα ακόμη με φόντο την αρχαιότητα. Ομως το βιβλίο του Αντώνη Πλατανιά, ο οποίος έκανε την πρώτη του λογοτεχνική εμφάνιση πριν από δυο δεκαετίες, δεν έχει ως ήρωά του έναν τυχαίο αθηναίο πολίτη, αλλά τον Πλάτωνα, του οποίου το πραγματικό όνομα ήταν Αριστοκλής.

Συνδυάζοντας τις αρχαίες πηγές με τη φαντασία για τις όποιες λεπτομέρειες, μας αποκαλύπτει ότι ο διασημότερος μαθητής του Σωκράτη λογιζόταν γιος του Απόλλωνα, ότι ήταν καρπός βιασμού της μητέρας του από τον πατέρα του, τον οποίο αναγκάστηκε να παντρευτεί. Ακόμη, τις εμπειρίες του ως αθλητή και τα ταξίδια του για τους αγώνες, τις θύμησές του από τον Σωκράτη μεταξύ πολλών άλλων. Στιγμιότυπα ενός βίου διάσημου που αποκαλύπτονται σε πρώτο πρόσωπο και επιτρέπουν ακόμη και μέσα από την κλειδαρότρυπα να ενδυθούν τον χαρακτήρα της εξομολόγησης και σε κάθε περίπτωση να προσελκύσουν την περιέργεια.

Αντώνης Πλατανιάς

«Η ομορφιά και το ουράνιο φυτό»

Σελ. 640

Τιμή: 16,50