Ανοιγμα στη νεολαία κάνει η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή, με τον πρόεδρό της Τόμας Μπαχ (ο πρώτος που έβαλε άλλωστε και πιο αυστηρά –μικρότερα –όρια ηλικίας στα μέλη της) να δείχνει ότι ακολουθεί την εποχή και δεν μένει απλώς στις παλαιότερες, πιο στενές αντιλήψεις των προκατόχων του.

Ναι, ακούγεται περίεργο να θεωρείται –έστω και υπό δοκιμή στην αρχή –ολυμπιακό άθλημα το σκέιτμπορντ ή η αναρρίχηση, αλλά ο στόχος είναι διπλός.

Η ΔΟΕ ενέκρινε πέντε αθλήματα που θα ενταχθούν από τους επόμενους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο το 2020 και πρόκειται για το μπέιζμπολ και σόφτμπολ (υπολογίζονται ως ένα άθλημα από τη ΔΟΕ) που επιστρέφουν, το καράτε που πάλευε χρόνια να μπει στο πρόγραμμα και μάλιστα η Ελλάδα έχει τον Γιώργο Τζάνο που είναι παγκόσμιος πρωταθλητής (!), την αναρρίχηση, το σκέιτμπορντ αλλά και το σέρφινγκ.

Και αν το μπέιζμπολ ήταν αναμενόμενο, καθώς είναι ιδιαίτερα δημοφιλές στην Ιαπωνία, πέρα από την πίεση που ασκούσαν και οι Αμερικανοί, η έκπληξη έχει να κάνει κυρίως με το σκέιτμπορντ και την αναρρίχηση σε τοίχο και σε δεύτερο πλάνο με το σέρφινγκ.

Μπορεί να προκάλεσε εντύπωση σε πολλούς, όμως η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή με πρωτοβουλία του προέδρου της θέλει να φέρει τους Αγώνες πιο κοντά στη νεολαία και ιδιαίτερα αυτά τα αθλήματα (με κορυφαίο το σκέιτμπορντ) έχουν τρομερή απήχηση στους νέους. Θυμίζουμε ότι εδώ και λίγα χρόνια (από το 2010) η ΔΟΕ έχει θεσπίσει και Θερινούς και Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες Νέων, με τα πρώτα αποτελέσματα της έρευνας που έχει κάνει περί της απήχησης αυτών των διοργανώσεων να είναι ιδιαίτερα θετικά. Συνεπώς, τώρα κάνει ένα νέο άνοιγμα σε αυτές τις ηλικίες, ενώ παράλληλα –επίσης από έρευνες δημοφιλίας –το σέρφινγκ και το σκέιτμπορντ είναι στα πιο υψηλά νούμερα, προσφέροντας παράλληλα και ιδιαίτερα θεαματικές στιγμές.

Θυμίζουμε πως κάπως έτσι πριν από λίγα χρόνια η ΔΟΕ δοκίμασε να εισαγάγει στους αγώνες το BMX στην ποδηλασία (που είναι με φιγούρες και ιδιαίτερα θεαματικά άλματα) και μέσα σε λίγα χρόνια έχει γίνει ένα από τα πιο δημοφιλή αγωνίσματα συγκεντρώνοντας πολύ κόσμο.