Αν η Ελλάδα παραμένει, για πολλούς, η πιο όμορφη χώρα για καλοκαιρινές αποδράσεις, το ενδεχόμενο του κινηματογραφικού τουρισμού γίνεται ολοένα και πιο ελκυστικό. Οι διοργανώσεις αυτές, τοποθετημένες κυριολεκτικά στα ομορφότερα σημεία της χώρας (δηλαδή στις παραλίες της), κερδίζουν ολοένα έδαφος ενώ το κοινό –σινεφιλικό ή μη –δείχνει να ανταποκρίνεται.

Δείτε για παράδειγμα τι συμβαίνει στην Κεφαλονιά: μια πρωτοβουλία από τον σκηνοθέτη Βασίλη Κεκάτο που στηρίχθηκε από τον Δήμο Κεφαλονιάς, τo SeaNema Open Air Film Festival, από τις 8 έως και τις 11 Αυγούστου 2016, μετατρέπει ειδυλλιακές παραλίες και άλλα παραθαλάσσια σημεία της Κεφαλονιάς σε μαγευτικούς υπαίθριους κινηματογράφους, που θα φιλοξενήσουν διεθνώς αναγνωρισμένες ταινίες μικρού και μεγάλου μήκους, πάντα με ελεύθερη είσοδο για το κοινό. Ανάμεσα σε αυτές, το «Παρίσι, Τέξας» του Βιμ Βέντερς, η ξεκαρδιστική και άκρως ανατρεπτική «Ολοκαίνουργια Καινή Διαθήκη» του Ζακό βαν Ντορμέλ, το «Suntan» του Αργύρη Παπαδημητρόπουλου, αλλά και μια εξαίσια επιλογή ταινιών μικρού μήκους και ντοκιμαντέρ. «Στόχος μας», λένε οι διοργανωτές, «είναι να συνεχίσουμε να ανακαλύπτουμε και να δημιουργούμε κινηματογραφικές γωνιές σε όλο και περισσότερες παραλίες και ακτές του νησιού, έτσι ώστε στο μέλλον, κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ, ολόκληρη η Κεφαλονιά να μεταμορφώνεται σε ένα απέραντο θερινό σινεμά». Φέτος θα είμαστε εκεί για να το παρακολουθήσουμε από κοντά.

Την ίδια στιγμή, με τη συνεργασία του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους, συνεχίζεται για τρίτη χρονιά η αναβίωση του κινητού κινηματογράφου στις πλατείες χωριών του Νομού Ηλείας –ένα θέμα που είχε απασχολήσει τον διευθυντή του, Δημήτρη Σπύρου, και κινηματογραφικά, στην ταινία του «Ονειρο σε άσπρο φόντο». Φέτος στο πρόγραμμα «Σινεμά στις πλατείες» προστέθηκαν και οι παραλίες, αφού αρκετοί φορείς προτιμούν να προβάλλουν τις ταινίες στις παραλιακές παραθεριστικές περιοχές με φόντο τη θάλασσα του Ιονίου. Οι προβολές όλων των ταινιών γίνονται και εδώ με ελεύθερη είσοδο για το κοινό, ενώ οι ταινίες προσφέρονται δωρεάν από την Ταινιοθήκη του Νεανικού Πλάνου, τη δε τεχνική υποστήριξη (συστήματα εικόνας και ήχου) παρέχει επίσης δωρεάν το Φεστιβάλ Κινηματογράφου. Εκεί, θα προβληθεί –μεταξύ άλλων –και ο «Ψύλλος», η ταινία που ο Δημήτρης Σπύρου έγραψε και σκηνοθέτησε το 1990 και αφηγείται την προσπάθεια ενός μικρού παιδιού να στήσει μια σχολική εφημερίδα σε κάποιο ορεινό χωριό της Ολυμπίας. Το απροσδόκητο ενδιαφέρον της πρωτεύουσας θα μεταστρέψει την πεποίθηση όλων για την αξία της φυλλάδας, όμως ο μαθητής θα παραμείνει πιστός στους στόχους και τις επιθυμίες του. Σημειώστε πως η ταινία γνώρισε μια σημαντική πορεία σε φεστιβάλ του εξωτερικού, επιστρέφοντας στην Ελλάδα κυριολεκτικά φορτωμένη με διακρίσεις.

INFO

– SeaNema Open Air Film Festival,8-11 Αυγούστου στο Αργοστόλι,τον Πλατύ Γιαλό και τη Λέπεδα

– Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους στις πλατείες χωριών του Νομού Ηλείας. Ενημέρωση για τις προβολές στη σελίδα «Καλοκαίρι με σινεμά στις πλατείες»

του facebook