Το αποστακτήριο του Ούζου Πλωμαρίου Ισιδώρου Αρβανίτου βρίσκεται σε έναν υπέροχο ελαιώνα στο γραφικό Πλωμάρι, τον τόπο όπου δημιουργήθηκε το Ούζο Πλωμαρίου, το 1894, από τον Ισίδωρο Αρβανίτη και συνεχίζει να παράγεται εδώ και πάνω από 120 χρόνια.Πρόσφατα το αποστακτήριο άνοιξε τις πύλες του για πρώτη φορά στο ευρύ κοινό, προσκαλώντας τους λάτρεις του παραδοσιακού μας αποστάγματος να επισκεφθούν τις εγκαταστάσεις του και να ζήσουν από κοντά μια μοναδική εμπειρία για όλες τις αισθήσεις.

Στο πλαίσιο της ξενάγησης σε αυτό το μοναδικό μουσείο, ο επισκέπτης μπορεί να ακούσει την ιστορία του εθνικού μας ποτού, να ανακαλύψει γιατί το Πλωμάρι είναι η πατρίδα του ούζου και φυσικά να ακολουθήσει τα χνάρια της ιστορίας του στην προσπάθεια αναζήτησης των ιδανικών υλικών για την τέλεια συνταγή.

Τα στάδια παραγωγής του είναι μια πραγματική ιεροτελεστία απόσταξης που λαμβάνει χώρα σε 18 μικρούς χειροποίητους χάλκινους άμβυκες, παράγοντας με τον ίδιο παραδοσιακό τρόπο και την ίδια αναλλοίωτη στον χρόνο συνταγή το Ούζο Πλωμαρίου από απόσταξη 100%. Μπροστά στον επισκέπτη τελείται ακόμη και η διαδικασία εμφιάλωσης και συσκευασίας, που γίνεται με τον πλέον σύγχρονο εξοπλισμό και τη μεγαλύτερη δυνατή αυτοματοποίηση, διασφαλίζοντας πάντοτε την υψηλή ποιότητα του τελικού προϊόντος.

Η ξενάγηση είναι αμφίδρομη, καθώς μπορείτε να αγγίξετε με τα χέρια τις πρώτες ύλες από τη γη της Λέσβου (όπως το γλυκάνισο από το Λισβόρι, που θεωρείται το καλύτερο στον κόσμο), να περιηγηθείτε σε μια σημαντική συλλογή μουσειακών αντικειμένων και να νιώσετε σαν να ταξιδεύετε πίσω στον χρόνο.

Επίσης, να δοκιμάσετε τη χαρακτηριστική γεύση και να μυρίσετε το ιδιαίτερο άρωμα του Ούζου Πλωμαρίου, το οποίο είναι το αποτέλεσμα της μοναδικής συνταγής που κληροδότησε ο Ισίδωρος Αρβανίτης και περιέχει την ιδανική αναλογία συστατικών: μαλακό νερό από τις πηγές του ποταμού Σεδούντα, που δίνει χαρακτήρα στο ούζο, και τα καλύτερα ποιοτικά συστατικά από όλη την Ελλάδα, όπως μάραθο από την Εύβοια, μαστιχέλαιο, αλάτι από τις αλυκές της Καλλονής Λέσβου και φυσικά γλυκάνισο.

Μια ξεχωριστή εμπειρία για όλες τις αισθήσεις σάς περιμένει στον Κόσμο του Ούζου. Ζήστε την.

Ωρες λειτουργίας: Τρίτη – Σάββατο 10.00-15.00, Κυριακή 09.00-14.00. Εναρξη ξενάγησης κάθε ώρα. Είσοδος: 2 ευρώ. Ξεναγήσεις άνω των 20 ατόμων κατόπιν συνεννόησης.