«O πιο μεγάλος αντίπαλος είναι ο εαυτός μου. Αν καταφέρω να εφαρμόσω αυτά που δουλεύουμε εδώ και τόσο καιρό με τον προπονητή μου Δημήτρη Ράφτη, δεν υπάρχει περίπτωση να μην ανέβω στο βάθρο, γιατί όχι και στο υψηλότερο σκαλί».

Ο παγκόσμιος πρωταθλητής των κρίκων Λευτέρης Πετρούνιας μπαίνει σήμερα στη μάχη με τον προκριματικό αγώνα και όπως εξομολογείται στην «Ομάδα»: «Αυτός είναι ο μισός τελικός. Διότι δεν είναι στόχος μόνο η πρόκριση αλλά και η καλύτερη δυνατή θέση πρόκρισης» λέει και μας εξηγεί: «Οποιος περάσει 1ος στον τελικό, με την καλύτερη βαθμολογία δηλαδή, στον τελικό θα αγωνιστεί 4ος στη σειρά, ενώ αυτός που θα μπει ως 2ος στον τελικό θα έχει την 3η σειρά εμφάνισης. Συνεπώς εάν περάσω 1ος, θα έχω το πλεονέκτημα να αγωνιστώ στον τελικό λογικά μετά τον μεγάλο μου αντίπαλο, τον Βραζιλιάνο».

Ο Αρθουρ Ναμπαρέτε Ζανέτι είχε κάνει την έκπληξη στο Λονδίνο το 2012, κατακτώντας το χρυσό μετάλλιο και αφήνοντας δεύτερο το μεγάλο φαβορί, τον Κινέζο Τσεν, χρυσό ολυμπιονίκη του Πεκίνου (2008) και τέσσερις φορές παγκόσμιο πρωταθλητή. Ο Βραζιλιάνος αγωνίζεται πλέον στην έδρα του και είναι το μεγάλο όνομα (σε ένα άθλημα που δυστυχώς οι κριτές παίζουν σημαντικότατο ρόλο), αλλά ο Λευτέρης Πετρούνιας στην παρθενική του εμφάνιση σε Ολυμπιακούς Αγώνες θέλει να κάνει την υπέρβαση.

«Αισθάνομαι ότι βρίσκομαι στην καλύτερη φόρμα της ζωής μου. Πιστεύω ότι είμαι ένα επίπεδο πιο πάνω συγκριτικά με το περσινό Παγκόσμιο αλλά και το φετινό Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα. Το πρόγραμμά μου παραμένει το ίδιο, αλλά αυτό που έχω αλλάξει είναι η διάρκεια των δυναμικών ασκήσεων. Πλέον μπορώ να τις κρατάω για 4 ολόκληρα δευτερόλεπτα στη σωστή θέση και χωρίς κουνήματα. Είναι ένα στοιχείο που εκτιμούν οι κριτές και μπορεί να ανεβάσει σημαντικά τον βαθμό εκτέλεσης. Αυτό το σημείο πιστεύω ότι θα μου δώσει πλεονέκτημα έναντι των αντιπάλων μου, συμπεριλαμβανομένου και του Ζανέτι» υποστήριξε πρόσφατα ο πρωταθλητής μας, ο οποίος τα δύο τελευταία χρόνια έχει κατακτήσει το χρυσό μετάλλιο σε κάθε μεγάλη διοργάνωση που συμμετείχε, χάνοντας μόνο από τον Βραζιλιάνο φέτος στο test event που έγινε στο Ρίο.

Οσο για τον τελικό, που μάλιστα πέφτει πάνω στον Δεκαπενταύγουστο, ο Λευτέρης Πετρούνιας έχει ακόμα χρόνο να τον σκεφτεί: «Ας φτάσουμε πρώτα με το καλό εκεί και στη συνέχεια όποιος είναι πιο μάγκας εκείνη τη μέρα θα καταφέρει να επικρατήσει».

Μπορώ να διαχειριστώ την πίεση

«Σαφώς υπάρχει πίεση και άγχος καθώς είμαι μέσα στα φαβορί, αλλά μπορώ να τα διαχειριστώ και πιστεύω μέσα στον αγώνα να με κάνουν 11.000.000 φορές πιο δυνατό» τόνισε εννοώντας την υποστήριξη που θα έχει από όλους τους Ελληνες.

Ενα γραμματόσημο ψάχνει πρόσωπο

Στην αναμνηστική σειρά γραμματοσήμων «Ολυμπιακοί Αγώνες – Ρίο 2016» που πρόσφατα κυκλοφόρησαν από τα ΕΛΤΑ, στο ένα από τα δύο γραμματόσημα εικονίζεται (απρόσωπα) ένας αθλητής των κρίκων και πίσω του το άγαλμα του Ιησού Λυτρωτή με ανοιχτά τα χέρια, σήμα κατατεθέν του Ρίο, και το άγαλμα του Ποσειδώνα – ή Δία – του Αρτεμισίου. Οπως είπε η ζωγράφος – χαράκτρια της σειράς Μυρσίνη Βαρδοπούλου, εμπνεύστηκε την εικόνα από τον Λευτέρη Πετρούνια τον οποίο παρακολουθεί και θαυμάζει. Ο ίδιος ο αθλητής μας ελπίζει μετά το Ρίο να κυκλοφορήσει νέο γραμματόσημο που θα έχει πλέον πρόσωπο (όπως κάνουν τα ΕΛΤΑ με τους ολυμπιονίκες μας) και θα είναι το δικό του.