Η αντίστροφη μέτρηση για το κορυφαίο αθλητικό ραντεβού του κόσμου, τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο, έχει αρχίσει. Από χθες έως και τις 21 Αυγούστου οι κορυφαίοι αθλητές και αθλήτριες της υφηλίου δίνουν ραντεβού στην πιο δημοφιλή πόλη της Βραζιλίας διεκδικώντας τη διάκριση και τα μετάλλια στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Ο βασιλιάς των αθλημάτων σε αυτή τη διοργάνωση είναι παραδοσιακά ο στίβος και η Ελλάδα δίνει δυναμικά το «παρών» με μια πολυπληθή –και παράλληλα ποιοτική –αποστολή κοντά στα 30 άτομα που θα αρχίσουν να αγωνίζονται την ερχόμενη Παρασκευή 12/8. Σαφώς οι ελπίδες για την υπέρτατη διάκριση (άνοδος στο βάθρο με την κατάκτηση ενός μεταλλίου) είναι ουσιαστικά στα άλματα και κυρίως στα επί κοντώ και τριπλούν από δύο μεγάλες κυρίες του ελληνικού αθλητισμού (Στεφανίδη – Παπαχρήστου), όμως και το δρομικό κίνημα έχει δυναμική παρουσία σε αυτούς τους αγώνες και μάλιστα για πρώτη φορά (πλην της Αθήνας του 2004) με τόσους μαραθωνοδρόμους αλλά και αθλητές των μεσαίων και μεγάλων αποστάσεων.

Επιπλέον στον Μαραθώνιο η χώρα μας άγγιξε σχεδόν το τέλειο καθώς στέλνει δύο άνδρες και τρεις γυναίκες (κάθε χώρα έχει δικαίωμα να στείλει μέχρι 3 άνδρες και 3 γυναίκες). Εννέα αθλητές και αθλήτριές μας θα συμμετάσχουν σε Μαραθώνιο, 10.000 μέτρα καθώς και 20.000 μ. και 50.000 μ. βάδην, ενώ συνολικά, αν προσθέσουμε σε αυτούς και τους αθλητές που θα τρέξουν στα σπριντ, οι δρομείς φτάνουν σχεδόν το 50% της ελληνικής αποστολής του στίβου στο Ρίο.

Οι μαραθωνοδρόμοι

Ο μόνιμος πρωταθλητής των τελευταίων ετών Χριστόφορος Μερούσης είχε καημό τη συμμετοχή στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Στον Μαραθώνιο του Αμβούργου είχε «αγγίξει» το θαύμα με επίδοση στις 2ώρ.19’00”, χρόνος που υπολειπόταν κατά δύο λεπτά του ορίου που είχε θέσει η Διεθνής Ομοσπονδία Στίβου (IAAF) για πρόκριση στο Ρίο. Ο πρωταθλητής μας, που τον περασμένο Νοέμβριο κατέκτησε για 3η φορά τον τίτλο του πανελλήνιου πρωταθλήματος στον Αυθεντικό Μαραθώνιο της Αθήνας, έβλεπε το όνειρο να απομακρύνεται, όταν εκεί κοντά στα Χριστούγεννα ήρθε το δώρο από την IAAF η οποία άλλαξε κάποια όρια, μεταξύ των οποίων και του Μαραθωνίου πηγαίνοντάς τα στις 2ώρ.19’00”, ακριβώς δηλαδή στον χρόνο που είχε κάνει στο Αμβούργο. Πλέον ο κορυφαίος μαραθωνοδρόμος μας είναι έτοιμος να ζήσει το όνειρο της ζωής του με στόχο μια όσο το δυνατόν καλύτερη επίδοση.

Την ευχάριστη έκπληξη ωστόσο την έκανε ο Μιχάλης Καλομοίρης που, ενώ ήταν 5ος στο πανελλήνιο πρωτάθλημα, κατάφερε να εκμεταλλευτεί τον κανονισμό της IAAF που προβλέπει ότι ένας μαραθωνοδρόμος μπορεί να προκριθεί σε Ολυμπιακούς Αγώνες ανεξαρτήτως επίδοσης εφόσον έχει τερματίσει στην πρώτη δεκάδα της κατάταξης ενός εκ των «χρυσών» αγώνων Μαραθωνίου ανά τον κόσμο. Αυτό η Διεθνής Ομοσπονδία το κάνει για να προσελκύσει μεγάλους αθλητές να τρέχουν στους κορυφαίους Μαραθωνίους, ένας εκ των οποίων πέρυσι ήταν της Ρώμης. Εκεί όπου ο 30χρονος δικηγόρος όχι μόνο είχε συμμετάσχει, αλλά είχε τερματίσει και στην 8η θέση με χρόνο 2ώρ.29’00”, δέκα λεπτά δηλαδή κάτω από το όριο που ίσχυε για την πρόκριση. Ομως με βάση τον κανονισμό της IAAF o Καλομοίρης θα ζήσει την εμπειρία των Ολυμπιακών Αγώνων!

Στις γυναίκες η Ελλάδα πέτυχε το 3/3, μια ανεπανάληπτη επιτυχία που αποδεικνύει πόσο ανοδική τάση έχει το δρομικό κίνημα στη χώρα μας. Τα δύο κορυφαία γυναικεία ονόματα στον Μαραθώνιο, η Ουρανία (Ράνια) Ρεμπούλη και η Σοφία Ρήγα, έμελλε να σφραγίσουν μαζί –και σχεδόν με ταυτόχρονη επίδοση, λες και έτρεχαν χέρι με χέρι –την πρόκρισή τους στο μεγάλο ραντεβού των Ολυμπιακών Αγώνων. Στον Μαραθώνιο του Βερολίνου τερμάτισαν με διαφορά ενός δευτερολέπτου (2 ώρ.39’52” η Ράνια, 2ώρ.39’53” η Σοφία), πιάνοντας με άνεση το όριο που εκείνη τη στιγμή ήταν στις 2ώρ.42’00” και το οποίο τελικά αργότερα ανέβηκε άλλα τρία λεπτά.

Η Ράνια Ρεμπούλη μπορεί να άρχισε σχετικά αργά να τρέχει Μαραθώνιο (πρώτη φορά στον Αυθεντικό της Αθήνας το 2014), αλλά τα πάει περίφημα και μάλιστα με την 6η θέση που κατέλαβε (στον Ημιμαραθώνιο) στο πρόσφατο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του Αμστερνταμ έδειξε ότι είναι και σε εξαιρετική φόρμα.

Η Σοφία Ρήγα, από την πλευρά της, είναι σαφώς η πιο έμπειρη μαραθωνοδρόμος της παρέας, αφού συμμετέχει σε αυτή την εξαντλητική διαδρομή από το 2011 και έχει κερδίσει δύο φορές το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Μαραθωνίου στην Αυθεντική Διαδρομή (2011, 2014), ενώ έχει και πάνω από μια ντουζίνα μετάλλια σε πανελλήνια πρωταθλήματα όλων των κατηγοριών σε αγώνισματα όπως τα 5.000 μ. και τα 10.000 μ. αλλά και στον ανώμαλο δρόμο.

Την έκπληξη στις γυναίκες μαραθωνοδρόμους έκανε η 25χρονη Γιώτα Βλαχάκη, η οποία ενώ μας είχε συνηθίσει να εμφανίζεται στο βάθρο των 10 χλμ., όταν αποφάσισε να τρέξει τον πρώτο της Μαραθώνιο στο Ενσκέντε της Ολλανδίας, έπιασε το όριο (τερματίζοντας 7η στις γυναίκες και 17η στη γενική) με χρόνο 2ώρ.43’00” έχοντας και τη βοήθεια ενός «Λαγού», του Αλέξη Πασπάτη, και έτσι ετοιμάζεται για το μεγάλο όνειρο.

Οι δρομείς μεγάλων αποστάσεων και οι βαδιστές

Η Αλεξία Πάππας, Ελληνοαμερικανίδα που συμμετείχε για πρώτη φορά με τα ελληνικά χρώματα στο πρόσφατο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα (11η σε 5.000 και 10.000 μέτρα), θα πάρει το χρίσμα και στους Ολυμπιακούς Αγώνες με στόχο το καλύτερο δυνατό πλασάρισμα. Στο βάδην το μεγάλο όνομα από πλευράς διαχρονικής παρουσίας και εμπειρίας είναι φυσικά ο Αλέξανδρος Παπαμιχαήλ, που θα συμμετέχει τόσο στα 20.000 μ. όσο και στα 50.000 μ., ενώ διπλή γυναικεία παρουσία θα έχουμε στα 20.000 μ. με τη συμμετοχή της Αντιγόνης Ντρισμπιώτη και της Παναγιώτας Τσινοπούλου, χωρίς πάντως να έχουμε ελπίδες για κάποιο θαύμα ανάλογο με το χρυσό μετάλλιο της Αθανασίας Τζουμελέκα το 2004.

Οι σπρίντερ

Εκτός των μαραθωνοδρόμων αλλά και των δρομέων μεγάλων και μεσαίων αποστάσεων, η Ελλάδα, όπως είπαμε, θα εκπροσωπηθεί και από αθλητές που τρέχουν στα σπριντ. Μια εξ αυτών είναι η Ελισάβετ Πεσιρίδου (100 μ. με εμπόδια) η οποία στο πρόσφατο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του Αμστερνταμ έγραψε ιστορία, μια και έγινε η πρώτη ελληνίδα αθλήτρια που κατάφερε να συμμετάσχει σε έναν τελικό Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος στα 100 μ. με εμπόδια. Είχε εξαιρετική παρουσία από την αρχή της διοργάνωσης, μπαίνοντας αρχικά με τον καλύτερο χρόνο στα ημιτελικά, εκεί έκανε 12.95 εξασφαλίζοντας την πρόκριση στον τελικό, όπου τερμάτισε τελικά 6η με χρόνο 13.05. Στόχος της στο Ρίο είναι να προχωρήσει όσο μπορεί περισσότερο.

Μια άλλη ανερχόμενη ελληνίδα σταρ του στίβου τα τελευταία χρόνια είναι η Μαρία Μπελιμπασάκη, που θα αγωνιστεί στα 200 μ. και έχει επίσης ως στόχο μια καλή εμφάνιση και ό,τι προκύψει.

Η τρίτη κυρία της παρέας είναι η Ειρήνη Βασιλείου στα 400 μ. που μαζί με τη δίδυμη αδελφή της Αννα έκαναν εξαιρετικές εμφανίσεις στο πρόσφατο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα τόσο ατομικά όσο και στη σκυταλοδρομία. Και μόνο η συμμετοχή σε μια τόσο μεγάλη γιορτή είναι εμπειρία. Στους άντρες τόσο ο Κώστας Δουβαλίδης (110 μ. με εμπόδια) όσο και ο Λυκούργος Τσάκωνας (200 μ.) έχουν τα φόντα να φτάσουν ακόμα και στα ημιτελικά.