Σε ένα άθλημα στο οποίο η εθνική μας ομάδα δίνει ανελλιπώς το «παρών» στους Ολυμπιακούς Αγώνες (στο Ρίο θα μετρήσουμε τη 16η συμμετοχή μας σε 27 διοργανώσεις και 10η συνεχόμενη), ο αρχηγός της Χρήστος Αφρουδάκης δικαίως νιώθει ευλογημένος έχοντας ζήσει τα πάντα.

Οπως αποκαλύπτει στην «Ομάδα»: «Είναι οι πρώτοι Ολυμπιακοί Αγώνες εκτός Ελλάδας όπου η ομάδα μας μπαίνει στην πισίνα όχι απλώς για τη συμμετοχή, αλλά διεκδικώντας ξεκάθαρα μια θέση στο βάθρο, δεν κρυβόμαστε».

Ο αρχηγός της Εθνικής συμμετέχει για τέταρτη φορά σε αυτή τη μεγάλη διοργάνωση, έχοντας κάνει το ντεμπούτο του σε ηλικία μόλις 20 χρονών το 2004 στην Αθήνα, τότε που ο ομοσπονδιακός Σάντρο Καμπάνια «μας είχε προτείνει στους νεότερους ακόμα και να μην παραβρεθούμε στην τελετή έναρξης για να μη ζαλιστούμε και να είμαστε προσηλωμένοι στον στόχο. Μεγάλη ομάδα τότε που άξιζε μετάλλιο και νομίζω θα το είχαμε πάρει αν μας είχαν αντιμετωπίσει έστω 50%-50% στην πατρίδα μας, στον αγώνα για την τρίτη θέση που χάσαμε από τη Ρωσία». Ο Χρήστος Αφρουδάκης ουσιαστικά αποτελεί τον συνδετικό κρίκο της προηγούμενης μεγάλης φουρνιάς που έκλεισε τον κύκλο της στο Πεκίνο (2008) με την τωρινή μεγάλη γενιά.

«Αυτό που με ικανοποιεί είναι ότι η τωρινή ομάδα δείχνει τρομερή συνέπεια στη διάκριση, έχοντας κατακτήσει ήδη δύο χάλκινα μετάλλια πέρυσι στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα και φέτος στο Γουόρντ Λιγκ. Κάτι που δεν είχαμε καταφέρει να κάνουμε παλαιότερα μετά το χάλκινο στο Παγκόσμιο του 2005. Το πολύ ενθαρρυντικό στην τωρινή ομάδα είναι ότι πλέον έχει χτίσει χαρακτήρα, τον οποίο βγάζει στα μεγάλα παιχνίδια. Βέβαιο είναι πως θα αφήσουμε στην πισίνα και την τελευταία ικμάδα της δύναμής μας για να τα καταφέρουμε» λέει ο έμπειρος αρχηγός που δεν ξέρει αν αυτή θα είναι και η τελευταία διοργάνωση της καριέρας του με την αγαπημένη του Εθνική. «Ισως να κρίνει πολλά το τελικό αποτέλεσμα» τονίζει με νόημα.

Στην καριέρα του έχει πετύχει πολλά κρίσιμα γκολ, αλλά δεν ονειρεύεται ακόμα ένα στο Ρίο. «Μπορούμε να παίξουμε τελικό και να πάρουμε το χρυσό με γκολ του τερματοφύλακά μας, του Φλέγκα, από τέρμα σε τέρμα; Θα είναι ό,τι καλύτερο για όλους. Ειλικρινά σε αυτή την ομάδα το κλίμα είναι υπέροχο και το πείραμα με τους 11/13 παίκτες του Ολυμπιακού συν τον προπονητή Θοδωρή Βλάχο έπιασε τόπο. Ισως σε άλλο άθλημα να είχαν πέσει τα τσιμέντα, αλλά στο πόλο δεν έχουμε τέτοια στεγανά» καταλήγει. Να σημειωθεί εδώ ότι ο Αφρουδάκης είναι ο ένας από τους δύο που δεν παίζει στον Ολυμπιακό, ο άλλος είναι ο Κώστας Φλέγκας.

ΣΗΜΕΡΑ Η ΠΡΕΜΙΕΡΑ. Η αποψινή (19.00) πρεμιέρα κόντρα στην Ιαπωνία είναι σαφώς το πιο εύκολο παιχνίδι της Εθνικής μας που βρίσκεται σε όμιλο-φωτιά με την κορυφαία ομάδα του κόσμου (Σερβία), την κορυφαία ομάδα των Ολυμπιακών Αγώνων (Ουγγαρία), τη διοργανώτρια Βραζιλία και τη μαχητική Αυστραλία εκτός από τους Ιάπωνες.

«Ναι, ο όμιλος είναι δύσκολος, αλλά αυτό είναι καλύτερο για να μας κρατήσει σε εγρήγορση. Πάμε για νίκη σε όλα τα παιχνίδια, αν και όλα για μας θα κριθούν στον κρίσιμο νοκάουτ προημιτελικό της 16ης Αυγούστου με έναν αντίπαλο στα μέτρα μας, αλλά πάντα υπολογίσιμο, όπως είναι οι ΗΠΑ, η Ιταλία, το Μαυροβούνιο ή η Κροατία με την Ισπανία. Εκεί πρέπει να είμαστε 100% έτοιμοι και συγκεντρωμένοι».