Κρας τεστ για την τήρηση από την Τουρκία της συμφωνίας με την ΕΕ για το Προσφυγικό θεωρείται ότι θα αποτελέσουν οι επόμενες εβδομάδες, μετά και τις προειδοποιητικές βολές από τον τούρκο πρόεδρο και τον τούρκο υπουργό Εξωτερικών περί πιθανότητας ακύρωσής της. Ενδεχόμενο που έχει σημάνει συναγερμό στην Ελλάδα, καθώς θα οδηγούσε σε εικόνες του περασμένου καλοκαιριού με τις καραβιές χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών να φτάνουν στα ελληνικά νησιά, ενώ και ευρωπαίοι αξιωματούχοι δεν κρύβουν την ανησυχία τους μπροστά σε μια τέτοια εξέλιξη. Με εύγλωττο τρόπο περιέγραψε τις συνέπειες σε περίπτωση αθέτησης της συμφωνίας από την τουρκική πλευρά ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας. «Θα δοκιμαστούμε πολύ σκληρά αν καταρρεύσει η συμφωνία με την Τουρκία, αν υποθέσουμε ότι θα ξαναρχίσουν οι ροές» ανέφερε χθες (στον Σκάι). «Καμία χώρα δεν είναι έτοιμη να διαχειριστεί τέτοιες ροές» επεσήμανε.

«Φοβόμαστε, προετοιμαζόμαστε και έχουμε υπόψη μας ότι το πρόβλημα αυτό θα μας δοκιμάσει σκληρά αν συμβεί. Εχουμε 60.000 ανθρώπους και αυτό είναι νούμερο που μπορούμε να διαχειριστούμε» σχολίασε ο Γιάννης Μουζάλας. «Αν αρχίσουν εκ νέου ροές, δεν θα πεθάνουμε, θα συνεχίσουμε να υπάρχουμε, τα παιδιά μας θα συνεχίσουν να παίζουν, αλλά θα είναι δοκιμασία για μας» συμπλήρωσε, επαναλαμβάνοντας πάντως πως μέχρι στιγμής η συμφωνία τηρείται. Οι αφίξεις προσφύγων έχουν βέβαια αυξηθεί σε σχέση με τις μηδενικές κινήσεις του προηγούμενου διαστήματος –χθες έφτασαν στα νησιά 54 και προχθές 119 πρόσφυγες.

Στο θέμα της συμφωνίας αναφέρθηκε και ο αρμόδιος ευρωπαίος επίτροπος Μετανάστευσης Δημήτρης Αβραμόπουλος. «Καταβάλλουμε προσπάθειες για να εγγυηθούμε τη συνέχεια και την πλήρη εφαρμογή της συμφωνίας. Αναμένουμε να κάνει το ίδιο και ο εταίρος μας» ανέφερε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Λα Στάμπα» και πρόσθεσε χαρακτηριστικά: «Είπαμε με ξεκάθαρο τρόπο ότι αν η Τουρκία επιθυμεί την απελευθέρωση της βίζας, πρέπει να τύχουν σεβασμού όλες οι προϋποθέσεις. Εμείς είμαστε έτοιμοι να προσφέρουμε τη βοήθειά μας».

Είχαν προηγηθεί και σχετικές δηλώσεις της γερμανίδας αναπληρώτριας κυβερνητικής εκπροσώπου. «Η Ευρωπαϊκή Ενωση και η γερμανική κυβέρνηση παραμένουν προσηλωμένες στη συμφωνία με την Τουρκία και θεωρούν ότι η Τουρκία συνεχίζει να την εφαρμόζει» σημείωσε η Ούλρικε Ντέμερ.

Διαφωνίες για τα ποσοστά. Πέραν όμως της ανάγκης τήρησης της συμφωνίας από την Τουρκία, αγκάθι για την Ελλάδα αλλά και για τη συνοχή της ΕΕ αποτελεί και η τήρηση από το σύνολο των κρατών – μελών της υποδοχής προσφύγων βάσει των κριτηρίων που έχουν καθοριστεί.

«Θέση της Κομισιόν, του Ολάντ και της Μέρκελ και επιμονή δική μας, αλλά και πίεση διαρκής προς την Ευρώπη, είναι να ισχύσει η συμφωνία» τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, αφήνοντας αιχμές για τις πρόσφατες αναφορές του τσέχου προέδρου να μην αποδεχθεί η χώρα του τη μεταφορά προσφύγων, καθώς με τον τρόπο αυτόν θα καλλιεργηθεί το έδαφος για τρομοκρατικές ενέργειες.

«Δεν γίνεται όλο το Προσφυγικό να το επωμίζονται τρεις – τέσσερις χώρες και οι υπόλοιπες να ασκούν κριτική τι κάναμε σωστά και τι όχι, με τα σύνορά τους κλειστά και χωρίς να υποδέχονται κανέναν πρόσφυγα από όσους τους αναλογούν» είχε υπογραμμίσει ο Γιάννης Μουζάλας και στη συνέντευξή του στην «Μπιλντ», ενώ και στον Σκάι μίλησε για καθυστερήσεις καθώς από τους 60.000 που βρίσκονται στη χώρα δικαιούνται να φύγουν στην Ευρώπη 30.000 με 40.000.

«Οι αποφάσεις για τα ποσοστά υποδοχής προσφύγων αποφασίστηκε με μεγάλη πλειοψηφία και είναι Ευρωπαϊκό Δίκαιο» υπήρξε η άμεση αντίδραση για τις δηλώσεις του προέδρου της Τσεχίας και από πλευράς Κομισιόν του γερμανού επιτρόπου Γκούντερ Ετινγκερ.

Εμμεση απάντηση έδωσε και ο Δημήτρης Αβραμόπουλος σχολιάζοντας τον κίνδυνο να παρεισφρήσουν τρομοκράτες στο σύνολο μεταναστών και προσφύγων που φτάνουν στην Ευρώπη. «Σε όλα τα hotspots που βρίσκονται στην Ελλάδα και στην Ιταλία γίνονται αυστηροί έλεγχοι» τόνισε.