Οι φόροι αυξάνονται τα τελευταία χρόνια με ρυθμούς γεωμετρικής προόδου. Το ίδιο και οι φόροι που μένουν στο τέλος απλήρωτοι, φέρνοντας και πάλι σε πρώτο πλάνο μέτρα περαιτέρω αύξησης για να πιαστούν στόχοι οι οποίοι διαρκώς αποδεικνύονται ανεδαφικοί σε περιβάλλον ατελείωτης ύφεσης.

Η λανθασμένη συνταγή έχει επαναληφθεί τόσες φορές και τα στοιχεία φτάνουν πια να γίνονται σχεδόν μονότονα. Πίσω από τα αριθμητικά δεδομένα, όμως, αναδεικνύονται ο εφιάλτης τεσσάρων εκατομμυρίων φορολογουμένων, οι οποίοι έχουν σηκώσει τα χέρια ψηλά αφήνοντας τις οφειλές τους να γίνουν ληξιπρόθεσμες, και η αγωνία του εισπρακτικού μηχανισμού να διενεργήσει όσο το δυνατόν περισσότερες κατασχέσεις για να γεμίσουν τα κρατικά ταμεία.

ΧΡΩΣΤΟΥΝ 6 ΔΙΣ. Μετά την τελευταία καταιγίδα των αυξήσεων σε άμεσους και έμμεσους φόρους, ο λογαριασμός των νέων απλήρωτων οφειλών σε Εφορίες και τελωνεία από τις αρχές του έτους έως το τέλος Ιουνίου έφτασε στα 6 δισ. ευρώ. Από τον Μάιο στον Ιούνιο τα νέα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο αυξήθηκαν κατά 1,2 δισ. ευρώ. Ο εισπρακτικός μηχανισμός έχει εξαπολύσει φοροκυνηγητό για την είσπραξη των χρεών με το ζόρι.

Κατασχέσεις καταθέσεων, οφειλές στα χέρια τρίτων όπως ενοίκια ή πληρωμές προμηθευτών, δεσμεύσεις λογαριασμών και κατασχέσεις ακινήτων, όλα περιλαμβάνονται στο καλάθι των επιλογών των μέτρων αναγκαστικής είσπραξης.

Οπως αποκαλύπτουν τα επίσημα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, στο τέλος Ιουνίου 755.806 φορολογούμενοι είχαν υποστεί μέτρα αναγκαστικής είσπραξης, ενώ ιδίως μετά τον Απρίλιο οι αρμόδιες υπηρεσίες φαίνεται να έχουν πατήσει γκάζι επιστρατεύοντας περίπου 20.000 νέες κατασχέσεις σε μηνιαία βάση.

Τα στοιχεία αποκαλύπτουν τη δραματική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ένας στους δύο φορολογουμένους.

Σε σύνολο περίπου 8.000.000 ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο έχουν 4.003.372 φορολογούμενοι.

Από αυτούς, το υπουργείο Οικονομικών μπορεί να ενεργοποιήσει μέτρα αναγκαστικής είσπραξης σε μια δεξαμενή 1.492.088 φορολογουμένων. Οι υπόλοιποι είτε έχουν πεθάνει είτε δεν έχουν περιουσιακά στοιχεία στα οποία να χωρά κατάσχεση είτε έχουν φροντίσει να προστατεύσουν τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς με τις διατάξεις περί ακατάσχετου είτε είναι πτωχευμένες επιχειρήσεις και επιτηδευματίες με ανενεργά ΑΦΜ (από τις αρχές του έτους έχουν απενεργοποιηθεί 48 ΑΦΜ «εξαφανισμένων» εμπόρων).

ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΕΣ ΕΙΣΠΡΑΞΕΙΣ. Το ποσοστό των οφειλετών που έχει υποστεί μέτρα αναγκαστικής είσπραξης φτάνει πλέον το 50,55% αυτών στους οποίους υπάρχει η δυνατότητα ενεργοποίησής τους και η επιτάχυνση των κατασχέσεων φαίνεται από την εξέλιξη του συγκεκριμένου ποσοστού τους τελευταίους μήνες. Στο τέλος του 2015, το ποσοστό οφειλετών υπό μέτρα αναγκαστικής είσπραξης ήταν 44,76%, αναρριχήθηκε στο 47,81% τον Απρίλιο και τον Ιούνιο ξεπέρασε για πρώτη φορά το 50%.

Στο ίδιο διάστημα, όσο η κυβέρνηση αυξάνει τις επιβαρύνσεις τόσο αυξάνεται και το βουνό των φόρων που μένουν απλήρωτοι.

Συνολικά, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές αγγίζουν το 50% του ΑΕΠ φτάνοντας τα 90 δισ. ευρώ. Η διόγκωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών είναι εφιαλτική. Από 62 δισ. ευρώ το 2013, το 2014 έκλεισε με τον λογαριασμό στα 60 δισ. ευρώ, το 2015 καταγράφηκε νέο άλμα στα 71 δισ. ευρώ παλαιών ληξιπρόθεσμων οφειλών και πάνω σε αυτό τον όγκο άρχισε να χτίζεται η νέα γενιά απλήρωτων φόρων. Φρέσκα ληξιπρόθεσμα κοντά στα 16 δισ. ευρώ το 2015 και το δράμα συνεχίζεται με νέα απλήρωτα χρέη ιδιωτών προς το Δημόσιο ύψους 6,807 δισ. ευρώ έως τον Ιούνιο (εκ των οποίων τα 5,956 αφορούν αποκλειστικά φόρους).

ΤΑ ΕΙΣΠΡΑΞΙΜΑ. Στο μεταξύ, κάποια διαγράφονται, κάποια εισπράττονται είτε με κατασχέσεις είτε με ρυθμίσεις. Από το συνολικό στοκ των 90 δισ. ευρώ είναι ζήτημα αν τα 20 δισ. ευρώ θεωρούνται εισπράξιμα.

Οσο το υπουργείο Οικονομικών ασχολείται με την επιβολή νέων φόρων και η ΓΓΔΕ επιδίδεται με όλα τα μέσα στο κυνήγι της είσπραξης, η φοροδιαφυγή οργιάζει. Από τα ίδια στοιχεία προκύπτει ότι το πρώτο εξάμηνο του έτους οι αρμόδιες υπηρεσίες (Εφορίες, Κέντρο Ελέγχου Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου, Κέντρο Ελέγχου Μεγάλων Επιχειρήσεων) έχουν υποβάλει 113 μηνυτήριες αναφορές εις βάρος 113 φορολογουμένων για βεβαιωμένη φοροδιαφυγή άνω των 50.000 ευρώ, ενώ το ίδιο διάστημα υπεβλήθησαν 1.536 μηνυτήριες αναφορές για χρέη προς το Δημόσιο συνολικού ύψους 2,282 δισ. ευρώ.
ΔΗΜΟΣΙΟ

7,2 δισ. ευρώ χρέη προς ιδιώτες

Μεγάλο μέρος ληξιπρόθεσμων οφειλών ιδιωτών προς το Δημόσιο πυροδοτείται εξαιτίας της παράλληλης διόγκωσης των απλήρωτων οφειλών του Δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα. Στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών δείχνουν νέα αύξηση των απλήρωτων οφειλών του Δημοσίου προς τους προμηθευτές του στα 7,220 δισ. ευρώ στα τέλη Ιουνίου, έναντι 7,045 δισ. ευρώ έναν μήνα νωρίτερα.

Σε αυτά τα ποσά ενσωματώνονται και εκκρεμείς επιστροφές φόρων, οι οποίες έρχονται να επιβαρύνουν περαιτέρω τις ασφυκτικές συνθήκες ρευστότητας στην αγορά. Στο εξάμηνο χιλιάδες φορολογούμενοι και επιχειρήσεις περίμεναν μάταια επιστροφές φόρου 1,311 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 940 εκατ. ευρώ άμεσοι φόροι και 218 εκατ. ευρώ έμμεσοι.