Αυλαία με την τακτική που χαρακτήρισε την κυβέρνηση όλη την τελευταία περίοδο σε ό,τι αφορά το νομοθετικό έργο, έριξε χθες η Βουλή. Μια τροπολογία της τελευταίας στιγμής, η οποία κατατέθηκε από δύο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ (Τριαντάφυλλο Μηταφίδη και Κωνσταντίνο Μορφίδη) και αρχικώς έγινε δεκτή από τον υπουργό Περιβάλλοντος Πάνο Σκουρλέτη προκάλεσε πανδαιμόνιο στην αίθουσα της Ολομέλειας. Κι αυτό επειδή κατατέθηκε λίγα λεπτά πριν από την προγραμματισμένη ονομαστική ψηφοφορία επί του –κατεπείγοντος –νομοσχεδίου για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

Η προτεινόμενη διάταξη προέβλεπε την κατ’ εξαίρεση δυνατότητα ρύθμισης τελωνειακών οφειλών που είχαν επιβληθεί από 1/6/2015 έως 31/8/2015, έπειτα από δηλώσεις για προϊόντα που υπάγονται σε Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης και σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση δεν είχαν εξοφληθεί λόγω της τραπεζικής αργίας και των κεφαλαιακών ελέγχων. Επιπλέον όριζε ότι οι επίμαχες οφειλές μπορούσαν να ρυθμιστούν σε δύο έως 48 δόσεις, με την πρώτη να καταβάλλεται εντός 10 ημερών από την ισχύ του νόμου.

Το γεγονός προκάλεσε την έντονη ενόχληση σύσσωμης της αντιπολίτευσης. Τα μισά κόμματα έκαναν λόγο για ύποπτη και ρουσφετολογικού χαρακτήρα διάταξη, υπογραμμίζοντας ότι η τροπολογία δεν συνοδευόταν από έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους. Τα υπόλοιπα, όπως το ΠΑΣΟΚ, προειδοποίησαν τον υπουργό πως αν δεν αποσυρθεί θα αποχωρήσουν από την ψηφοφορία, αίροντας ουσιαστικά και τη στήριξή τους στη ρύθμιση για την ανέγερση του μουσουλμανικού τεμένους στον Βοτανικό. Τελικώς –και παρά το γεγονός ότι ο αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός Τρύφωνας Αλεξιάδης έσπευσε στη Βουλή να υπεραμυνθεί της ρύθμισης –ο Πάνος Σκουρλέτης μπροστά στην αναστάτωση που προκλήθηκε αποφάσισε την απόσυρσή της.

«ΝΑΙ» ΣΤΟ ΤΕΜΕΝΟΣ. Στο ίδιο νομοσχέδιο είχε κατατεθεί και η διάταξη για την επίσπευση των διαδικασιών της ανέγερσης του τεμένους. Αυτή ψηφίστηκε από όλα τα κόμματα πλην των βουλευτών της Χρυσής Αυγής και των ΑΝΕΛ. Ετσι, το αποτέλεσμα διαμορφώθηκε στα 206 υπέρ έναντι 24 κατά –σε σύνολο 230 ψηφισάντων.

Αρκετές ώρες νωρίτερα ο υπουργός Παιδείας, απευθυνόμενος στους κυβερνητικούς του εταίρους, υποστήριξε πως «αν δεν θέλουμε να έχουμε τα προβλήματα της Γαλλίας και του Βελγίου, ας μην επαναλάβουμε τα λάθη που τώρα προσπαθούν να αντιμετωπίσουν». Η ύπαρξη άτυπων τζαμιών, τόνισε ο Νίκος Φίλης, «είναι ντροπή για τη χώρα και τους μουσουλμάνους και κίνδυνος για την ασφάλειά της». Μάλιστα διερωτήθηκε αν αυτοί που διαφωνούν προτιμούν τα άτυπα τζαμιά ή τα νόμιμα, τα οποία θα λειτουργούν με κανόνες και ασφάλεια. Ο Νίκος Φίλης, μολονότι ΑΝΕΛ και Χρυσή Αυγή είχαν εξαρχής ταχθεί αρνητικά στη ρύθμιση, χαρακτήρισε μόνο τη θέση της Χρυσής Αυγής «αντισυνταγματική και ενάντια στις θεμελιώδεις αρχές της Ευρώπης».

ΛΕΚΤΙΚΟΙ ΤΡΑΜΠΟΥΚΙΣΜΟΙ. Της χθεσινής ψηφοφορίας στη Βουλή προηγήθηκε ωστόσο και μία αήθης επίθεση των βουλευτών της Χρυσής Αυγής κατά του βουλευτή της μουσουλμανικής μειονότητας Χουσεΐν Ζεϊμπέκ. Ο Ηλίας Παναγιώταρος, αφού πρώτα ευχήθηκε χρόνια πολλά για την επέτειο του πραξικοπήματος της 4ης Αυγούστου, κατηγόρησε τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ ότι ήταν πρωταγωνιστής σε επεισόδιο στη Γλαύκη, όταν μουσουλμάνοι έσκισαν την ελληνική σημαία σε κηδεία έλληνα φαντάρου.

Ο Ζεϊμπέκ διέψευσε τις καταγγελίες και κάλεσε τους χρυσαυγίτες να αποδείξουν, έστω με φωτογραφίες, αυτό που λένε. Αν συμβεί κάτι τέτοιο, είπε ότι είναι έτοιμος να παραιτηθεί. «Οι πρόγονοί μου πολέμησαν τον φασισμό στα βουνά της Αλβανίας. Εσάς;» τους ρώτησε. «Θα φέρω φωτογραφίες. Να δηλώσεις τώρα ότι δεν υπάρχει τουρκική μειονότητα στη Θράκη» ήταν η απάντηση του Γιάννη Λαγού, με τους υπόλοιπους χρυσαυγίτες να φωνάζουν «σκάσε ρε Τούρκε!».

«Η απάντηση στην ομάδα που εκφράζει τις ναζιστικές και φασιστικές απόψεις της μέσα στη Βουλή δίνεται με την υπερψήφιση της τροπολογίας. Αποτελεί μία ψήφο υπέρ των δικαιωμάτων, της δημοκρατίας, της δυνατότητας όλων των πολιτών να ασκούν ελεύθερα τα λατρευτικά τους καθήκοντα» ήταν η απάντηση του Πάνου Σκουρλέτη.