Τα αθλητικά παπούτσια είναι το φετίχ των δρομέων. Οι πιο «παλιοί» έχουν γεμίσει τις ντουλάπες τους με δεκάδες ζευγάρια σε διάφορα σχέδια και χρώματα, ώστε να καλύψουν τις ανάγκες των χιλιομέτρων που «γράφουν» κάθε εβδομάδα. Για να έχουν όμως ακέραιο τον αγαπημένο τους εξοπλισμό, θα πρέπει να τον προσέχουν. Το πιο σημαντικό κομμάτι της φροντίδας τους σχετίζεται με το πλύσιμό τους που αν και μοιάζει απλή διαδικασία, στην πραγματικότητα δεν είναι καθόλου.

Παρότι ο τακτικός δρομέας θέλει να βλέπει τα παπούτσια του να λαμποκοπάνε, αυτό δεν σημαίνει ότι με το πρώτο ίχνος βρωμιάς πρέπει να σηκώνει τα μανίκια και να ετοιμάζεται για μπουγάδα. Εντάξει, υπάρχουν εκείνοι που δεν πολυκαθαρίζουν τα παπούτσια τους· τους αρέσει να δείχνουν «μάχιμα». Ομως όσοι τρέχουν συχνά σε μη ασφάλτινες διαδρομές, από τα μονοπάτια του Σέιχ Σου στη Θεσσαλονίκη έως τις χωμάτινες διαδρομές του Αγίου Κοσμά και του πάρκου Σταύρος Νιάρχος στην Αθήνα, δυσαρεστούνται βλέποντας συνεχώς τα αθλητικά τους καλυμμένα με σκόνη και κοκκινόχωμα. Ωστόσο, το συχνό και άσκοπο πλύσιμο μπορεί να προκαλέσει ζημιά στον σκελετό αλλά και στο εσωτερικό του υποδήματος. «Τα παπούτσια δρόμου δεν είναι καλό να καθαρίζονται σε υψηλή θερμοκρασία αφού μπορεί να χάσουν τις ιδιότητές τους, να ξεκολλήσουν ή να προκληθεί κάποιο πρόβλημα που μετά δεν διορθώνεται» λέει ο Γιώργος Τριανταφυλλίδης, υπεύθυνος μάρκετινγκ και επικοινωνίας της Saucony.

Υπάρχει τρόπος. Ο δρόμος για το σωστό πλύσιμο του παπουτσιού, λοιπόν, περνάει απαραίτητα από μια λεκάνη με νερό βρύσης. «Το καλύτερο είναι το πλύσιμο στο χέρι σε χλιαρή ή κρύα θερμοκρασία. Αφαιρούμε την πολλή βρωμιά με κάποια μαλακή βούρτσα και όταν εντοπίσουμε έναν λεκέ, μπορούμε με ένα πανάκι ή σφουγγαράκι να τον αφαιρέσουμε» τονίζει. Απαραίτητη προϋπόθεση για να είναι πιο αποτελεσματικό το καθάρισμα είναι πρώτα να έχουν αφαιρεθεί τα κορδόνια, οι πάτοι και τα υπόλοιπα κινητά μέρη του παπουτσιού, τα οποία θα πλυθούν χωριστά. «Τις σόλες και όλα τα άλλα μέρη τα αφήνουμε να στεγνώσουν εντελώς και μετά τα τοποθετούμε στα παπούτσια μας» υπενθυμίζει ο ειδικός.

Ιδιαίτερη φροντίδα χρειάζεται και το στέγνωμα που συνήθως διαρκεί 12 ώρες, ανάλογα φυσικά με το είδος του παπουτσιού. Παρότι το ηλιακό φως είναι θεωρητικά το καλύτερο μέσο στεγνώματος, στην πράξη είναι πιθανό να προκαλέσει ζημιές στο αγαπημένο αξεσουάρ όσων παίρνουν τους δρόμους. «Μετά το τέλος που πλυσίματος, να τα αφήσουμε να στεγνώσουν χωρίς να είναι άμεσα εκτεθειμένα στον ήλιο, αλλά να είναι σε θερμοκρασία δωματίου» επισημαίνει ο Γιώργος Τριανταφυλλίδης. Στην ίδια κατηγορία των απαγορευμένων μεθόδων εντάσσεται και το στεγνωτήριο ή οποιαδήποτε άλλη πηγή εκπομπής μεγάλης θερμότητας (όπως τα καλοριφέρ) αφού μπορούν να παραμορφώνουν τα παπούτσια και να τα συρρικνώνουν.

ΠΛΥΝΤΗΡΙΟ, ΜΕΓΑΛΟ ΡΙΣΚΟ. Οσο κι αν το να «πετάξουμε» τα δρομικά υποδήματα στο πλυντήριο είναι μια δελεαστική πρόταση καθαρισμού τους, γρήγορη και κυρίως χωρίς κόπο, ίσως να εξελιχθεί σε γκάφα ολκής. «Το πλυντήριο μπορεί να καταστρέψει το παπούτσι ανεπανόρθωτα γιατί όλα τα παπούτσια δρόμου έχουν τεχνολογίες και ευαίσθητες ιδιότητες, είναι κολλημένα με συγκεκριμένο τρόπο και ενδέχεται να καταστραφούν και να μην μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε ξανά» αναφέρει ο εκπρόσωπος της γνωστής εταιρείας δρομικών υποδημάτων. Αν παρ’ όλα αυτά κάποιος επιμένει να καταφύγει σε αυτό το μέσο, τότε ας έχει στο μυαλό του πως έτσι μειώνει τον χρόνο ζωής του εξοπλισμού του. «Αν θέλει κάποιος να ρισκάρει και να τα βάλει στο πλυντήριο, πρέπει να τα πλύνει με κρύο νερό, σε χαμηλή θερμοκρασία, με λίγες στροφές» καταλήγει.

Δέκα tips για σωστό καθάρισμα

1.Κοιτάξτε τις οδηγίες που συνοδεύουν κάθε παπούτσι. Στο ειδικό ταμπελάκι αναγράφεται τι είναι καλό να αποφύγετε και τι συνιστάται ώστε να έχετε ένα καλό παπούτσι και μετά το πλύσιμο.

2.Καθαρίστε την πολλή εξωτερική βρωμιά με ένα μαλακό βουρτσάκι πριν αρχίσετε το σχολαστικό πλύσιμο. Και μια παλιά οδοντόβουρτσα θα κάνει εξίσου καλή δουλειά.

3.Βάλτε λίγες σταγόνες απορρυπαντικού για πλύσιμο στο χέρι σε ένα σφουγγάρι ή πανάκι και περάστε τους δύσκολους λεκέδες.

4.Περάστε στη συνέχεια το σημείο με χλιαρό νερό ώστε να φύγουν τα όποια υπολείμματα σαπουνιού.

5.Μη χρησιμοποιήσετε υγρό σαπούνι ή οποιαδήποτε άλλο χημικό αφού κάνει πιο μαλακό το δέρμα του παπουτσιού και άρα πιο ευάλωτο σε ζημιές. Κακή ιδέα είναι επίσης τα μαλακτικά.

6.Βάλτε στον κάδο του πλυντηρίου, αν επιμένετε να χρησιμοποιήσετε αυτή τη μέθοδο πλυσίματος, μαζί με τα παπούτσια και κάποιες πετσέτες, κάλτσες ή τραπεζομάντιλα. Αυτά θα απορροφήσουν μεγάλο μέρος των κραδασμών και θα προφυλάξει κάπως τα υποδήματα.

7.Βάλτε παλιές εφημερίδες ή χαρτιά στο εσωτερικό του παπουτσιού όταν το αφήσετε να στεγνώσει. Αυτά θα τραβήξουν μεγάλο μέρος της υγρασίας, θα κρατήσουν ανεπηρέαστο το σχήμα του και θα συντομεύσουν τον χρόνο στεγνώματος.

8.Βάλτε τα παπούτσια δίπλα σε έναν ανεμιστήρα αν βιάζεστε να στεγνώσουν.

9.Μην τα βάλετε στην ντουλάπα αν είναι ακόμα νωπά. Πρέπει όλα τα σημεία τους να είναι απολύτως στεγνά για να αποφύγετε τη ζημιά από την υγρασία.

10.Φυλάξτε τα παπούτσια σε ανοιχτό περιβάλλον, κατά προτίμηση σε ράφι, όπου κυκλοφορεί ο αέρας και δεν υπάρχει κίνδυνος να ποδοπατηθούν, να τα δαγκώσουν τα κατοικίδια ή να παραπέσουν.